כלכלני לידר: לבנק ישראל אין סיבה להעלות את הריבית

מבית ההשקעות נמסרו מספר סיבות שתומכות בטענה. הכלכלנים הוסיפו, כי הדילמה תלך ותחריף בסוף חודש יולי
ליאור גוטליב |

כלכלני לידר שוקי הון מסרו הבוקר (ה'), כי תנאי המאקרו במשק הישראלי אינם תומכים בהעלאת ריבית. הכלכלנים ציינו מספר סיבות:

מדד חודש מאי נותר ללא שינוי. גם האינפלציה הבסיסית (המדד ללא דיור, עונתיות ודלק) נותרה ללא שינוי. רגיעה זו באינפלציה באה לאחר שלושה חודשים של עליית אינפלציה.

מתחילת החודש, שער החליפין של השקל התחזק ב-2.4% מול סל המטבעות, והתחזקות של 4% מסוף חודש מרץ.

עם אישור תקציב 2006 כמעט ללא שינויים, האמינות התקציבית נשמרת. מסתמן עודף תקציבי של כ-9 מיליארד שקל מתחילת השנה. בחודשים יוני ויולי צפויים שני מדדים נמוכים ויתכן שאף שליליים. הורדת המע"מ באחוז תוריד כ-0.3% ממדד יולי.

עקב כך, ציפיות האינפלציה בשוק ההון ובקרב החזאים הפרטיים ירדו ל-1.6%-1.7% ב-12 החודשים הקרובים: תחום התחתון של יעד האינפלציה (1%-3%). שיעור האבטלה עלה ל-8.9% בחודש אפריל, מ-8.8% בחודש מרץ. מסתמנת ירידה בקצב הגידול של אמצעי התשלום בחודש מאי.

מול כל הסיבות שלא לשנות את גובה הריבית קיימת מגמה ברורה של המשך העלאת ריבית הפד. ב-29 ליוני הפד יעלה את הריבית ל-5.25% (רמתה של ריבית בנק ישראל), וכנראה ב- 10 באוגוסט הפד יעלה את הריבית ל-5.5%.

ישראל כבר הייתה ברמת ריבית זהה לזו שבארה"ב (אוגוסט-נובמבר 05, ינואר 06). אך מאז, נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר משדר שישראל חייבת לשמור על פערי ריביות חיוביים, למרות שהדבר לא נאמר מפורשות.

הדילמה תחריף בסוף חודש יולי: בעיצומם של מדדים שליליים, רגיעה בשוק המט"ח, עודף תקציבי וכו': מול ציפייה להמשך עלייה בריבית הפד ב-10 לאוגוסט.

קשה להבין מדוע פישר חושש מצמצום בפערי ריביות, החשש הוא כנראה מיציאת הון לחו"ל עקב ריביות גבוהות יותר בארה"ב. אך בינתיים, ישראלים רק מחזירים כסף הביתה (פדיונות ענק מקרנות נאמנות חו"ל), זרים עדיין רואים את ישראל בתור השקעה אטרקטיבית, וישראל נהנית מעודף עצום בחשבון השוטף.

בישיר בית השקעות מעריכים כי הסבירות שנגיד בנק ישראל יותיר את הריבית ללא שינוי בסוף החודש הינה גבוהה ועומדת על 60%. יחד עם זאת, קיימת סבירות להעלאת ריבית וזאת במידה שהנגיד ייתן משקל יתר לפער הריביות מול ארה"ב ומשקל חסר לנתוני האינפלציה בישראל.

לדברי סמנכ"ל ההשקעות של "ישיר בית השקעות", מרבית הגורמים אשר קבעו את החלטותיו של נגיד בנק ישראל בחודשים האחרונים תומכים באי שינוי בריבית החודש, יחד עם זאת ישנו פקטור אחד מהותי ביותר והינו העלאת הריבית הצפויה בארה"ב, אשר יוביל לריבית זהה לריבית בישראל (במידה והנגיד בארץ לא יעלה את הריבית במקביל). יתכן שהנגיד יחליט להעלות הריבית למרות שרוב הפרמטרים אינם תומכים בכך.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה