ליקוי המאפשר הערכת היקף העסקה לא יביא לפסילת ספרים

בית המשפט המחוזי בחיפה פסק כי, אין לפסול ספרים בשל ליקויים שאינם מהווים סטייה מהותית מהוראות ניהול ספרים, שאינה מאפשרת להעריך את היקף העסקאות.
עו"ד לילך דניאל |

ע"ש 564/03 זריהן משה נ. אגף המכס והמע"מ המערער הינו בעל עסק למכירת תכשיטים ושעונים. המערער פתח בשנת 2000 חנות במרכז המסחרי "גרנד קניון" בחיפה (להלן - החנות בגרנד קניון), במקביל להפעלת חנות נוספת בשכונת הדר בחיפה (להלן - החנות בהדר), אשר נסגרה במהלך שנת 2001. הגורם לסגירת החנות בהדר, לטענת המערער, היה ירידה בהיקף הפעילות העסקית בה. המלאי העסקי שנותר בחנות בהדר, הועבר לחנות בגרנד קניון. המשיב קבע למערער שומת עסקאות, לפי מיטב השפיטה, בשל תוצאה עסקית בלתי סבירה אשר אינה תואמת, לטענתו, את אחוזי הרווח הסבירים לעסק דומה בענף התכשיטים והשעונים. השגת המערער מיום 5.5.2002 נדחתה ואולם השומה תוקנה, כך שהתבססה על שיעור רווח של 35% מהעלות. לאור ביקורת שנערכה בעסק, החליט המשיב על פסילת ספרי המערער, מן הטעם שהמערער לא עמד בדרישות המפורטות בהוראות סעיף 2(ג) להוראות תוספת ג' לניהול ספרי חשבונות על ידי קמעונאים וסעיף 5 להוראות ניהול פנקסים לעניין תכשיטים, וכי אלה נוהלו תוך סטייה מהותית מהוראות החוק ומתקנותיו. בנוסף, בשל הליקויים שנתגלו בספרי המערער, הטיל המשיב על המערער קנס בשיעור המרבי של 1%. השגה שהגיש המערער נדחתה ומכאן הערעור.

בית המשפט המחוזי בחיפה פסק

על פי סעיף 74 לחוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1975 (להלן – החוק), כדי שהמשיב יוכל להוציא שומה לפי מיטב השפיטה בהסתמך על ספרים פסולים, עליו להוכיח כי הוא רשאי לפסול את הספרים מאחר שאלה לא נוהלו על פי הוראות החוק, או נוהלו תוך סטייה מהותית מהוראות החוק.

פסילת ספריו של הנישום מוצדקת, כאשר הסטייה מאופן ניהול הספרים הינה מהותית, כך שיש בה כדי לפגוע ביכולתה של רשות המס לקבוע את מחזור העסקאות או את המס בו חייב הנישום. נימוקי המשיב לפסילת הספרים בשל אי ניהול תקין של הספרים, תוך סטייה מהותית, התמקדו בחמישה טעמים עיקריים: חשבוניות המס אשר הוצאו על ידי העוסק לא דווחו למע"מ וכן נוהלו בליקויי מהותי; המכירות בהקפה שביצע העוסק נרשמו בתעודות משלוח שבניהולם התגלו ליקויים רבים; רשימות ספירות המלאי נרשמו בליקוי מהוראות הניהול; ספרי העוסק מראים חוסר סבירות והיגיון; הרישומים בספרי העוסק לא משקפים בצורה נאמנה ומדויקת את הפעילות העסקית. אין בכוחן המצטבר של כלל הליקויים כדי לקבוע כי מדובר בסטייה מהותית בענייננו. הסתכלות כוללת על אופן ניהול הפנקסים, מורה כי המערער ניהל מערכת פנקסים אשר היה בה דיווח על הפעילות העסקית המתבצעת בעסק. הרושם הכללי הוא, שהמערער לא ניסה להעלים הכנסות ואף לא ניסה שלא לערוך רישום עקבי על כל תקבול שנתקבל. הליקויים הנטענים הם, בעיקרם, לא לחסר בעצם הרישום, אלא לאופן ביצועם. הליקויים עליהם הסתמך המשיב בפסילת ספרי המערער, אינם מהווים סטייה מהותית מהוראות ניהול ספרים, שאינה מאפשרת להעריך את היקף עסקאותיו של המערער, הגם שהיה בהם להקשות במידת מה את מלאכת הביקורת של המשיב. בנסיבות אלה, נראה כי המסקנה לפסול את הספרים, לא נדרשה ולכל היותר ניתן היה להסתפק באזהרה. משכך, יש לקבל בעניין זה את הערעור ולבטל את החלטת המשיב בדבר פסילת הספרים. בהתאם לכך, יש אף לבטל את הקנס בגין אי ניהול תקין של הספרים שהוטל. משלא נפסלו ספרי המערער, על המשיב הנטל להוכיח אי סבירותם של הדיווחים, ולהצדיק את שיעור השומה שקבע. לטענת המשיב, דיווחי המערער על היקף עסקאותיו לוקים בחוסר סבירות קיצוני, בייחוד לאור העובדה שבמשך שנות פעילות העסק לא משלם המערער מע"מ ואף דורש החזרים. החנות בהדר גרמה למערער נזקים. עם פתיחת החנות בגרנד קניון, נותרה פעילה החנות בהדר תחת אותו שם עוסק, כך שניתן להניח שרצה המערער לנסות ולקזז את הפסדי החנות בהדר מול רווחים אפשריים מהחנות בגרנד קניון. משלא הצליח בכך סגר את החנות בהדר. כלומר, המערער פעל על פי היגיון כלכלי-עסקי.

מתקבלת גרסת המערער ולפיה, עם סגירת החנות בהדר ביקש למכור את מרבית המלאי העסקי שנותר בחנות, כך שהציע את המלאי שנותר בהנחות משמעותיות, מה שהשפיע על ירידה באחוז הרווח הגולמי באותה שנה. אין לקבל את שומת המשיב, משלא נלקחו בה נתונים ספציפיים התואמים את עסקו של המערער, כמו גם שיקולים נסיבתיים, ככל שמדובר בשנים הנדונות, בהן ביקש המערער לשקם את מצבו העסקי. המשיב לא הצליח לבסס טענתו בדבר העדר סבירות דיווחי המערער וכן לא הצליח לבסס את סבירות שומתו החלופית.

בנושא קביעת שיעור ההוצאות, אין להתעלם מן העובדה, כי הספרים נוהלו על ידי המערער תוך סטייה מן ההוראות המחייבות. הגם שרמת הסטייה לא הגיעה לכדי סטייה מהותית המצדיקה פסילתם של הספרים, אין מקום לפסוק הוצאות לטובת הנישום. הערעור מתקבל. אין צו להוצאות. ניתן ביום: 27.6.2006 בפני: כבוד השופטת ש' וסרקרוג. ב"כ המערער: עו"ד פטריק אלגז; ב"כ המשיב: עו"ד יהודה גלייטמן. שאלות ותשובות

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה