האם סין אכן מתכוונת לגוון עתודות מט"ח ולמכור דולר?

בשבוע שעבר צנח מחיר הדולר עקב הודעת הנגיד הסיני לפיה ארצו מתכוונת לגוון את רזרבות המט"ח שברשותה. מאז לא נראה כל סימן לתחילתו של מהלך. האנליסטים מסבירים...
יוסי פינק |

בשבוע שעבר רשם מחיר הדולר ירידות שערים חדות אל מול המטבעות העיקריים בעולם (שפל של 3 חודשים מול האירו ושל 19 חודשים מול הליש"ט) לאחר שמהבנק המרכזי הסיני (People's Bank of China) יצאה הודעה לפיה לסין יש תוכניות ברורות לגוון את רזרבות המט"ח שברשותה ונזכיר, כי סין היא המדינה בעלת כמות רזרבות המט"ח הגדולה בעולם, בסביבות 1 טריליון דולר, כש-72% מתוך רזרבות אלו זה דולר אמריקני.

מאוחר יותר, ועקב צניחת מטבע הדולר, יצא הבנק המרכזי הסיני בהודעת הבהרה לפיה לא חל כל שינוי במדיניות הבנק באשר לרזרבות המט"ח וכי הבנק לא התחיל מהלך של מכירת מטבע הדולר (כאמור, 72% מכלל רזרבת המט"ח הסינית).

מארק צ'נדלר, אנליסט ואסטרטג בתחום המטבעות, אומר היום כי "מאוד סביר להניח כי הבנק המרכזי הסיני לא ישנה את תוכניותיו לגביי רזרבות המט"ח שלו וכי התנהגות הדולר, לנוכח ההודעה הסינית, הייתה בהחלט קיצונית וכי סביר שהדולר יעשה מהלך חזרה של עליות בקרוב". צ'נדלר הוסיף עוד כי "המצב בעולם כיום הוא שמדינות צוברות יותר ויותר רזרבות מט"ח ומגדילות את הסכומים ולכן קניה של מטבע היין לחלוטין לא אומרת מכירה של מטבע הדולר".

מאתיו סטראס, אנליסט מבית ההשקעות RBC Capital Markets, אומר היום כי "ברור ומובן כי לבנק המרכזי הסיני יש השפעה משמעותית ביותר בשוק המטבעות העולמי ובמיוחד על מטבע הדולר. הודעה של הבנק לפיה הוא מתחיל במהלך של רכישה מסיבית של מטבע היין היפני ללא ספק יכולה להשפיעה על הסחר במטבע הדולר" עם זאת הוסיף סטראס כי " עקב גודל רזרבת המט"ח הסינית וההשלכות של כל מהלך סיני בשוק המטבעות, נראה בהחלט בלתי סביר כי הסינים יצהירו על מהלך של קניה מסיבית של מטבע היין או כל תנועה חדה בתחום".

קתי ליאן, אסטרטגית בכירה בבית ההשקעות FXCM, עושה את הקישור למצב הכלכלה האמריקנית ואומרת כי העוצמה שמפגין הדולר בעת האחרונה תומכת בביקושים למטבע אבל במצב של המשך ההאטה בכלכלה האמריקנית והתחלת תהליך של הורדת ריבית בארה"ב התשואות על האג"ח האמריקנית יתחילו לרדת וכך גם שערו של המטבע ובמצב שכזה עלול הבנק הסיני להתחיל לשחרר חלק מרזרבות הדולר שברשותו".

נציין כי, בזמן שהעולם כולו מסתכל כעת על מצב הדולר מזווית הראיה של הבנק המרכזי הסיני, יפן היא זו שמחזיקה בסכום האג"ח האמריקני הגבוה ביותר ובהחלט ניתן לראות כי היא מדללת סכום זה לאחרונה. בחודש ספטמבר החזיקה יפן באג"ח אמריקניות בסכום של 639.2 מיליארד דולר וזאת לאחר שבתקופה המקבילה אשתקד עמד סכום האחזקה על 672.8 מיליארד דולר.

נציין עוד כי נגיד הבנק המרכזי האמריקני , בן ברננקי, אמר בשבוע שעבר, באותו הכנס שהתקיים בפרנקפורט, בו אמר מושל הבנק המרכזי הסיני את דבריו בעניין גיוון אפשרי של רזרבות המט"ח הסיניות, כי "מזה זמן רב ארה"ב לא מנסה לקבוע את קצב וכיוון שער מטבע הדולר". הסיבה לכך לפי דברי ברננקי היא שבין חצי לשני שליש מסך מטבע הדולר נמצא מחוץ לגבולות ארה"ב ולכן ייתכנו שינויים חדים בערך המטבע ללא כל קשר לפעולות שמבצעת ארה"ב וכמו כן יכולתה להגיב לתנועות חדות אלו במטבע היא בהחלט מוגבלת.

נשיא הבנק האירופי, קלאוד טרישה, אמר בכנס כי "לצמיחת המטבע קיימת עדיין חשיבות רבה, כיוון שלטווח הארוך קיימת התאמה בין צמיחת המשק לבין צמיחת המטבע. עם זאת טריקה הוסיף כי, לטווח הקצר עלולות להתרחש תנועות חדות בערך המטבע המקומי ללא השפעת האיחוד או יכולתו להתערב והדבר, ע"פ דברי טרישה, בעיקר מטעה את המשקיעים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה