לאומי: היציבות בריבית עשויה להימשך עד סוף השנה
כמידי שבוע סוקרים ביחידת המחקר של בנק לאומי את אירועי השבוע החולף באקרו.
ריבית בנק ישראל לחודש ספטמבר ללא שינוי
בנק ישראל הודיע ב-28 באוגוסט כי הריבית לחודש ספטמבר תישאר ברמה של 5.5%. ברקע הדברים ציין בנק ישראל, כי מנתוני שוק ההון לא נגזר שינוי בריבית במהלך השנה הקרובה.
בנוסף, מעריך הבנק המרכזי כי הפגיעה בחלק ניכר מענפי המשק, מהלחימה בצפון, למעט בענף התיירות, היא זמנית (במהלך ברביע השלישי) ותקוזז עוד השנה, כך שהצמיחה בשנת 2006 צפויה להסתכם בכ-4.5% בהשוואה לתחזית של כ-5.5% לפני הלחימה.
ההשפעה על המחירים אינה צפויה להיות משמעותית עקב קיזוז חלקי של הירידה בביקושים לצריכה הפרטית עם גידול צפוי בביקוש לצריכה ציבורית, זאת כאשר הפגיעה בצד ההיצע צפויה להיות, כאמור, זמנית בלבד.
בנוסף, נרשמה באוגוסט ירידה בפרמיית הסיכון של ישראל כפי שבאה לידי ביטוי בשווקים הפיננסיים בעולם. תנאי רקע חיוביים אלה והתכנסות סביבת האינפלציה למרכז יעד יציבות המחירים, זאת על פי תחזיות של גופים שונים שהעריכו שלשם כך אין צורך לשנות את הריבית, תמכו באי-שינוי הריבית לחודש ספטמבר על ידי בנק ישראל. מגמה זו, של יציבות בריבית, עשויה להימשך גם בחודשים שנותרו עד סוף השנה.
יחד עם זאת, באשר לעתיד, רמזה ההודעה על החשש הקיים מהשלכות הלחימה על הוצאות הממשלה. בהודעה ישנה הנחה, שככל הנראה משקפת את רצונו של בנק ישראל, שהוצאות הממשלה תגדלנה באופן זמני בלבד.
עם זאת, היקף הגידול בהוצאה "המקובל" על בנק ישראל לא קיבל ביטוי ברור בהודעת הריבית. ניתן להניח כי חריגה משמעותית מיעד ההוצאות, ובפרט כזו שתביא לעליה מחודשת של יחס החוב/תוצר של ממשלת ישראל, תגרום למדיניות מוניטרית מרסנת יותר. סביר להניח שבמקרה כזה השווקים הפיננסיים יקדימו את בנק ישראל, בפרט אם יזהו סימנים לחולשת המדיניות התקציבית בעניין זה.
עלייה בשיעור האבטלה ברביע השני של השנה
ברביע השני של השנה נרשם שינוי במגמת ההתפתחות של שיעור האבטלה במשק אשר עלה לכ-8.9% לאחר מגמת ירידה בולטת בשנתיים האחרונות. לכאורה, נתון זה אינו עולה בקנה אחד עם שיעורי הצמיחה הגבוהים שהיו ברביעים האחרונים ובפרט במחצית הראשונה של השנה.
על רקע חולשת המשק הצפויה ברביע השלישי של השנה, צופים בלאומ, כי במחצית השנה הקרובה יהיה שינוי משמעותי בשיעור האבטלה והיא תסתכם בשיעור דומה לזה שהיה במחצית הראשונה של 2006.
נמשכת הירידה באשראי הבנקאי מסך האשראי לסקטור העסקי
במחצית הראשונה של השנה נרשם גידול ריאלי של כ-1% בסך האשראי במשק, הכולל את האשראי לממשלה, לסקטור העסקי ולמשקי הבית. נתוני בנק ישראל מלמדים כי האשראי שניתן לסקטור העסקי גדל בקצב ריאלי שנתי של כ-11%, על רקע התרחבות הפעילות הכלכלית במשק בקצב מהיר.
אשראי זה כולל הן הלוואות והן אג"ח סחיר ולא סחיר. מבחיהת החלוקה בין האשראי הבנקאי לחוץ-בנקאי, מציינים האנליסטים בלאומי, כי נמשכת המגמה של השנים האחרונות בו נרשם צמצום באשראי הבנקאי. כך, בחודשים ינואר-יוני נרשמה ירידה ריאלית של כ-1.7% בהיקפו ומשקלו בסך האשראי לסקטור העסקי הסתכם בסוף יוני 2006, ב-57.5% בהשוואה ל-61.1% בסוף 2005 ו-68% בסוף 2004.
לעומת זאת, בדומה למגמה של השנים האחרונות, נרשם גידול באשראי החוץ בנקאי כחלופה לאשראי הבנקאי. יחד עם זאת, גידול זה, בקצב שנתי של כ-32.5% , במחצית הראשונה של 2006, נבע בחלקו הגדול מהתרחבות האשראי הישיר מחו"ל (רובו מהנפקת אג"ח בחו"ל של חברת טבע).
בנוסף מציינים בלאומי, כי בהודעת בבנק ישראל מועלים חששות מקצב הגידול המהיר של האשראי העסקי, הניתן בעיקר על ידי המשקיעים המוסדיים והשלכותיו על היציבות הפיננסית.