היערכות לקראת סוף שנת המס
לקט נושאים נבחרים להכנת דוחות לסוף שנת המס 2006
הגשת דו"ח שנתי לרשויות מס הכנסה -----------------------------------
המועד האחרון להגשת הדוח על ההכנסות: של נישום עצמאי, אשר מנהל את פנקסי חשבונותיו בשיטה חד-צידית; או של נישום שכיר; או של מי שאין לו הכנסות מעסק - הוא עד יום 30.4.2007. המועד האחרון האמור של העצמאי, שמנהל את פנקסי חשבונותיו בשיטה החשבונאות הכפולה, ושל חברה - עד יום 1.6.2007. נציבות מס הכנסה נוהגת לאשר, בתנאים מסוימים, ארכות זמן להגשת הדוח האמור.
אין מטילים סנקציה על מי שאיחר, עד חודש, להגיש את הדוח. לאחר מכן, מוטל קנס על מי שבלי סיבה מספקת לא הגיש את הדוח במועד.
לכן, רצוי להיערך בהקדם להכנת הדוח; ולשם כך, כדאי לזכור, כי הגשת הדוח כוללת עריכת דוח וספירת מלאי, מזומנים, שיקים, שטרות וכו'. כדי להקל את הספירה ואת התאמת היתרות, מומלץ להפקיד בבנק, ביום 31 בדצמבר 2006, את כל היתרה הנמצאת בקופה. יש להכין רשימה של השיקים הדחויים והשטרות שיימצאו בקופה.
דוח שנתי, המצביע על הכנסה, הגבוהה משנים קודמות, משמש עילה להגדלת המקדמות במהלך שנת המס. לא כן, אם הדוח מצביע על ירידה בהכנסות. מועד הגשת הדוח לשנת המס 2006 ישפיע במקרים רבים על הקטנת שיעור המקדמות במשך שנת 2007. לכן, מי שהרווח שלו גדל בשנת המס 2006, רצוי שישהה את הגשת הדוח עד כמה שאפשר.
כדאי להגיש דוח על ההכנסות עד 31 בדצמבר של השנה, משום שלפקיד השומה יש סמכות להוציא שומות עד ארבע שנים מתום שנת המס שבה הוגש הדוח. יובהר, כי על פי התיקון במסגרת התוכנית להבראת כלכלת ישראל הוארכה התקופה שבה רשאי פקיד השומה לקבוע שומה, משלוש שנים מתום שנת המס שבה נמסר לו הדוח לארבע שנים מתום המועד.
התיקון יחול על דוחות שהוגשו לשנת המס 2002 ואילך.
דיווח ביוזמת נישום שכיר -------------------------- כדאי להגיש דו"ח לרשויות מס הכנסה ביוזמת נישום שכיר ולקבל החזר מס במצבים אלה: א. עבודה, אצל מספר מעסיקים, והמס הכללי דווח ביוזמת הנישום, והמס שנוכה גבוה מהמס המתחייב.
ב. עבודה, שלא בכל שנת המס, וללא עריכת תיאום מס על בסיס שנתי.
ג. אם מגיעים לנישום זיכויים, כגון: הפקדות נוספות בקופת גמל, תשלומי ביטוח חיים, תרומות למוסד ציבורי והוצאות החזקת קרוב משפחה במוסד.
ד. אם יש עבודה חלקית, הנוספת על העבודה העיקרית, שנוכה, מהשכר ששולם בעדה, מס בשיעור גבוה מהמס השולי של הנישום.
ה. עצמאי בעבר, שהיה לו הפסד מעסק או שנתבקש לשלם דמי ביטוח לאומי בעבור העבר.
ו. ניכוי הוצאות המותרות בניכוי, כגון: הוצאות בגין השתלמות, הוצאות בגין ספרות מקצועית ששולמו ע"י עובד שכיר.
ז. עבודה אצל מעסיק אחד תמורת משכורות בלתי שוות במשך השנה, ללא תיאום מס.
