סקטור הרכב בארה"ב: מהן גבולות הכלכלה הגלובלית?
בזמן שתעשיית הרכב האמריקנית, שבזמנים אחרים הייתה תעשיית הדגל, נמצא תחת קשיים ועושה כל שביכולתה לצאת ממצב כמעט קבוע בשנים האחרונות של הפסד רבעון אחר רבעון, ראשי שלושת החברות הגדולות, ג'נרל מוטורס, פורד וקרייזלר נפגשים כעת עם הנשיא בוש (פגישה שמתקיימת לאחר דחיות חוזרות ונשנות) ופונים אליו בעניין הוצאות הבריאות הגבוהות כמו גם בעניינים הקשורים בסחר החוץ של המדינה.
ראשי החברות הבהירו תחילה כי אין הם מעוניינים בחבל הצלה מצד הממשל, כפי שקרה בשנת 1979 כאשר הממשל הזרים כספים והעמיד את קרייזלר על הרגליים, אלא על התחרות הקשה עם יצרניות הרכב היפניות, זאת בזמן שהיין החלש עובד לטובת היפנים, כמו גם על הוצאות הקשורות בבריאות העובדים, הוצאות גדולות יותר מהוצאות החברות על פלדה לייצור הרכבים.
"אנחנו לא נכנסים לפגישה הזו עם יעדים ברורים בעבור תעשיית הרכב האמריקנית אלא במטרה. אנחנו מבינים עלינו מוטלת האחראיות להצליח לזכות בנתחי שוק חדשים אך קיימות בעיות הקשורות בעניינים ממשלתיים כגון הוצאות על בריאות או חוקי סחר שונים" כל אומר היום גרג מרטין, דובר ג'נרל מוטורס.
חברת ג'נרל מוטורס, שהינה יצרנית הרכב הגדולה בעולם (ע"פ כמות הרכבים), היא החברה הפרטית בעלת ההוצאות הגדולות ביותר בארה"ב בדבר ביטוח בראיות לעובדיה. בשנה שעברה הוציאה החברה 5.3 מיליארד דולר הוצאות בריאות על 1.1 מיליון העובדים בחברה. לפי ראשי התעשייה, בחישוב פשוט הדבר מוסיף כ-1000 דולר נוספים בהוצאות הייצור לכל רכב.
בנוסף מציינים ראשי תעשיית הרכב את המצב לפיו מחירו הנמוך של מטבע היין היפני מזמין יבוא של רכבים מיפן. זאת ועוד, הממשל בסין דואג להשאיר (באופן מלאכותי)את מחיר המטבע המקומי נמוך בהשוואה לדולר ואף זאת בכדי לחזק את האטרקטיביות של יבוא המוצרים מסין.
בשוק אומרים היום כי תעשיית הרכב האמריקנית היא זו שבנתה את מעמד הביניים בארה"ב וחשוב ביותר שהנשיא יבין את מצב העניינים בכלכלה הגלובלית ואולי יקבע חוקי משחק מסוימים בתוך החוקים הקיימים של הכלכלה הגלובלית החופשית שכן במצב הקיים תעשיית הרכב האמריקנית לא תחזיק מעמד ואיתה גם מעמד הביניים האמריקני. ההנחה בסקטור היא כי "אנחנו עושים מכונים טובות אך האם הממשל עושה החלטות טובות בנושא מדיניות הסחר?"