הצפי לדולר: בטווח הארוך - סיכוי מוגבל לפיחות
השבוע הדולר שב להיסחר מעל לרמת 4.5 שקל וזאת לאחר שבמהלך השבועות האחרונים ביצע מהלך חד של ירידות שערים שהובילו אותו לרמתו הנמוכה ביותר בשנה האחרונה. בסיכום שבועי התחזק הדולר בשיעור של 1.21% ושערו היציג נקבע על רמת 4.5130 שקל.
ביחידת המחקר של בנק הפועלים מעריכים, כי בטווח הקצר השקל ייסחר במגמה מעורבת, כשהוא מושפע משני גורמים מנוגדים. מחד, השקל צפוי לסבול, בדומה למטבעות נוספים בשווקים המתעוררים, אם תמשכנה ירידות השערים החדות בבורסות באותן מדינות, בעקבות הוצאת כספים על ידי משקיעים זרים. מאידך, בשבוע הבא תתקיים ישיבתו החודשית של בנק ישראל, והעלאת הריבית השקלית ו/או איתות לכוונה להעלותה בחודשים הקרובים, צפויים לתמוך בשקל.
לגבי הטווח הארוך מעריכים בפועלים, כי האפשרות של פיחות בשער השקל מוגבלת, לאור הציפיות להמשך זרם ההשקעות הזרות בישראל, לאחר שיירגעו הרוחות בשווקים המתעוררים. השקל צפוי לקבל תמיכה מהביצועים המרשימים של כלכלת ישראל, שעודדו את משרד האוצר להעלות את תחזית הצמיחה לשנת 2006. בנוסף ההערכות הן, כי בטווח של שנה קדימה, ההתחזקות של האירו מול הדולר קרובה למיצוי, גם אם בטווח הקצר יתכנו שינויים חדים יותר.
מענף המחקר של בנק לאומי נמסר, כי המשך כיוון ועוצמת התנהגות השקל-דולר תלויים במגמות המסחר בחו"ל כמו גם בזרמי ההון לישראל וממנה, כאשר האטה בזרימת הכספים לארץ, ובפרט בהשקעות בשוק ההון המקומי על רקע היחלשות הסנטימנט העולמי להשקעה בשווקים מתעוררים עליהם נמנית ישראל, עשוייה לתמוך בהיחלשות השקל.
עם זאת, לנוכח נתוני המקרו הטובים של כלכלת ישראל, יציבותם הפיננסית של השווקים המקומיים והמובילות של תעשיית הידע המקומית, סביר שהשקעות הזרים בישראל ימשכו ויאזנו את זרימת ההון לחו"ל על ידי משקיעים ישראליים. בהתאם, בשלב זה לא צפוי פיחות מהותי בשקל. תמיכה נוספת לשקל צפוייה מבנק ישראל, שבאחת משתי פגישותיו הקרובות צפוי להעלות את הריבית במשק, ובכך לשמור על פער הריביות החיובי בין ישראל לארה"ב העומד כיום על 25 נקודות בסיס.
בחדר המסחר של פורקסיה מעריכים, כי השוק המקומי מגיב בקורלציה גבוהה לשוק הבינלאומי, וכי המשך הירידות בשוק המניות, לצד התחזקות האמריקאי בעולם, צפויים להוות קטליזטור למגמת פיחותים לעבר 4.5500 שקלים. בפורקסיה סבורים, כי פוטנציאל הפיחות גדל ברמות אלה לנוכח הסביבה הטכנית, וסביבת המקרו. המשך ההידוק המוניטרי בארה"ב עשוי לתמוך במגמה זו.
בחדר המסחר הדגישו, כי הם לא צופים "לרעשים" מהותיים בשוק, והוא צפוי להסחר על ליל מנוחות בטווח שערים קבוע. ציינו, כי במהלך חודש מאי אשתקד, נסחרו שערי המטבעות הבינלאומיים באותה נקודת קיצון, שלאחריה באה מגמה פרו-דולרית מתקנת.