ח. בכל עת, שקיימת עילה לקבלת נקודת זיכוי לשנה שלמה ושהעילה נוצרה רק בחלק ממנה, כגון: זיכוי לתושב ישראל, זיכוי לעולה, זיכוי בעד נסיעה למקום העבודה, זיכוי בעד אישה עוזרת לבעלה, זיכוי בעד ילדים, זיכוי לגרוש שנשא אישה אחרת והוא משלם מזונות לאישתו לשעבר. יש לציין, כי ההוצאה הכרוכה בהכנת הדוחות לרשויות מס הכנסה מותרת בניכוי על אף שאינה נחשבת הוצאה בייצור הכנסה. ניתן להגיש בקשות להחזרי מס באמצעות הגשת דוח מס, עד שש שנים אחורה משנת המס הנוכחית.
איסוף מסמכים ונתונים והשלמת רישומים ----------------------------------- 1. יש לעדכן רישומים בספרים, ויש להתאימם עם גורמי חוץ - כלומר: יש לאסוף אישורי יתרות מלקוחות, מספקים, מבנקים וכו'.
2. יש להכין רשימות מלאי לסוף השנה. רשימות אלו הן חלק בלתי נפרד ממערכת החשבונות, ויש לשומרן בהתאם.
3. יש לאסוף מלקוחות אישורים שנתיים, או זמניים, על מס, שנוכה במקור במהלך שנת המס (טופס 857); טופס 867 - על ריבית והפרשי הצמדה ששולמו.
4. יש להכין רשימת שיקים דחויים, ורשימת חייבים וזכאים לעסק.
5. יש לשים לב כי החל משנת המס 2004 ואילך, חלה חובת הדיווח הממוכן לגבי טופס 126 ו-856 על כל מעביד / מנכה, שחייב לנהל חשבונות לפי שיטת החשבונאות הכפולה, או מעסיק 10 עובדים או יותר, או עורך את חישובי המשכורת ו/או הניכויים באמצעות מערכת מיכון.
6. יש להכין רשימת רכבים, ששימשו בעסק, עד לסוף השנה; וכן, יש להכין קריאת מונה הקילומטרים ברכבים ב-31.12.2006.
7. יש להשלים את רישומי המשכורות ולערוך ריכוז שנתי של המשכורות והניכויים (טופס 126), ולהתאימם לרשום בהנהלת החשבונות, ויש לרכז את טופסי ניכויי המס במקור שלא משכר.
8. יש להכין מאזן בוחן ולהשלימו לאחר התאמות. 9. יש לדאוג לאישורים על משכורות ועל תשלום לקופות גמל ולביטוח חיים, להשקעות בסרטים, בחיפושי נפט, במחקר ובפיתוח, לאלה המגישים דוח על הכנסותיהם.
תיאומים עם רשויות המס ---------------------- 1. לעיתים, נערך דוח תקופתי לרשויות מס הכנסה ו/או לרשויות מס ערך מוסף על פי סיכום מסמכים; וזאת - לפני השלמת הרישומים בספרים. במקרים כאלה, ייתכן חוסר דיוק בדיווח. במהלך השנה, נוצרים לעיתים גם הפרשים, הנובעים מתיקוני חשבוניות, מהחזרים ומביטולים, מהבדלים בעיתוי הרישום וכד'. אם ההפרש אינו מהותי, ניתן לתקנו במסגרת הדיווח לתקופה הבאה. אם ההפרש ניכר, הוא מחייב בדרך כלל הגשת דוח מתקן לתקופה הרלוונטית. את ההתאמות בין הרישומים ובין הדיווחים צריך לבצע באופן שוטף ולא להמתין לסוף שנת המס. האיחור בדיווח המתקן עלול לגרום, במקרים מסוימים, להטלת קנסות בידי רשויות המס; וזאת, נוסף על חיוב בהפרשי הצמדה ובריבית. לכן, בדוח חודש דצמבר יש לכלול את ההפרשים.
2. יש לעדכן את פרטי הזיהוי המלאים של מקבלי התשלומים, לרבות עובדים, ספקים ונותני השירותים, ושל משלמי התשלומים.
