אתר באינטרנט, שמקים תושב ישראל בחוץ לארץ

מאת:רו"ח צבי פרידמן

מה דין המע"מ על הכנסותיו של תושב ישראל שהקים אתר אינטרנט בחו"ל והוא מנהלו
עו"ד לילך דניאל |

שאלה : ------ תושב ישראל [להלן - "האדם"] הקים בחוץ לארץ אתר באינטרנט, והוא מנהלו. באמצעות אתר זה הוא נותן שירותים, כגון: שיווק אתרי אינטרנט אחרים דרכו; והפנָיות אל אתרי אינטרנט בעולם. 1. מה דין המע"מ בהקשר הכנסותיו של האדם מפעילויות שיווק אלה - האם מע"מ בשיעור אפס ? 2. האם צריך האדם לפתוח תיק אצל רשויות מס בחוץ לארץ ? 3. מה כדאי לאדם זה להיות: "חברה בע"מ", או "עוסק מורשה" ? 4. אילו הוצאות יוכל האדם לדרוש שיוכרו לו בארץ ? 5. ישנם תושבי הארץ, אשר להם אותו עיסוק בדיוק, ואשר הקימו את עסקם זה בקפריסין; מה הן ההשפעות המיסויות בעניין זה ? 6. האם בשל היות האדם תושב ישראל, הוא חייב, בעניין האתר האמור שהקים, לפתוח עסק בארץ ? 7. לפי איזו "תוספת" בהוראות מס הכנסה (ניהול פנקסי חשבונות) (מס' 2), התשל"ג-1973 על האדם לפעול ?

תשובה: ------ לשאלה 1: בהנחה, כי השירות ניתן בישראל לתושבי חוץ - מתנה סעיף 30(א)(5) לחוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1975, כי יוקנה "מע"מ בשיעור אפס" לשירות כאמור, הניתן לתושב חוץ, אם מתקיימים התנאים בעסקה דלקמן:

א. נושא ההסכם איננו מתן שירות בפועל (לבד מתושב החוץ) גם לתושב ישראל בישראל; או נתינתו איננה לשותפות, שרוב הזכויות בה הן של שותפים תושבי ישראל, או לחברה שלעניין פקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 [להלן - "הפקודה] רואים אותה תושבת ישראל.

ב. השירות לא ניתן בהקשרו של נכס בישראל. בהנחה, כי השירות ניתן לתושבי חוץ בלבד - נראה, כי האדם יהיה זכאי למע"מ בשיעור אפס.

לשאלה 2: הצורך לפתוח תיק אצל רשויות המס במדינת חוץ תלוי בדין הפנימי של אותה מדינה, שבה פועל האדם; ודין זה משתנה ממדינה למדינה.

לשאלה 3: התשובה על השאלה, כיצד כדאי לפעול: או במעמד חברה (או חברה זרה או חברה בישראל); או במעמד יחיד - נגזרת משיקולים רבים, שקצרה היריעה מלפרטם. עם האמור לעיל - ראוי, בהקשר זה, לציין, כי שיעור המס המרבי בישראל, המוטל על יחיד הוא 49% (בשנת 2005), והוא יפחת באופן הדרגתי ל-44% בשנת 2010. לעומת זאת, שיעור מס החברות הוא 34% (בשנת 2005), והוא יפחת באופן הדרגתי ל-25% בשנת 2010. המס על הכנסת דיבידנד הוא בשיעור 25% (אצל בעל מניות מהותי ובשיעור 20% (למי שאינו כזה). לפיכך, אם אין כוונה לעשות שימוש באופן אישי ברווחי הפעילות בשנים הקרובות - הרי, מתוך שיקול של שיעורי מס ודחיית מס גרידא ביחס להכנסות פירותיות, קיימת עדיפות להחזיק באתר האינטרנט באמצעות חברה ישראלית חלף פעילות במעמד יחיד. לשאלה 4: הכלל הקובע ברישה לסעיף 17 לפקודה הוא, כי אפשר לנכות כל הוצאה הכרוכה בייצור ההכנסה, אלא אם כן ניכוי ההוצאה הוגבל או לא הותר על פי סעיף 31 לפקודה. לפיכך, רשאי הנישום לנכות כל הוצאה פירותית; לרבות, למשל: הוצאות פרסום [פסק דין "יעקובי"(*)], טיסות ואירוח בחוץ לארץ (במגבלות הסכומים בפקודה).

לשאלה 5: אין כל מניעה לעשות את הפעילות בחוץ לארץ. עם זאת, יש לזכור, כי פעילות באמצעות חברה תושבת חוץ חשופה לטענה, כי השליטה והניהול של החברה נעשים בישראל; ולפיכך - חייבת החברה מס בישראל. בהקשר זה - מצוין בזה, כי המבנה המקובל לפעילות כגון דא הוא מיקום האתר עצמו במקלט מס והקמת חברת שירותים (עם פעילות ממשית ואמיתית) בקפריסין.

לשאלה 6: לא, אין האדם חייב, בהקשרו של העניין הזה, לפתוח עסק בארץ; שכן, אם הפעילות מתבצעת מחוץ לישראל אין חובה לפעול בישראל. מצוין בזה, כי אם האדם פועל במעמד יחיד - הרי, בהיותו תושב ישראל, הוא יהיה חייב על הכנסותיו מס בישראל (יהיה מקום הפקתן אשר יהיה).

לשאלה 7: על האדם לפעול בעסקו זה, אשר בענייננו כאן, על פי "תוספת י"א" להוראות מס הכנסה (ניהול פנקסי חשבונות) (מס' 2), התשל"ג-1973. (*) הפניית המערכת: פסק הדין, בעניין "יעקבי ובניו בע"מ", בנושא: "התרת ניכוי מלוא הוצאות פרסום בשנה שבה הן הוצאו" - "ידע למידע" 326, נובמבר 2003, עמוד 14.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה