העברת מניות מבעל מניות לבעל מניות באותה חברה
שאלה ------- בחברת הֶזְנֵק (סטארט-אפ) ישנם 5 מייסדים שותפים. החברה מעוניינת לצרף שותף בכיר והוא עתיד לשאת משרה בכירה בחברה; והחברה מסכימה להקצות לו 3.5% ממניות החברה, לעומת זאת: הוא מבקש 5% ממניותיה.
אחד מהמייסדים האלה מסכים להעביר 1.5% ממניותיו שלו בחברה אל השותף האמור, כדי שהעסקה תצא אל הפועל; ואם יועברו 1.5% אלה - ייצא שמניות אחד מן המייסדים ידוללו ב-1.5%.
מצוין בזה, כי לאחרונה גייסה החברה כסף על בסיס שווי החברה, שהוא כ-250,000 $.
האם יש כאן אירוע מס למי מהצדדים; ואם יש כאן אירוע כזה - האם אפשר למנוע זאת ?
תשובה -------- הקדמה
באירוע, אשר בו מועבר נכס מאדם לאדם, ואשר בו מבקשים לבחון אם בהעברה זו יש אירוע הוני - בוחנים שאלות אחדות, אשר על כולן יש תשובות בפרק ה' לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 [להלן - "הפקודה"]. והרי השאלות בהקשר דלעיל:
א. האם מדובר בנכס, כהגדרתו בסעיף 88 לפקודה ?
ב. האם מדובר במכירה ?
אם התשובה על שתי השאלות הללו דלעיל, הינה חיובית - בוחנים את התמורה, את המחיר המקורי, ואת הרווח שנוצר לנישום.
האם העברת מניות ללא תמורה הינה אירוע מס ?
מכירת מניות בידי נישום או הענקת מניות ללא תמורה, הן אירוע, אשר מוגדר "מכירה"; וזאת, משום שהגדרת "מכירה" כוללת כל אירוע, אשר בעקבותיו יצא נכס מרשותו של אדם, לרבות מתנה[!].
"תמורה" בסעיף 88 לפקודה מוגדרת: "מחיר שיש לצפות לו ממכירת נכס ...". דהיינו: כאשר יוצא נכס מרשותו של אדם, וכאשר מתקיים האלמנט של "מכירה" כהגדרתה בסעיף 88 לפקודה - יש לחשב את התמורה לפי שווי השוק שלה. האמור לעיל אינו מתקיים, אם "פקיד השומה שוכנע כי המחיר נקבע בתום לב...".
בענייננו הנידון כאן - למניות, אשר בידי בעלי המניות, יש ערך כספי; וזאת, בהתאם למידע בפניית השואל, שהוא: החברה גייסה כסף על בסיס "שווי החברה", שנקבע בסך 250,000 דולר (כאן יש לשאול: לצורך החישוב המדויק - האם זה הערך "אחרי הכסף", או האם זה הערך "לפני הכסף").
לפיכך, העברת מניות בשיעור כלשהו מבעל מניות לבעל מניות היא אירוע מס, אשר בו מצויה תמורה בהתאם לשווי השוק שלה; ולפיכך, אם המחיר המקורי של המניות שבידי המייסדים הינו אפסי, יש רווח הון שיחויב במס בשיעור 25%.
האם אפשר למנוע את אירוע המס; או אולי אפשר לדחותו ? יש דרכים אחדות, אשר באמצעותן אפשר למנוע אירוע מס; או, לחלופין, אפשר לדחות את אירוע המס; ולהלן - שתי דרכים מקובלות מבין הדרכים האחדות הללו:
● דרך א' - רכישה עצמית של המניות.
● דרך ב' - הקצאת אופציה לרכישת מניות.
בשתי דרכים אלה אפשר - באמצעות תכנון מס נכון - למנוע את אירוע המס, או אף לדחותו.