האם בבנק ישראל יקחו ברצינות את האנליסטים?

על פי הפרוטקולים של ישיבת החלטת הריבית האחרונה. ממשיכים ראשי הבנק לעקוב בעניין אחרי ההערכות לגבי הריבית במשק - לפיהן, הריבית לא תשונה ביולי-אוגוסט
ליאור גוטליב |

בנק ישראל פירסם היום (ג') לציבור (בפעם השלישית) את שלל המרכיבים והדיעות מתוך הדיונים המוניטריים בבנק ישראל, הקודמים לקבלת החלטת הריבית לחודש יולי 2006.

הנתונים שהובילו להחלטה הנתונים בצד הריאלי ממשיכים להצביע על המשך הצמיחה המהירה במשק, המאפיינת את היצוא, הצריכה הפרטית וההשקעה. כלכלני בנק ישראל מוסרים, כי צמיחה מהירה זו מובילה לצמצום מתמשך בפער התוצר.

נתוני סקר כוח אדם מלמדים על המשך עליית מספר המועסקים במשק תוך ירידה מתונה בשיעור האבטלה ל-8.7% ברבעון הראשון של 2006, למרות ירידה מסוימת בשיעור ההשתתפות בכח העבודה.

מתחילת השנה נצבר עודף של 8.9 מיליארד שקל בתקציב הכולל. על רקע העודף הגבוה ותחזית להמשך הצמיחה, הגירעון בפועל ב- 2006 צפוי להיות נמוך משמעותית מן התקרה של 3% תוצר, ככל הנראה בין 0 ל-1% תוצר. ההיקף הנמוך של גיוסי הלוואות באמצעות השווקים על ידי הממשלה הנובע מכך הינו גורם התורם להורדת תשואות בשוק אגרות החוב.

הערכות: הריבית לא תשונה ביולי-אוגוסט עוד עולה מהדיונים, כי מרבית החזאים המקומיים מעריכים אי שינוי בריבית בנק ישראל ביולי וגם באוגוסט, בעוד שחלק מהחזאים הזרים מעריכים העלאה מסוימת בריבית בנק ישראל בחודשים אלו. רמת הריבית החזויה בעוד 12 חודשים עומדת על 5.8% בממוצע. מעקום המק"מ הממוצע לחודש יוני נגזרת עליית ריבית של כ-0.5% במחצית השניה של השנה.

הכלכלנים ציינו, כי בתי ההשקעות ממשיכים לציין את חוזקה של הכלכלה הישראלית ואף העלו את תחזיות הצמיחה של ישראל אל מעל ל-5%. ממשיכים להמליץ על השקל והנכסים השקליים כבעלי סיכון נמוך יחסית גם בזמנים בהם רמת הסיכון הכללי בשווקים הפיננסיים הבינלאומיים עולה.

בתי ההשקעות הזרים מציינים שהתדרדרות אפשרית במצב הגיאו-פוליטי ממשיכה להוות סיכון להיחלשות השקל. מנגד, הם מציינים שהמצב המאקרו-כלכלי החיובי של המשק והמשך חזרת משקיעים מקומיים לנכסים שקליים תומכים בהתחזקות נוספת של השקל.

האם העלאה הצפויה בארה"ב תרמה להחלטה? מנהלי המחלקות המשתתפים בדיון העריכו, כי העלאת הריבית הצפויה בארה"ב בסוף יוני ובעקבותיה מצב של שוויון בין ריבית בנק ישראל (במצב בו לא יהיה שינוי בריבית בנק ישראל) לריבית הפד, הינה כשלעצמה גורם אינפלציוני, בכך שהוא מגדיל את הכדאיות של יצוא הון לטווח קצר.

אולם, המשתתפים בדיון העריכו שבתנאים הנוכחיים במשק הבינלאומי, כולל ההסתברות שהדולר ימשיך להיחלש מול מטבעות אחרים, סגירת פער הריביות בין השקל לדולר אינה צפויה להביא להשפעה מהותית על שער החליפין.

לסיכום, כל מנהלי המחלקות המשתתפים בדיון המליצו לנגיד לא לשנות את ריבית בנק ישראל לחודש יולי. הנגיד החליט לא לשנות את הריבית, וזו תישאר בחודש יולי ברמה של 5.25%.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה