שבועיים לאחר כניסת חוק האשראי: "לא מסתמנות בעיות"
כשבועיים לאחר שנכנס חוק האשראי לתוקפו (ב-1 ליולי), מוסר היום (ד') הפיקוח על הבנקים, כי "יישום הוראת מסגרת האשראי בבנקים מתנהל באופן תקין ולא מסתמנות תופעות או בעיות חריגות".
בפיקוח הדגישו, כי יש להתייחס לאינדיקציות ולנתונים ראשוניים אלה בזהירות הראויה, נוכח פרק הזמן הקצר שחלף מאז היישום (נתוני שבוע אחד בלבד). וסבורים, כי נכון יהיה לבחון הטמעת שינוי כה מהותי בדפוסי הפעולה של הבנקים ושל הלקוחות ואת השלכותיו על הרכב האשראי, מחירו, ועל אופן ניהול הלקוחות את הפעילות בחשבונותיהם באופק של חודשים ואולי אף של שנים.
בשבוע שבין ה-2/7 ל-10/7, טופלו ביחידה לפניות הציבור, בפיקוח על הבנקים שבבנק ישראל 167 פניות שעניינן הוראת ניהול בנקאי תקין 325. הנושאים הנפוצים ביותר בפניות היו שאלות ותלונות על העמלות שדרשו הבנקים בקשר להעמדת אשראי זה (כרבע מהפניות לערך), תלונות על צמצום זמינות האשראי ללקוחות, בקשות להגדלת מסגרת האשראי וכן פניות בנושא החזרת שיקים והרשאות לחיוב חשבון. כ-57% מהפניות היו תלונות של לקוחות כנגד הבנקים, והיתר היו פניות לקבלת הבהרות כלליות בנושא ההוראה, ובקשות שונות לקבלת מידע. מהפיקוח נמסר, כי מקרים שבהם נמצא כי הבנק אכן עמד להפחית באופן פתאומי ושרירותי את זמינות האשראי ללקוח, טופלו מיידית בתיאום עם הגורם המתאים בכל אחד מהבנקים.
במקרים אחרים, בהם, למשל, ביקשו לקוחות שהפיקוח על הבנקים יפעיל השפעתו להגדלת האשראי שמעמיד להם הבנק, הוסבר ללקוחות שההחלטה על גובה האשראי נתונה בידי הבנק, והפיקוח אינו רשאי להתערב בשיקוליו העסקיים בהחלטה זו.
קצת מספרים, מתחילת יולי הממוצע היומי של החזרות ממסרים וצ'קים במסלקה עמד על כ-80 מיליון שקל שהיוו כ- 3.1% מהסכום הכולל שנסלק, לעומת 74.5 מיליון שקל וכ-3% בממוצע החודשים ינואר-מאי 2006.
מספר החשבונות שהוגבלו בין ה-2 לבין ה-9 ביולי עמד על כ-206 חשבונות ביום, לעומת 160-180 חשבונות בממוצע בחודשים אפריל עד יוני. (בנתון זה ניכרים שינויים יומיים חדים משום ריכוז אקראי של דיווחי הבנקים לבנק ישראל).