הפועלים על ניוד המספרים: שיעור הנטישה יגדל ל-1.8%
האנליסט ניר עמיקם מיחידת המחקר של בנק הפועלים פירסם היום (ג') סקירה מקיפה על שוק התקשורת בעקבות ניידות המספרים.
עמיקם מסר, כי לתהליך ניוד המספרים יש לרוב השפעה ניטרלית עד שלילית על חברות התקשורת. החשש העיקרי של חברות אלו הוא כפול: גידול בשיעור הנטישה וגידול בעלויות השיווק. מנסיון העבר ניתן להבחין ששווקים שונים הגיבו באופן שונה לתהליך ניוד המספרים.
בחינת ההבדל בין המדינות השונות מביאה את האנליסט למסקנה, כי השפעת ניידות המספרים על השוק תלויה במספר פרמטרים:
1. המבנה התחרותי- באופן טבעי, ככל שהשוק תחרותי יותר, כך שיעור הנטישה גדול יותר עם החלת ניוד המספרים. 2. קלות מעבר בין מפעילים- מדינות שונות נקטו בגישה אחרת לגבי עלות המעבר מחברה לחברה וזמן המעבר בין חברות. ככל שעלות המעבר קטנה יותר וזמן המעבר מהיר יותר, הגידול בשיעור הנטישה גבוה יותר.
משרד התקשורת בדק ולמד מנסיון העבר של עשרות המדינות שכבר יישמו את תוכנית ניוד המספרים, וקבע שלא יהיה תשלום מעבר וזמן המעבר ממפעיל למפעיל יהיה קצר, יחסית (3-4 שעות).
3. לקוחות עיסקיים מרוויחים יותר מניוד מספרים עקב התלות הגבוה שלהם במספר המקורי ומפוטנציאל החיסכון לסוג זה של לקוח עקב ה-ARPU הגבוה שמאפיין אותו.
4. ככל שהשונות הטכנולוגית בין המפעילים השונים גבוהה יותר, כך קשה יותר לבצע מעברים, כתוצאה מעלות מכשירי קצה. בישראל, שניים משלושת המפעילים הגדולים משתמשים ברשת GSM, כך שהמעבר ביניהם פשוט, יחסית.
עמיקם ציין, כי בעקבות ניתוח יישום תוכניות ניוד בעולם, ניתן לראות שההשפעה משתנה ממדינה למדינה. במדינות כמו הונג-קונג, דרום קוריאה, דנמרק ופינלנד מספר רב של לקוחות עברו בין מפעילים לאחר יישום תוכנית הניוד.
במדינות כמו גרמניה, צרפת, איטליה וארה"ב מעט לקוחות עברו למפעיל מתחרה כתוצאה מתוכנית הניוד. במידה מסויימת, ניתן לראות שההבדלים בהצלחת התוכנית נובעים בין היתר מעלות המעבר בין המפעילים וזמן העברה, כפי שנקבע על ידי הרגולטור.
שוק התקשורת הסלולרי
האם השוק הסלולרי הישראלי הוא שוק תחרותי? עמיקם עונה, בישראל יש ארבעה מפעילים סלולריים, מספר כלל לא נמוך ביחס לגודל השוק. אולם השוק הסלולרי מתחלק בין שלשה מפעילים עיקריים בלבד, והחלוקה ביניהם די שווה.
ה-RPM, מחיר ממוצע לדקה, נמוך בישראל, בהשוואה עולמית, ועומד על כ-10 סנט בעוד שהממוצע במדינות המפותחות המחיר הוא כ-15 סנט. אולם ה-Churn (שיעור הנטישה) בישראל הוא מהנמוכים בעולם - 1.4% לחודש, לעומת 1.7% במדינות המפותחות ו-2.2% ברמה עולמית.
שולי ה-EBITDA בשוק הישראלי דומים לשולי הרווח של המדינות המפותחות (כ-34%), וזאת לאחר שבמשך שנים שולי הרווח היו נמוכים, יחסית.