3. אם נוכה מס במקור מלקוחות, רצוי לרשום בספרים בחשבון נפרד את הסכום שנוכה. את הלקוח יש לזכות בתשלום ברוטו, דהיינו: כולל המס שנוכה.
4. יש לבדוק את הדיווחים בדבר "הוצאות עודפות", ולהתאימם לדיני המס בנדון. חשוב מאוד, שהדיווח במהלך השנה בדבר הוצאות עודפות יתאים לסכום "ההוצאות העודפות", שיופיע בסוף השנה בדוח התאמה לצורכי מס. 5. חשוב לבדוק, אם קיזוז מס התשומות לעניין מע"מ בוצע אך ורק על פי "חשבוניות מס" תקינות.
6. יש לערוך את השוואת המחזורים, המדווחים לרשויות מס הכנסה לעניין מקדמות, אל המחזורים המדווחים לרשויות מס ערך מוסף. אם מתגלה אי התאמה - ניתן, בחודש דצמבר, להגיש דוח מתקן או לערוך את ההתאמות הדרושות.
ניכוי מס במקור ------------------ מוצע להעביר ניכוי מס במקור במועד החוקי ולבדוק, אם הסכומים שנוכו במקור מספקים תואמים את האישורים שנתקבלו מהם ולתקנם במידת הצורך.
החל משנת המס 2004 ואילך, חלה חובת הדיווח הממוכן על כל מעביד ומנכה, שחייב לנהל חשבונות לפי שיטת החשבונאות הכפולה, או מעסיק 10 עובדים או יותר, או עורך את חישובי המשכורת ו/או הניכויים באמצעות מערכת מיכון.
חובת ניכוי המס במקור לא חלה על תשלומים חד-פעמיים בעד נכס או שירות, אשר שוויים, בשנת המס 2006, אינו עולה על 4,080 ש"ח.
הספירה וההערכה של המלאי -------------------------- יש לספור את המלאי שבעסק ביום 31.12.2006. עם זאת, אפשר לערוך, ללא אישור, את הספירה בתוך 10 ימים לפני יום 31.12.2006, או אחרי תאריך זה, ולבצע את ההתאמות הדרושות, כדי להגיע למצב המלאי בתאריך הקובע. אפשר אף לערוך את הספירה בתוך 30 יום לפני יום 31.12.2006 או אחרי כן, בהודעה בכתב ומראש לפקיד השומה, ולערוך את ההתאמות. רשימות המלאי יכללו את כל הסחורות המצויות בבעלות העסק או ברשותו. סחורות המצויות במקום, ושייכות לאחר, יירשמו בנפרד. כן יש לערוך רשימה לסחורות השייכות לעסק ומצויות בידי אחרים.
אין חובה לסגור את העסק במועד המפקד. כדי להקל את המפקד ולצמצם את הזמן הדרוש לעריכתו, אפשר להכין מראש את גיליונות הספירה בציון סוגי הטובין המצויים בעסק ובזמן המפקד להשלים רק את רישום הכמות. ניתן גם לספור ספירה מוקדמת את תוכנם של ארגזים ואריזות או מדפים ומחסנים מסוימים ולציין על גביהם את הכמויות שנפקדו. ביום המפקד ניתן לרשום את הכמות על פי הספירה המוקדמת כאמור. המפקד צריך לכלול את כל הטובין השייכים לעסק (לרבות טובין שנמכרו אך טרם נשלחו ללקוח). יש לרשום גם אותם אך בנפרד ובציון שם הבעלים. מובן, שטובין השייכים לאחרים לא ייכללו בחישוב שווי המלאי.
לפני תחילת המפקד, רצוי לרשום את פרטי המשלוח האחרון, שנשלח מהעסק לפני תחילת הספירה (מספר תעודת המשלוח או החשבונית) והמשלוח האחרון שנתקבל מהספקים.
גיליונות הספירה יהיו ממוספרים מראש במספר עוקב. חובה לרשום עליהם את תאריך המפקד ואת שמות הפוקדים, ועליהם לחתום על כל גיליון. ברשימות הללו יצוין מקום איחסון הטובין (אם ישנם מקומות אחדים כאלה) ופרטים המספיקים לזיהויים. יירשמו הכמות ויחידת המדידה. אין צורך לרשום מיד מחיר או שווי. חישוב השווי ייעשה כעבור זמן. טובין פגומים או מיושנים יירשמו בציון מצבם.
