הערב יסגר המכרז למכירת תנובה: אייפקס נחשבת למובילה

הקבוצה אשר תיבחר תביא את הצעתה בתוך 3 חודשים להצבעת 620 אגודות שיתופיות (קיבוצים ומושבים). אישור ההצעה מחייב רוב של 75%, ואז ייקבע שיעור האחזקות של הקבוצה הרוכשת
אפרת אדיר |

מכירת תנובה מגיעה היום (כנראה) לישורת האחרונה. כנראה - מפני שבהחלט יכולות להתגלות הפתעות של הרגע האחרון, שיכינו בעלי המניות בענקית המזון, למנכ"ל ומי שנחשב לאבי תוכנית המכירה, אריק רייכמן.

חמש הקבוצות הפיננסיות המתמודדות על רכישת תנובה יגישו הערב (ד') את הצעותיהן, וביום ראשון (19.11) נדע מי היא הקבוצה הזוכה, במידה ומועד ההחלטה לא יידחה. ההערכות בשוק המזון הן, כי החברה תמכר לפי שווי הנושק למיליארד דולר. ההערכות הזהירות ביותר מדברות על 850 מיליון דולר.

ההצעות לרכישה הוגשו על-ידי קרן אייפקס; קבוצת שמיר בראשותו של מאיר שמיר; קרן מרקסטון; יגאל אהובי בשותפות עם חברת מזון בינלאומית ואפריקה ישראל.

ההחלטה על הקבוצה הזוכה תינתן באמצעות ועדה שמינתה תנובה, הכוללת 7 חברים, הנמנים עם הנהלת תנובה, ביניהם: נפתלי בן-סירא - יו"ר תנובה; ג'ון כהן - יו"ר ארגון משקי הדרום; איתן בן-דוד - יו"ר תנועת המושבים; אבנר מורי - ראש מועצה אזורית מרחבים; דורון סט - ראש אגף הכלכלה בתנועה הקיבוצית; יעקב צ'סנר - משקיף בהנהלת תנובה מטעם האיחוד החקלאי ומורדי ונטורה - מנכ"ל ארגון משקי הנגב. הוועדה תמסור את ההחלטה לוועד המנהל בראשותו של מנכ"ל תנובה, אריק רייכמן.

הקבוצה אשר תיבחר תביא את הצעתה בתוך שלושה חודשים להצבעת בעלי המניות בחברה, 620 אגודות שיתופיות (קיבוצים ומושבים). אישור ההצעה מחייב רוב של 75% ואז ייקבע שיעור האחזקות של הקבוצה הרוכשת.

תנובה, מצידה, מתחייבת למכור למעלה מ-51% מאחזקותיה ולכל אחד מהקיבוצים והמושבים יוצע שוויו לפי חלקו היחסי בחברה. נראה, כי הקבוצה שתציע יותר כסף תזכה לתמיכה רבה יותר מצד בעלי המניות, שכן הם מעוניינים במיקסום הערך של מניותיהם.

לעומתם, מתנגדים הרפתנים לביצוע הרכישה וטוענים, כי רייכמן מאיץ את הליכי המכירה על מנת למנוע מהם לגבש הצעה משלהם לרכישת החברה. להערכתם, כ-40% מנציגי הקיבוצים והמושבים יצטרפו לתמיכה בהצעתם. עוד טוענים הרפתנים, כי מכירת תנובה תשים קץ לענף החלב ותחסל את מקור פרנסתם של חקלאים רבים.

בין הצעדים האסטרטגיים שביצעה תנובה לאחרונה הם הקמת המחלבה הגדולה ביותר במזרח התיכון באלון תבור הקמת מפעל "אדום-אדום" לייצור בשר טרי, הצובר הפסדים. כמו כן, מקימה תנובה בימים אלה את המחלבה ברומניה. מחזור המכירות של קבוצת תנובה עמד בשנת 2005 על כ-5.3 מיליארד שקל והרווח הנקי עמד באותה שנה על 202 מיליון שקל.

במבט על חמש הקבוצות הפיננסיות המתמודדות על הרכישה, מסתמן, כי אייפקס ושמיר הן בעלות הסיכויים הגבוהים ביותר. אייפקס - בשל ההצעה הכספית הגבוהה אשר בכוונתה להגיש על יפ אותן מעריכים בשוק, וקבוצת שמיר, שעשויה להציע הצעה תחרותית של ממש לזו של אייפקס.

אייפקס הנה אחת מקבוצות ההשקעה הפרטיות הגדולות בעולם ומנהלת השקעות בהיקף של כ-30 מיליארד דולר. הסניף הישראלי החליט להקטין את פעילותו בישראל ולהתמקד בהשקעות בחברות גדולות בארה"ב ובאירופה. מנכ"לית החברה בישראל היא זהבית יוסף, לשעבר סמנ"כלית הכספים באי.די.בי. היתרון של החברה היא בבינלאומיות שלה וביכולתה להפוך את תנובה לכזו.

קבוצת שמיר בראשותו של מאיר שמיר, בעל השליטה בחברת ההשקעות מבטח שמיר הנסחרות בבורסה לפי שווי של כ-150 מיליון דולר, ניגש למכרז יחד עם בנק לאומי ובית ההשקעות האמריקני מריל לינץ' - עובדה המחזקת את יכולתו להשקיע בתנובה ברמה הבינלאומית, וכן נסיונו בהשקעות בחברות תעשייתיות. הפרסומאי ויועץ התקשורת משה תאומים מלווה את שמיר במכרז, דבר המהווה יתרון לקבוצה, שכן תאומים מקורב למנכ"ל תנובה, אריק רייכמן. לצידו יועצים לו עו"ד רם כספי ורו"ח יצחק סוארי.

קרן מרקסטון, בניהולם של רון לובש, אמיר קס ואליוט ברוידי, הנה קרן ההשקעות הגדולה בישראל, המנהלת הון של כ-800 מיליון דולר. הקרן ניגשת למכרז בשיתוף פעולה עם קרן טנא - קרן השקעות המשקיעה במפעלים קיבוציים, בניהולו של אריאל הלפרין, ומכאן כוחה בהיכרות עם בעלי המניות של תנובה. החסרון הוא בניסיון לדבר תחילה עם הרפתנים, אשר מתנגדים לרכישה.

יגאל אהובי הינו אחד מיזמי הנדל"ן הישראלים המובילים באירופה, תוך התמקדות באנגליה. לאהובי יחסי עבודה עם איש העסקים יצחק תשובה (דלק נדל"ן) ורו"ח יצחק סוארי (מקבוצת שמיר). אהובי מתכוון להגיש את הצעתו בשיתוף עם חברת מזון בינלאומית, על מנת לחזק את כוחו במכרז, אולם הוא שומר על חשאיות בנושא. יתרונו של אהובי בכך שהוא אדם אחד המתמודד על רכישת תנובה ולכן תהליך קבלת ההחלטות גמיש. בנוסף, לאהובי ידע נרחב בהשקעות נדל"ן בחו"ל ויכול לסייע לתנובה בהקמת מחלבות נוספות במדינות אירופה.

לב לבייב, בעל השליטה באפריקה ישראל, הנסחרת בבורסה בתל-אביב לפי שווי של כ-3.5 מיליארד דולר, נבחר לאחרונה לאחד מחמשת אנשי העסקים העשירים בישראל, עם הון מוערך של 4-5 מיליארד דולר. אפריקה ישראל פועלת בעיקר במזרח אירופה ומכאן יכולתו לעמוד ביתרון הבינלאומיות במכרז.ישנו גם יתרון הקרבה, שכן שאול גליקסברג סמנכ"ל הכספים של אפריקה ישראל כיהן במשך שמונה שנים כסמנכ"ל הכספים בתנובה.

מחלבת תנובה הוקמה ב-1926 והקבוצה פועלת בתחום תשלובת החלב, תשלובת הבשר וכן בבעלותה מספר חברות-בנות: טירת צבי, סנפרוסט ומעדנות, רטבי אליביה, חברת המזון האורגני הרדוף, תנובה גליל יצרנית מאמא עוף, מפעל "אדום-אדום" ועוד. בחברה מועסקים כ-4,500 עובדים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה