לידר ושות': שוב "תשואת יתר" לפועלים ביעד של 24 ש'
בבית ההשקעות לידר ושות' נתונים למניית בנק הפועלים המלצת "תשואת יתר" על רקע התוצאות המצויינות ברבעון וצפי של בית ההשקעות להמשך המגמות החיוביות. "אנו ממשיכים להמליץ על הבנק בתשואת יתר עם מחיר יעד של 24 שקל", כותב האנליסט אלון גלזר מציין, כי "יתכן ויש מקום לאור התוצאות להעלות מעט את מחיר היעד אולם מנגד תשלום הדיבידנד (והתאמת המחיר לאחריו) וגם לא לשכוח את הסיכונים המדיניים ובטחוניים הקיימים בימים אלה מביאים אותנו להשאיר בינתיים המחיר על כנו". בלידר ושות' חוזרים על ההערכה, כי בנק פועלים (ביחד עם לאומי) הינם הבנקים האטרקטיביים בסקטור כיום.
על הצפוי בפועלים בהמשך השנה, כותב גלזר: אנו מאמינים כי התשובה לשאלה זו תלויה בעיקר בהתרחשויות המדיניות/בטחוניות (נקוה שיהיו בעיקר מדיניות...). במידה והאירועים בצפון מאחורינו, אנו מאמינים כי המשק יחזור לפסים של צמיחה, נראה אולי מהמורה קלה בדוחו"ת עם ירידה קלה בצמיחה ועליה מסויימת בהפרשות לחומ"ס, אולם בסך הכל הבנקים ימשיכו לייצר תוצאות טובות ופועלים ירוויח מעל 15% על ההון.
מנגד, הסלמה במצב הבטחוני עלולה להביא בסופו של דבר להרעה משמעותית בתוצאות הבנקים, שתבוא לידי ביטוי בירידה בצמיחה, בעמלות התפעוליות ובעליה חדה בהפרשות. בשלב זה, כותב האנליסט, "אנו מאמינים כי אנו בדרך לתרחיש האופטימי יותר, דבר המחזק את המלצתנו על סקטור הבנקים ובנק פועלים בפרט".
מניית הבנק מול מדד המעו"ף
תוצאות מצויינות: בנק הפועלים (שוב) מפתיע לטובה. תוצאות מצויינות ברבעון השני של השנה עם רווח נטו של 665 מיליון ₪, המייצג תשואה שנתית על ההון של 16.4%, לעומת תחזית שלנו לרווח של 540 מיליון שקל.
בבית ההשקעות מציגים את הפער בין התוצאות המצויינות לתחזית שלנו נבע משלושה גורמים:
• הכנסות המימון הפתיעו לטובה על רקע עליה בהיקף הפעילות וצמצום בהיקף האשראי שאינו נושא הכנסה, ובעיקר בגין הכנסות גבוהות בגין מכשירים נגזרים. • הפרשות לחומ"ס שהיו נמוכות מהתחזית, מאחר והעדפנו להיות שמרנים על רקע האירועים בצפון. • רווח חד פעמי מחלוקת דיבידנד בבזק, המופיע בסעיף ההכנסות התפעוליות של הבנקים (רווחים מהשקעות במניות). רווחי מימון: רווחי המימון ברבעון היו גבוהים בכ-14.8% מרווחי המימון ברבעון המקביל. הגידול נובע מעליה בהיקפי הפעילות בבנק ומגידול בהכנסות ריבית בגין חובות שהיו בעייתיים בעבר, אולם בעיקר מגידול משמעותי ברווחים ממכשירים נגזרים.
הרווח ממכשירים נגזרים עמד ברבעון על 158 מיליון שקל לעומת הפסד של 26 מיליון שקל ברבעון המקביל.
בעניין זה ציין גלזר שני נושאים: הראשון, הוא שלא מדובר בפעילות בעלת אופי חד פעמי אלא בחלק מפעילות הבנק להגדיל את הרווחיות מפעילות בנגזרים בעיקר בחו"ל. לדבריו, "מאידך חשוב לזכור כי מדובר בפעילות בה הבנק לוקח כמובן סיכונים פיננסיים והשונות בתוצאות בנגזרים תהיה ככל הנראה גבוהה ונראה גם רבעונים פחות מוצלחים".
גלזר מנתח את סעיף ההפרשות לחובות מסופקים בדו"חות הבנק: בניגוד לחשש מהפרשות בגין פישמן ויותר מכך הפרשות בגין המצב בצפון הגידול בהפרשות בהשוואה לרבעון הראשון היה מתון מהתחזיות שלנו. ההפרשות לחובות מסופקים עמדו על רמה של 0.64% מהאשראי לציבור.
הוא אף ציין, כי אמנם מדובר ברמה גבוהה במעט ממה שהיינו מצפים ברבעון נטול אירועים, אולם בסך הכל, לדבריו, נראה כי בינתיים אין לאירעים בצפון השפעה על שורת ההכנסות. כפי שציינו בעבודתנו הרחבה על הסקטור בהמשך השנה אנו מאמינים כי תהיה השפעה מסויימת ונראה גידול בהפרשות. החובות הבעייתיים ממשיכים לרדת מרמה של 21.2 מיליארד שקל בסוף שנת 2005 לרמה של 19.5 מיליארד שקל (8.0%). ראוי לציין כי מדובר בירידה מרשימה של כ- 1.2 מיליארד שקל בהשוואה לרבעון הראשון של השנה.
גלזר כותב בסקירתו את הבנק, כי ההוצאות התפעוליות בדו"חות הפתיעו מעט לטובה, כאשר הבנק רשם הוצאות של 1.829 מיליארד שקל, לעומת 1.711 מיליארד ברבעון המקביל (גידול של 6.9%), כאשר בהשוואה לרבעון הראשון של השנה נרשמה ירידה בהוצאות של כ-3.8%.
הוא מזכיר, כי הבנק רשם גידול של 1% באשראי לציבור מתחילת השנה: "כצפוי, למרות הצמיחה החדה יחסית במשק, התחרות מצד שוק ההון ממשיכה למתן העליה באשראי בבנקים. מדובר להערכתנו אף בנתון שמפתיע מעט לרעה. אנו מאמינים כי מגמות אלה ימשכו בהמשך השנה", כותב גלזר.
בעניין יחס הלימות ההון, אומר גלזר: "היחס עומד על שיעור של 10.37%. ציינו בעבודתנו על הסקטור כי הלימות ההון בפועלים נמוכה יחסית (אחד היתרונות של לאומי על פועלים בתמחור לדעתנו). יחד עם זאת מכירת אוצר החייל (רבעון 3) ומכירת הקופות וקרנות להק (אולי כבר רק ב-2007) יתרמו להלימות ההון".
גלזר מזכיר, כי הבנק מחלק דיבידנד של 340 מיליון שקל ומציין, כי ההחלטה בעניין זה, היא בהמשך למדיניות של חלוקת לפחות 50% מהרווח.