ניתוח כלכלי נכון של העסק יכול להועיל רבות בתכנון מס. אחד הנושאים הוא המלאי. סביב הערכת מלאי קם ונופל הרווח לצורכי מס. לשם כך, יש להוכיח קיום "מלאי מת" או "מלאי גוסס". אפשר לעשות זאת על ידי מכירות סוף שנה. אם יימכרו פריטים אלה ימומש ההפסד. "מלאי מת" הוא, לדעתי, מלאי של פריטים שאין בהם שימוש, כמו רכיבים להרכבת טלפון חוגה או למחשבים מלפני 10 שנים או כל מלאי שההוצאות למכירתו עולות על מחיר המכירה הצפויה.
בעלי מלאי עסקי יכולים להקטין את הכנסתם החייבת השנה, אם ימכרו בפועל פריטים שמחירם ירד ויממשו את ההפסד. אומנם ניתן להעריך פריטים אלה במחיר המימוש המשוער, אם הם ייוותרו במלאי, אך קל יותר יהיה להוכיח הפסדים שמומשו בפועל.
כך אפשר להוכיח, שהמלאי נמכר בערך נמוך או לא נמכר כלל, ולכן אין לו כל ערך. מוטב שלא להשאיר "מלאי מת"; שכן, עצם קיומו פותח פתח לדיונים על אמיתותו.
מומלץ לרכוש מלאי חדש במחירים נמוכים. ערך המלאי ייקבע על פי מחירו בשוק (לאור העובדה שהמלאי נמדד על פי עלות או שוק הנמוך מביניהם, מחיר השוק ישקף את ירידת הערך כאמור); וחשבונית, המעידה על ערך נמוך, תעיד כי זהו ערכו בשוק.
כספים פנויים המושקעים באמצעים פיננסיים המניבים תשואה ריאלית, יגרמו להגדלת ההכנסה החייבת בשנת המס. אם תשקיע החברה כספים פנויים במלאי או במקדמות לספקים, לא תיווצר תוספת להכנסה החייבת. זאת, מאחר שעליית ערכם של פריטים אלה מתחייבת במס רק בעת המימוש.
במקביל, יש לשקול דחיית קבלת מקדמות מלקוחות; שכן, קבלתן יוצרת בדרך כלל הכנסות מימון חייבות במס, ללא מתן הגנה אינפלציונית עליהן.
עם תום שנת המס, ובמסגרת העבודה השוטפת, יערכו משרדי השומה בדיקות של שווי המלאי במספר מצומצם של עסקים, באמצעות ביצוע ספירות מלאי מלאות - בתיקים שייבחרו בתוכנית העבודה השוטפת - בידי אנשי השומה וכוח העזר. יש לציין, כי הבדיקה נעשית בפריסה ארצית גדולה.
לנישומים המדווחים על בסיס מצטבר - מוזכר בזה, כי אין כל טעם לרכוש מלאי עסקי נוסף לקראת סוף השנה, מאחר שמלאי של טובין שלא יימכרו יקטין ממילא את ההוצאה השוטפת וינטרל בכך את הרכישה הנוספת. נישומים בעלי מלאי עסקי יכולים עדיין להקטין את הכנסתם לפני סיום השנה ולהקטין את ערך המלאי של הפריטים ששוויים פחת. אמנם אפשר יהיה להעריכם במחיר השוק, אם הוא נמוך מהעלות גם אם יישארו במלאי, אך קל יותר להוכיח הפסדים שמומשו בפועל. יש מקרים של התחייבויות ללקוחות בגין אחריות לתיקונים, לטיב המוצר, ללקויי בנייה וכיוצא בזה. במקרים אלו ניתן להעריך את ההוצאה על סמך מקרים שהיו בעבר, או מקרים שקורים הספירה של המלאי והערכתו.