שירותי תיירות - מע"מ בשיעור אפס

מאת: רו"ח אמיר סוראיה
עו"ד לילך דניאל |

שאלה ------------- מדריך טיולים נותן שירותים בארץ לתיירים מחו"ל.

(א) האם השירותים חייבים במע"מ בשיעור אפס? (ב) אם כן, האם עליו לדווח על עסקאותיו?

תשובה ------------ סעיף 30(א)(8) לחוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1975 (להלן: "החוק") ותקנה 12ב לתקנות מס ערך מוסף, התשל"ו – 1976 (להלן: "התקנות") מקנים מע"מ (להלן: "מס") בשיעור אפס לעסקאות מסוימות הנערכות עם תייר כהגדרתו בסעיף 1 לחוק (להלן: "תייר"). המשמעות המעשית של מס בשיעור אפס הינו פטור ממס עסקאות תוך התרת ניכוי מס התשומות. תכלית ההטבה הינה לעודד את ענף התיירות.

ברם, המחוקק לא נקט בלשון כללית, הקובעת מס בשיעור אפס לשירותיים הניתנים לתייר ("שירותי תיירות"). לאמור, המחוקק בא לעודד שירותי תיירות, אך לא בדרך כלל, אלא בסוגים מסוימים של עסקאות המפורטים בחוק. יצוין כי יש התומכים בגישה ליברלית, לפיה רשימת העסקאות שבסעיף 30(א)(8) אינה רשימה סגורה.

סוגי שירותי התיירות החייבים במס בשיעור אפס כוללים, בין היתר, את השירותים להלן: א. הסעת סיור של תייר ברכב פרטי או באוטובוס וכן הספקת ארוחות לתייר בידי המסייע אגב הסעה באוטובוס, במידה ולכלי הרכב ניתן רישיון או היתר לפי חוק הפיקוח על מצרכים ושירותים, התשי"ח – 1958. לעניין פרשנות המונח "הסעת סיור" ראה גם, ממן מסופי מטען (ע"א 460/00, ממן מסופי מטען וניטול בע"מ נ' מנהל מכס ומע"מ), ורובין טורס (ע"ש 2855/96 רובין טורס בע"מ נ' מנהל מע"מ). ב. מתן שירות לתייר בידי מי שנותן שירות משירותי סוכנות נסיעות כהגדרתם בחוק שירותי תיירות, התשל"ו- 1976. שירותי סוכנות נסיעות מוגדרים בחוק הנ"ל, כל אחד מאלה: (1) ארגון ומכירה של סיור לישראל או למדינות חוץ או הזמנת שירותים לצורכי סיור כאמור; (2) הזמנה או מכירה של כרטיסי נסיעה או שוברי נסיעה אל מחוץ לישראל, למעט הזמנה או מכירה כאמור, אף אם היא כוללת הזמנת שירותי לינה בבתי מלון, המבוצעת ישירות בחברת תעופה; (3) הזמנת שירותי לינה בבתי מלון בישראל או מחוץ לישראל; (4) טיפול בהשגת אשרות כניסה, שהייה או יציאה לצורכי סיור או נסיעה כאמור; (5) מתן ייעוץ מקצועי בכל עניין כאמור בפסקאות (1) עד (4).

בשאלתך אין נתונים בדבר סוג ואופי השירותים הניתנים על ידך. אם השירותים הינם מהסוג המפורט לעיל, או מהשירותים האחרים המפורטים בסעיף 30(א)(8) לחוק, הרי שהם חייבים במע"מ בשיעור אפס (בכפוף לתנאים הטכניים המפורטים בתקנה 12 לתקנות). אחרת, הם חייבים במס מלא. אם השירות הוא מעורב (כולל הן רכיבים החייבים במס בשיעור אפס והן רכיבים החייבים במס מלא) מומלץ לפצל את התמורה בהתאם.

יודגש כי שירות לתייר אינו זכאי למס בשיעור אפס בהתאם לסעיף 30(א)(5) לחוק (שירות לתושב חוץ), הואיל ותנאי יסודי לזכאות הינו שתושב החוץ נמצא מחוץ לישראל. כמו כן, בהתאם לתקנה 12א(ג) לתקנות לא יחול שיעור אפס על שירות שניתן לתושב חוץ כאשר נושא ההסכם הוא מתן שירות לתושב חוץ אחר בעת שהותו בישראל והשירות איננו מסוג השירותים המפורטים בסעיף 30(א)(8) לחוק או בתקנה 12ב לתקנות. לעניין הדיווח, הואיל והכנסותיך חייבות במס (מלא או אפס), הינך נדרש לדווח על עסקאותיך. סוראיה ושות'; www.soraya.co.il.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה