זכית בלוטו? תחלק מחצית מהסכום לאשתך

לקראת הגרלת החמישים מיליון, מנתחת עו"ד טלי הוד ליבוביץ את הסוגיות המשפטיות שעולות סביב חלוקת כספי הזכיה בין בני המשפחה
דותן לוי |

ממלא לוטו וחולם על זכייה? חשוב שתדע, כי במקרים מסוימים תאלץ להתחלק בסכום הזכייה עם בני משפחתך.

לקראת הגרלת החמישים מיליון שקל של הלוטו, (והגרלת ה-40 מיליון בטוטו), עו"ד טלי הוד ליבוביץ, מומחית בדיני משפחה ממשרד עוה"ד צוונג הוד ליבוביץ פורסת מספר היבטים חשובים הנוגעים לזכיות בתוך המשפחה ובפרט לזכאות בן הזוג לכספי הזכייה, כאשר מי שמילא את טופס הזכייה הוא בן הזוג האחר.

במקרה של זכייה של בן זוג השאלה המרכזית הנה: האם יש לראות בכספי הזכייה בהגרלה כרכוש משותף השייכים לשני בני הזוג? לעניין זה מציינת עו"ד הוד ליבוביץ כי יש להבדיל בין שני מצבים של חיים משותפים: האחד- כאשר בני הזוג חיים בשיתוף ומנהלים משק בית משותף, השני- כאשר יש הפרדה רכושית בין בני הזוג.

במקרה הראשון, כאשר אין הפרדה בכספים המשותפים - הזכייה של אחר מבני הזוג, מהווה רכוש משותף ועל כן זכאי בן הזוג השני לכספי הזכייה. בני זוג החיים בשותפות "לטוב ולרע לאושר ולסבל וגם להפסד או זכייה".

בהקשר זה, יש לראות את הזכייה כפירות של השקעה, בדומה לרווחים ממניות אשר הרוויחו בני זוג בחיים המשותפים.

במקרה השני, כאשר קיימת הפרדה רכושית בין בני הזוג, בודק בית משפט את מקור הכספים ששימשו לרכישת הכרטיס הזוכה. הכוונה למקרה בו בני זוג חיים משותפים, אולם כרטיס הזכייה נקנה מכספי ירושה של הבעל אשר נשמרו בנפרד. במקרה כזה, מלוא כספי הזכייה שייכים לבעל.

במקרה שהגיע לבית המשפט לענייני משפחה ברמת גן, בני הזוג חתמו על הסכם ממון ונפרדו למשך 3 שנים אך לא התגרשו, ובמהלך התקופה בה היו פרודים, רכש הבעל כרטיס מכספיו הפרטיים ולא מכספים משותפים וזכה במיליון שקל, בני הזוג חזרו לחיות יחד לחצי שנה ואז נפרדו שנית והתגרשו. יצוין, כי גם במהלך כל התקופה מאז חזרו לחיות יחד שמרו בני הזוג על הפרדה מוחלטת של הכספים. במקרה הזה קבע כב' השופט שוחט כי הזכייה שייכת לבעל בלבד, ואין לאישה חלק ונחלה בכספי הזכייה.

ליבוביץ מציינת כי לולא הנסיבות המיוחדות של המקרה, יש להניח כי בית המשפט היה קובע כי זהו נכס בר איזון וכי כספי הזכייה שייכים בחלקים שווים לבני הזוג.

במקרה בו ילד קונה כרטיס הגרלה וזוכה. ההורים כאפוטרופוסים של הילד יכולים לפנות לבית המשפט על מנת שזה יאשר פעולות בכספי הקטין, הבקשה מועברת לאפוטרופוס הכללי על מנת שיתן את תגובתו. בית משפט בודק אם הכספים הם עבור מטרה שהיא לטובת הקטין, אם לאו. ההורים יכולים לקבל מביהמ"ש אישור כללי לעשות שימוש בכספים לטובת הילד.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה