סקר: 35% מהציבור אינו משקיע באג"ח קונצרני

סקר Bizportal מגלה כי הציבור אינו מודע לאפיק זה. בכירים בשוק מנסים להסביר - מדוע כדאי להשקיע בו
ליאור גוטליב |

אנחנו ב-Bizportal ממשיכים לעדכן את המשקיעים הפרטיים על אפיקי ההשקעה השונים שישנם בשוק ההון הישראלי, והפעם שאלנו את הקוראים בסקר השבועי המפורסם באתר - "האם אתם משקיעים באגרות חוב של חברות?"

התשובות שקיבלנו התפלגו באופן הבא: 35% מסרו "לא - זה נראה מסוכן מידי", 27% טענו "כן - זו השקעה בטוחה", 20% מהגולשים סבורים, "כן- בגלל שהן סחירות מאוד" ו-17% הנוספים טענו, "לא - החברות לא מחזירות חובות".

משיחות שקיימנו עם בכירים בשוק עולה, כי "הפער בין הריביות שניתן לקבל באג"ח חברות לבן ריביות האג"ח הממשלתי גדול מדי, ומהווה הזדמנות".

ננסה לעשות קצת סדר, כתוצאה מגידול בהיקף הגיוסים בקרב החברות ובמקביל, צמצום ההנפקות של אג"ח ממשלתיות, תופסים כיום אג"ח הקונצרניות כ-85% מסך שוק אג"ח הכללי (קונצרני + ממשלתי) הנסחרות בבורסה התל אביבית.

צבי גלבר, מנהל השקעות תחום סולידי בבית ההשקעות אינפינטי הסביר, כי "בשנתיים האחרונות אנו עדים לתופעה הולכת ומתרחבת של הנפקות אג"ח קונצרניות". גלבר הוסיף, כי "התופעה החלה עקב צמצום הנפקות האג"ח הממשלתיות, ההתעוררות הכלכלית, גידול בפעילות ובמחזורי המסחר בבורסה הן ע"י המשקיעים המקומיים והן ע"י המשקיעים הזרים".

סיבה נוספת שסיפק לנו גלבר, היא "הפסקת ההנפקות של האג"ח "המיועדות" לקופות הגמל ולקרנות הפנסיה, סביבת הריבית הנמוכה ששררה בשנת 2005 גרמה למשקיעים לפנות לאפיקי השקעה נוספים לפיקדונות, מה שהביא לעליות המחירים והירידה בתשואה".

גלבר סיכם, כי "יתרון ההשקעה הבולט הוא הפרשי התשואות - בעוד שבאג"ח הממשלתי הצמוד התשואות נעות סביב ה-4%, ניתן להשיג תשואה של בין 4.5% ל-5.5% בסדרות המדורגות בדירוג שבין AAA ל A- (דירוג המבטא את דרגת הסיכון או הסיכוי לחדלות פירעון). באינפיניטי גם מסרו מספר דוגמאות להשקעה: ניוקופל 7 בעלת תשואה של 5.54% עם מח"מ של 4.38 (A), ביג א' תשואה של 5.11% מח"מ 4.16 (A+), אופיר א' תשואה 5.24 מח"מ 3.97 (A-).

יקירה אזיאל, אנליסטית של אג"ח מבנק הפועלים מסרה, כי "תמיד קיים הסיכון שהחברה תפשוט את הרגל, אך בסה"כ אנחנו חיוביים לגבי אג"ח הקונצרניות." אזיאל ממליצה על "אג"ח בדירוג של AA ומעלה, עם דגש על כך שלאגרת ישנה תוספת תשואה של כ-0.7% על אג"ח הממשלתיות במח"מ דומה".

רונן זכריה, סמנכ"ל השקעות, בבית ההשקעות מיטב ממליץ למשקיעים פרטיים המעוניינים להשקיע באג"ח של חברות "לעשות זאת באג"ח של חברות באיכות גבוהה בלבד!!". זכריה מסביר, כי "היות ולמרבית המשקיעים הפרטיים אין היכרות מעמיקה עם החברות המנפיקות, רצוי להסתמך על דירוג גבוה של מעלות או מידרוג לאג"ח, לבנות תיק השקעות המורכב מאג"ח בעלות סחירות גבוהה ולבנות תיק בפיזור גבוה. דרך פשוטה לעשות זאת היא באמצעות קרנות נאמנות מתמחות, בהן מנהל הקרן עוקב אחרי החברות ומפזר נכונה את התיק."

