לידר שוקי הון: אג"ח צמודים עדיפים על אג"ח שקליים
מכלכלני בית ההשקעות, לידר שוקי הון נמסר היום (א'), כי מדד חודש יולי צפוי לרדת ב-0.1% ויושפע מירידה עונתית במחירי ההלבשה, פירות וירקות. גם הורדת המע"מ באחוז תוריד את המדד ב-0.3%. יחד עם זאת, צפויה התייקרות עונתית במחירי נסיעות לחו"ל, עלייה בתעריפי הארנונה ועלייה מתונה במחירי הדיור. תחזית מדד יולי עלתה (התחזית הקודמת עמדה על 0.3%-) עקב הפיחות בשקל, ודחיית העלאת תעריפי הארנונה לחודש יולי (במקום יוני).
בשבוע האחרון השקל פוחת ב-2.9% מול סל המטבעות וב-3.1% מול הדולר, זאת בשל ההחרפה במצב הביטחוני.
בלידר שוקי הון ציינו, כי קשה להעריך את התפתחות האירועים הביטחוניים ומתי נחזור למצב של "רגיעה יחסית". אנו מניחים שהעימות בצפון יימשך מספר שבועות ללא פעולה קרקעית. שער החליפין של השקל צפוי להיחלש מעט בטווח הקצר (4.55-4.60 שקל לדולר) אך יחזור ויתחזק עם סיום הפעולה (4.50-4.53 שקל לדולר) במהלך חודש אוגוסט. כמובן שאין לפסול תסריט של רגיעה מוקדם יותר או תסריט של עימות ממושך יותר.
הכלכלנים ממשיכים להדגיש, כי כוחות המאקרו לא תומכים בפיחות מתמשך בשקל: עודף בחשבון השוטף, יציבות בהשקעות הריאליות על ידי תושבי חוץ ומגמה של הקטנת החשיפה לחו"ל על ידי משקיעים ישראלים. בחודש יוני משקי בית מכרו 514מיליון דולר בקרנות חו"ל, משקיעים מוסדיים גם מכרו נכסים בחו"ל בסך 183 מיליון דולר. לעומת זאת, זרים מכרו נכסים פיננסיים בישראל בהיקף של 374 מיליון דולר.
בלידר שוקי הון סבורים, כי בנק ישראל יעלה את הריבית בסוף החודש ב-0.25% לרמה של 5.5%. החלטת בנק ישראל תושפע ממדד מעט גבוה בחודש יוני, מעצבנות בשוק המט"ח, ומציפיות לעליית ריבית הפד ב-10 לאוגוסט. בנוסף, סביר להניח שהשבוע תחול עלייה בציפיות האינפלציה שנה קדימה.
נתוני סחר חוץ תומכים בהמשך צמיחה מהירה ברבעון השני של 2006 בקצב של כ-5%. יחד עם זאת, עימות ממושך בצפון עלול להוריד את קצב הצמיחה ל-3% בשל פגיעה בעיקר בתיירות, בהשקעות ואפילו בצריכה הפרטית.
מסקנות קיימת עדיפות לאפיקים הצמודים על האפיקים השקליים בכל הטווחים. ציפיות האינפלציה צפויות לעלות בשל הפיחות המתון בשקל והעלייה במחירי הנפט בעולם. מעריכים, כי גם בטווחים הארוכים ציפייה לאינפלציה של כ-2.5% לא מספיק משקפת את האפשרות לעלייה מסוימת בסביבת האינפלציה.
לאחרונה עלתה פרמיית הסיכון של השחר הארוך על אג"ח ארה"ב לרמה של 1.53% (6.6% בישראל מול 5.07% בארה"ב) מרמות של 1.2% לפני שבוע. שינוי זה ב-spread של ישראל בהחלט סביר ויושפע בעתיד מהשתלשלות האירועים הביטחוניים.