במיטב מעריכים: הריבית לאוקטובר תישאר ללא שינוי
גם החודש, סבורים כלכלני בית ההשקעות מיטב, כי ישנה תמימות דעים בקרב הכלכלנים בשוק, לפיה יותיר סטנלי פישר את הריבית לחודש אוקטובר ללא שינוי ברמה של 5.5%.
במיטב ציינו, כי אם נבחן את מכלול הגורמים המשפיעים על נגיד בנק ישראל בבואו להחליט על גובה הריבית, ניווכח לראות, כי גם החודש אין גורמים התומכים בהעלאת הריבית. האינפלציה, אשר מהווה את השיקול המרכזי של הנגיד בהחלטותיו על הריבית, אינה נמוכה, אך לא מהווה כעת איום על יעד המחירים. מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט נותר ללא שינוי, כאשר הערכות השוק צפו דווקא עלייה קלה. מתחילת השנה עלה המדד ב-1.7%, כאשר ב-12 החודשים האחרונים עלה המדד ב-2.2%.
בהודעה שפורסמה יחד עם ההחלטה האחרונה של הנגיד נכתב, כי קצב עליית המדד מתחילת השנה התמתן ונמצא קרוב לאמצע תחום יעד האינפלציה, כאשר גם ההערכות משוק ההון והחזאים הפרטיים לשנה הקרובה מצביעים על התפתחות בתוך גבולות היעד. במקביל להשלכות הכלכליות של הלחימה, אין להתעלם גם מההשלכות הפוליטיות. תקציב המדינה לשנת 2007 אמנם אושר ברוב גדול בממשלה בשבוע שעבר, אך עדיין יש לעבור את משוכת הכנסת, שלא נראה כי תהיה פשוטה. לכן, ילווה אותנו החשש מהתחום הפיסקלי.
לדברי כלכלני מיטב, עם תום המלחמה החלו משרדי האוצר לעסוק בהשלכות הכלכליות של הלחימה, והפעולות שיש לנקוט על מנת לאפשר חזרה לשיעורי הצמיחה הגבוהים מהם נהנה המשק ערב הלחימה. הותרת הריבית ללא שינוי משתלבת בכך היטב, כאשר בנוסף גם מרבית הפרמטרים הכלכליים, הן המקומיים והן החיצוניים תומכים במהלך זה.
גם השקל הפגין עוצמה, כמעט בלתי מוסברת, בתקופה האחרונה בכלל ובימי הלחימה בצפון בפרט. מגמת ההתחזקות של השקל, שמאפיינת את שוק המט"ח מאז ראשית השנה, לא נעצרה, ובמקביל ישנם גורמי מאקרו התומכים בהמשך המגמה, בהם זרם יציב של השקעות ריאליות מחו"ל, כאשר לא נרשמה בתקופה האחרונה יציאת כספים מהותית לחו"ל מצד גופים ישראלים. היציבות שמפגין השקל מהווה כר ביטחון נוספת לנגיד להותיר את הריבית לחודש אוקטובר על כנה.
במיטב הוסיפו, כי האמת ניתנת להיאמר, שנוכח ההתפתחויות האלה, היה מקום לשקול אף מהלך של הפחתת הריבית בשיעור של 0.25% שכן ההעלאה שהתרחשה בעת המלחמה האחרונה נומקה, בין השאר, בעליית פרמיית הסיכון של ישראל וכרגע נראה שהמצב השתנה, אבל הם מסופקים אם הנגיד "ילך" על מהלך כזה בעת הזו. זאת, במיוחד על רקע סימני השאלה לגבי התקציב. נושא הריבית בארה"ב אינו הגורם המרכזי כרגע, אך הוא מוסיף להוות גורם משפיע במכלול השיקולים של בנק ישראל. לאחר 17 העלאות ריבית רצופות שהחלו ביוני 2004, בחודש שעבר נמנע ה"פד" מהעלאה נוספת, והותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 5.25%. האינדיקטורים הכלכליים בארה"ב ממשיכים להצביע על האטה בכלכלה מספר אחת בעולם.
זאת, יחד עם הירידה במחירי חומרי הגלם ובמיוחד במחירי האנרגיה אשר ימנעו לחצים אינפלציוניים אפשריים תמכו גם החודש בהערכות הכלכלנים כי יו"ר ה"פד", בן ברננקי, יותיר הערב (ד') שוב את הריבית ללא שינוי. ביטוי לכך נראה גם בתשואות לפדיון באגרות החוב הארוכות של ממשלת ארה"ב ששמרו על יציבות במהלך החודש.