אג"ח קונצרניות המומלצות של זכריה, הינן: "אג"ח של פרטנר, בעלת דירוג AA-, תשואה של 4.67% ומח"מ של 3.8 שנים, גלילה אג"ח 1 דירוג AA+ תשואה 4.63% מח"מ 4.7 שנים, פועלים אג"ח 22 דירוג AAA, תשואה 4.6% מח"מ 6.3 שנים".

טובי פפר, סוחר אג"ח בקבוצת IBI טוען, כי "למשקיע הפרטי כמעט תמיד כדאי להשקיע בשוק זה. השקעה באג"ח היא תחליף לתוכנית חסכון בבנק. התשואה באג"ח הקונצרניות גבוהה יותר מאשר הריבית שהמשקיע יקבל בתוכנית חסכון בבנק. לכן, בהנחה שהעמלות שהבנק גובה הן סבירות אין היגיון להפקיד בתוכנית חיסכון".

לפפר היה חשוב להדגיש, "בבואנו להשקיע באג"ח קונצרנית עלינו לקנות אך ורק אג"ח חדשנית - כלומר, אג"ח שהונפקו לאחר הרפורמה במיסוי (20% מס ולא 35% מס)". בהתייחס לרמות סיכון נמוכות, האג"ח המומלצות של IBI הן: גלילה א', בעלת תשואה של 4.62% (בדומה למיטב), מזרחי טפחות 28 עם תשואה של 4.65%, ופועלים 23 עם תשואה של 4.62%".

גם תמיר פורת, סמנכ"ל השקעות ופיתוח בכלל פיננסים בטוחה מסר, כי "ההשקעה באג"ח קונצרניות מומלצת למשקיע הפרטי, אך מומלץ מאוד שיעשה זאת דרך קרנות נאמנות המתמחות בתחום, ולא בקניה ישירה של ניירות הערך". פורת ציין את יתרונות הקניה באמצעות הקרנות: פיזור מקסימלי, יתרון משקיע מוסדי בהנפקות ובהפצות, דחיית מס מלאה עד לפדיון ההשקעה.

פורת מסר, כי אם מתעקשים לקנות לבד, מומלצות אג"ח צמודות למדד בדרוג גבוה ובמח"מ בינוני (עד 7 שנים). למשל: פועלים הנפקות 22, חשמל 22, גלילה 1, בזק 4, אי.די.בי. אחזקות 3, פועלים הנפקות 23, גזית גלוב 3.

דודי קטש, מנכ"ל איפקס קרנות נאמנות טוען, כי "כל משקיע יבחר אג"חים קונצרניים בהתאם לסיכון שהוא מוכן לקחת, ולאופק ההשקעה". קטש ממליץ, "להשקיע באג"חים קונצרניים באמצעות קרנות נאמנות, זאת מכיוון שמדובר בהשקעה שדורשת התמחות רבה וגלום בה סיכון".

יחד עם זאת, ציין קטש, כי "תיק מאוזן יכלול אג"חים מדורגים AAA כמו בנק לאומי, בנק פועלים, אמות, גזית גלוב וחברת חשמל, יחד עם אג"חים שמגלמים רמת סיכון גבוהה יותר (מדורגים או שלא מדורגים), כמו כלכלית ירושלים, חבס ובית יאיר".

לסיכום, שאלנו את גדי בארי, סמנכ"ל וראש תחום דירוג חברות במעלות, מה הציפייה שלו בתחום האג"ח הקונצרניות לשנה הבאה?

בארי מסר, כי "מול העולם אנו נמצאים במצב הפוך - מרבית האשראי עדיין בנקאי ולא משוק ההון". אך עם זאת הוא עדיין מאמין ש"כל עוד אג"ח הממשלתיות ימשיכו בהיקפים נמוכים אנו נמשיך לראות שוק הון טוב להנפקות".

בארי הוסיף, כי הציפייה שלו לשנה הבאה היא ש"נהיה שוק משוכלל שיסכים לקבל דירוגים של הזנבות כמו בשווקים הבינלאומיים - שם מרבית הדירוגים הם BB ו-B ולא כמו אצלנו שהרוב המוחלט של הדירוגים הם AA ו-A וכל האחרים BBB, BB, B בכלל לא מגיעים לשוק או שיוצאים ללא דירוג."

נקווה שעזרנו, ובשנה הבאה יהיה לכם כלי עזר נוסף שתוכלו להעזר בו בפיזור השקעותיכם.

שנה טובה וחג שמח.

מאת: ליאור גוטליב

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה