אנליסטים: השקל יסחר בעצבנות רבה אל מול הדולר
ההסלמה בגבול הצפון והירידות החדות בבורסה התל אביבית, הובילו את השקל בשבוע שעבר להתחזקות של 2.16% אל מול הדולר, ביום שישי נקבע שערו היציג על רמת 4.521 שקל - הרמה הגבוהה ביותר מאז אמצע מאי.
פועלים בבנק פועלים מעריכים, כי בטווח הקצר השקל ייסחר בעצבנות רבה והפיחות שנרשם ביומיים האחרונים עלול להימשך. הגורם העיקרי שמשפיע על המסחר בשקל הוא כמובן המצב הביטחוני, לאור ההסלמה בגבול הצפון. לאחר שנים של פיגועים נדמה היה לאחרונה כי שוק המט"ח הישראלי פיתח חסינות והשקל הגיב באדישות ואף התחזק, גם לאור אירועים קשים. נראה, כי הפעם המצב שונה בשל החשש להידרדרות מתמשכת, שעלולה לפגוע בצמיחה הכלכלית ועל רקע החשש כי משקיעים זרים יוציאו את כספם מישראל.
לגבי הטווח הארוך, מוסרים בפועלים כי השקל יחזור לקבל תמיכה הן מהביצועים הטובים של כלכלת ישראל, למרות התחזיות להתמתנות מסוימת בצמיחה בשנת 2007, והן מההערכות, כי בשלב מסוים יפתח מחדש פער הריביות בין השקל והדולר, במיוחד אם פיחות חד יאיים על יעד האינפלציה של בנק ישראל ויאלץ את הנגיד להעלות את הריבית השקלית. כלכלני בנק הפועלים ממליצים להגדיל את רכיב המט"ח בתיק ההשקעות לשיעור של כ-15%.
לאומי
מבנק לאומי נמסר, כי העלייה החדה בשערו של הדולר ביום ד' האחרון התרחשה תוך כדי גידול חד במחזורי המסחר, בין היתר גם לנוכח גידול חד בנפח המסחר של המוסדות הפיננסים הזרים. להזכירכם מגמת היחלשותו של הדולר נמשכה בשבועות האחרונים וזאת על אף הצמצום בפער הריביות בין ישראל לארה"ב שעומד כיום על אפס. פער זה הפך בימים אלו ליותר רלוונטי לנוכח העלייה ברמת הסיכון באזורינו על רקע ההתפתחויות האחרונות בגזרה הביטחונית.
גם כלכלני בנק לאומי סבורים, כי בטווח הקצר צפויה המשך תנודתיות במסחר בשקל-דולר על רקע ההתפתחות בגזרה הביטחונית. עם זאת מעריכים בלאומי, כי בטווח הבינוני- ארוך יחזור המטבע המקומי להיסחר ביציבות מול הדולר ואף צפוי לשוב ולהתחזק על רקע היחלשותו של הדולר בעולם והמשך תנועות ההון לישראל בעתיד.
כלכלני לאומי מנסים להרגיע וציינו, כי נכון לעכשיו הם מעריכים שהאירועים האחרונים לא מהווים איום על המשך הצמיחה הכלכלית באזורינו וכי המשקיעים הזרים ימשיכו לראות בישראל יעד השקעה מועדף לביצוע השקעות ריאליות ופיננסיות בהשוואה לשווקים מתעוררים אחרים.
אגוד
מבנק אגוד נמסר, כי התבטאויות אנשי ממשלה וצבא באשר לתגובה הנדרשת לתקיפות החיזבאללה, ידיעות על גיוס אוגדת מילואים ויציאתו לדרך של מבצע "שכר הולם" בעומק לבנון במקביל להמשך ירי קטיושות על ישובים ישראלים בצפון יצרו את הרושם כי אין מדובר הפעם באירוע בטחוני נקודתי וחולף אלא משהו עם פוטנציאל מתמשך.
צרור האירועים הללו בנוסף למתח ששרר ממילא בשוק עקב האירועים המקדימים בעזה תורגמו לירידות חדות בשערו של השקל. המשך התפתחות שערו של השקל מול הדולר כמו גם מול שאר המטבעות העיקריים תלויה במידה רבה בהערכתם של המשקיעים הזרים של פרמיית הסיכון באזור. במידה והמשקיעים הזרים, אשר למדו להיות מתונים יחסית בתגובותיהם לאירועי ביטחון בארץ, יחליטו כי פרמיית הסיכון עלתה ויקטינו את הפוזיציה המקומית, ימשיך הדולר במסעו צפונה. לעומת זאת, סיום מהיר של המשבר יוכל להביא לתיקון חזרה של שער הדולר.
כלכלני אגוד מסרו, כי מעבר לאירועים האחרונים בארץ אשר הובילו את הירידות מול הדולר יש לציין כי אמש התחזק הדולר גם מול רוב המטבעות העיקריים בעולם כשבבסיס להתחזקותו עומדת התרחבות נמוכה מהצפוי בגרעון המסחרי של ארה"ב בחודש מאי.
מבחינה טכנית, טוענים באגוד כי טווח המסחר הצפוי לשבוע הקרוב הינו 4.4–4.612 דולר. תמיכה קרובה שוכנת ברמה של 4.428. תמיכה רחוקה בשער של 4.378. התנגדות קרובה ב-4.524. התנגדות רחוקה ב-4.725.