בסיכומו של דבר טוען עמיקם, כי השוק הסלולרי הישראלי הוא שוק תחרותי. להערכתנו, תוכנית ניידות המספרים תביא לגידול בשיעור הנטישה לרמות של כ-1.8%, בדומה למדינות המפותחות. גידול זה צפוי לפגוע בהכנסות, לגרום לירידה במחיר לדקה ולהגדלת עלויות השיווק, אם כי לא צפוי שינוי דרמטי.
מי צפויה להפגע יותר, ומי פחות? - סלקום ופרטנר מפעילות רשת GSM ולכן, המעבר בין החברות קל יחסית. פלאפון מפעילה רשת CDMA, ולכן לקוחותיה ידרשו לקנות ציוד קצה על מנת לעבור למתחרים. אולם לקוחות סלולריים אדישים יחסית להחלפת מכשירים כתוצאה מעלות נמוכה עקב סבסוד המכשירים על ידי המפעילים. להערכת עמיקם, רווחיות החברות תפגע עקב הגידול ברכישת מכשירים מסובסדים, עם הגידול ב-Churn.
עמיקם הוסיף, כי לא צפוי שינוי מהותי ב-RPM בשוק העסקי בטווח הקצר. השוק הפרטי פחות רגיש לשינוי במספר הסלולרי, ורמת התחרות בו נמוכה משמעותית מהשוק העיסקי. מנגד, המגזר הפרטי מאופיין ב-RPM גבוה יחסית. ניוד המספרים עשוי להיות הגורם שיעורר תחרות חריפה יותר, אולם, בשלב זה, הוא לא רואה איום משמעותי במגזר זה.
לסיכום, בבנק הפועלים מעריכים ששוק התקשורת הסלולרית יושפע באופן מתון מהנהגת תוכנית ניוד המספרים. עם תחילת ביצוע התוכנית צפויה עליה משמעותית בשיעור הנטישה, אולם שיעור זה ירד בהמשך. לזמן ארוך יתייצב שיעור הנטישה על כ-1.8% גבוה מעט מהמצב היום. הגידול ב-Churn צפוי לפגוע בהכנסות, לגרום לירידה קלה במחיר לדקה ולהגדלת עלויות השיווק.
בהשוואה בין החברות, פרטנר צפויה להפגע פחות מסלקום ופלאפון, אם תשכיל להעביר אליה מספר לקוחות עסקיים גדול. מנגד, הצלחה גדולה "מדי" של פרטנר תביא לתחרות מחירים חריפה ולירידה ב-ARPU הענפי.
שוק התקשורת הנייחת
שוק התקשורת הקווית איננו שוק תחרותי. בזק היא מונופול, בשוק זה, עם נתח שוק של כ-94%. פתיחת השוק לניוד מספרים יקל על מעבר הלקוחות לחברות מתחרות. גם כאן, הלקוחות הרגישים ביותר לניידות מספרים הם הלקוחות העיסקיים. כניסת סלקום, גלובקול, פרטנר ועוד לשוק העסקי תתאפשר ביתר קלות. גם הוט תרוויח מהקלת המעבר של לקוחות פרטיים, אם כי רגישות הלקוחות הפרטיים לניוד מספרים נמוכה, יחסית.
עמיקם מוסר, כי יש לקחת בחשבון בשיקולים שחברות התקשורת לא ימהרו להשתלט על נתח שוק גדול, וזאת בכדי למנוע מבזק להכנס לתחרות חופשית. עד שבזק לא תגיע לנתח שוק של פחות מ-85%, היא מוגבלת מבחינה רגולטורית. לאור זאת, להערכתו, תחרות חריפה יותר, שכוללת ירידה משמעותית במחירים, לא צפויה לפני 2008 ואין היא תלויה בניוד המספרים.