אש"ל פטור בנסיעות לחו"ל
שאלה ----------- המדובר על עוסק העוסק במתן ייעוץ. יש לו הסכם עם חברה סינית לה הוא נותן ייעוץ. על פי ההסכם הוא אמור לשהות בסין במשך השנה הקרובה ברוב ימות השנה.מרכז חייו נשאר בישראל. לפי התוכנית אחת לחודש יגיע לארץ למספר ימים.
עלות הדיור בסין כ- 800$ לחודש כ 32$ ליום, ולכן עדיף לו לדרוש בניכוי אש"ל ללא קבלות. על פי התקנות אש"ל ללא קבלות הינו בסך של כ- 100$ ליום ובחודש מדובר על כ-2500$ לחודש וכ-25000$ בשנה.
האם בנסיבות המתוארות (שהות בחו"ל ברוב ימות השנה כמו כן ההוצאה גבוהה לעומת המחזור העסקי) יכול פקיד השומה לא להתיר בניכוי את הוצאות האש"ל ללא קבלות?
תשובה ------------ משקבע המחוקק את תקנות האש"ל היה מודע לעלויות ואף הוסיף המחוקק תקנות מיוחדות לפיהן הוא מודע כי במדינות מסוימות שיעורי השהייה גבוהים יותר מהתקנות ועל כן הותקנו המגדילות את שיעור ניכוי האש"ל ב- 25% - ראה קבעית מס הכנסה (ניכוי הוצאות מסוימות)(רשימת מקומות לעניין ניכוי הוצאות בחו"ל)- התשס"ו –2005.
בנסיבות המתוארות בשאלתך ולאור האמור לעיל מחויב פקיד השומה להתיר בניכוי הוצאות האש"ל שצוינו בשאלתך, בכפוף להיותן עומדות בתנאי הביסיס של הוצאה בייצור הכנסה.
הסמכות להגביל הוצאה מוגזמת, לדעת פקידה השומה, נתונה רק בידי מנהל רשות המסים מכח הוראות סעיף 30, וגם סמכות זו מסויגת וכמעט בלתי שמישה לאור הוראות חוק יסוד כבוד האדם וחירותו ופס"ד לאור מיכאל, אשר קבע כי ככלל לא נתונה הסמכות לרשות המסים לקבוע את אופי וגובה ההוצאה של הנישום ככל שמדובר בהוצאה אותנטית, סבירה ולייצור הכנסה.