במיטב מעריכים כי הנגיד יעלה מחר את הריבית ב-0.25%

זאת למרות מספר פרמטרים כלכליים טהורים הממשיכים לתמוך בכל זאת בהותרת הריבית ללא שינוי. כלכלני מיטב מסרו שיקולים בעד ובנגד העלאת הריבית מחר
ליאור גוטליב |

מבית ההשקעות מיטב נמסר, כי לאחר שבמשך חודשים רבים לא התקשו הכלכלנים לחזות את החלטתו הצפויה של הנגיד על גובה הריבית במשק, כשהם מבססים את תחזיותיהם בעיקר על פי הצפי להתפתחויות לגבי גובה הריבית בארה"ב, נראה כי החודש קשה במיוחד להעריך את הצפוי לקרות.

החלטת הנגיד מחר היא חשובה ומעניינת, מפני שהיא תעזור לקבוע ביתר בירור, האם הגורם המרכזי בהחלטה הוא עדיין הריבית בארה"ב, או שמא קצב האינפלציה המקומי הפך להיות המאיים הראשי. החלטת הריבית הבאה בארה"ב צפויה להתפרסם רק בסוף חודש יוני, כך שלמעשה, אם השיקול המרכזי בהחלטתו של סטנלי פישר הוא פער הריביות בין השקל לדולר, הוא יכול להמתין עוד חודש נוסף אם ברצונו לשמור על פער ריביות של 0.25%, כפי שעשה מאז חודש ינואר 2006.

כמו כן, ראוי לציין, כי עד עתה עדיין לא ברור, אם בכוונת ה"פד" להעלות את הריבית בהחלטתו הבאה. כך או כך, נראה כי מה שמונח על כף המאזניים היא לא השאלה האם הריבית תעלה או לא, אלא האם היא תעלה מחר או בהחלטה שתתקבל בחודש הבא. למעשה, התחזיות לגבי הריבית הצפויה בסוף השנה (כ-6.0%) נותרו על כנן, וכעת רק נותר להמתין ולראות האם הנגיד יחליט "למשוך" עוד חודש ברמה הנוכחית.

בעד העלאת הריבית סביבת האינפלציה הגבוהה מהיעד ב-12 החודשים האחרונים, יחד עם הימשכותם של לחצים לעליות מחירים, הועלו בדיון כגורמים המרכזיים להמלצות להעלאת הריבית, כאשר כל מנהלי המחלקות שהשתתפו בדיון המליצו לנגיד להעלות את הריבית ב-0.25 נקודות האחוז.

נתוני המאקרו האחרונים שפורסמו בינתיים, אשר הצביעו על צמיחה חדה מהצפוי של המשק ברבעון הראשון (6.6% בקצב שנתי) ועלייה חדה מאוד במדד המשולב של בנק ישראל לבחינת מצב הפעילות במשק, עשויים להוות רמז לאפשרות של המשך לחצים לעליית מחירים במשק.

לפיכך, ניתוח קר של הנתונים המעודכנים, מצביע על סיכויים גבוהים להעלאת ריבית נוספת בשיעור של 0.25%.

עניין הריבית בארה"ב אמנם נראה רחוק מעט על ציר הזמן, אך בהחלט ממשיך להוות גורם משפיע. לאחר החלטת הריבית האחרונה של ה"פד" הצביעו החוזים על סיכוי נמוך יחסית להעלאת ריבית נוספת בסוף חודש יוני, אך בשבוע האחרון, בעקבות פרסום מספר נתוני מאקרו שונים, גברו בצורה ניכרת התחזיות להעלאת ריבית נוספת בשיעור של 0.25% ע"י ה"פד".

בתוספת לשני הגורמים הנ"ל, לא ניתן להתעלם לחלוטין מההתפתחויות האחרונות בשוקי העולם. הירידות החדות בבורסות השווקים המתעוררים, שלוו בהחלשות של מרבית המטבעות המקומיים בשווקים אלה מול הדולר, עוררו עצבנות רבה בבורסות העולם, וכך גם בבורסת ת"א (אף כי באופן מתון). מדדי המניות רשמו ירידות והשקל שב להיחלש מול הדולר. זו בהחלט לא סיבה מרכזית אבל היא עשויה להתלוות לשיקולים בעד העלאת הריבית.

הותרת הריבית ללא שינוי

מול כל הנימוקים האלה בכיוון של העלאת הריבית, ישנם מספר פרמטרים כלכליים טהורים הממשיכים לתמוך בכל זאת בהותרת הריבית ללא שינוי. פרסום נתונים חיוביים על פעילות הממשלה (בשליש הראשון של 2006 נרשם עודף תקציבי כולל של 7.7 מיליארד שקל) יחד עם הירידה הקלה בחודש האחרון בציפיות שוק ההון והחזאים לאינפלציה, ממשיכים לתמוך בהותרת הריבית על כנה.

כך גם התבהרות המפה הפוליטית, העברה הקרובה של תקציב 2006 בהצבעה בכנסת (ללא צפי לחריגה של ממש מהיעדים שהוצגו בתקציב המקורי ע"י הממשלה הקודמת) והמחמאות הרבות שזכה לקבל המשק הישראלי בחודש האחרון מבתי ההשקעות הזרים (פרמיית הסיכון הנמוכה), על רקע נתוני הצמיחה המרשימים. ובל נשכח את עיסקת מכירת השליטה בחברת ישקר, שהעידה על האמון הרב לו זוכה המשק הישראלי כיום מהמשקיעים הזרים (מה גם שעסקה זו אמורה להזרים לקופת המדינה סכום לא מבוטל).

פרמטר נוסף התומך בהותרת הריבית ללא שינוי הוא שוק המט"ח, בו למרות היפוך קל של המגמה בימים האחרונים, עדיין רשם השקל התחזקות של ממש מול הדולר בחודשיים האחרונים, התפתחות שאמורה להביא לכך, שמדדי המחירים לצרכן הבאים, יהיו נמוכים ביחס למה שנראה עד היום. מה שיסייע לכך הוא גם מימוש תוכנית האוצר להפחית את מס ערך מוסף מ-16.5% ל- 15.0%.

סיכום שקלול הגורמים בעד ונגד העלאת ריבית, מביאה את הכלכלנים בבית ההשקעות מיטב להעריך שהנגיד יודיע מחר על העלאת הריבית בשיעור של 0.25% לרמה של 5.50%.

עם זאת, מוסרים במיטב, כי הם לא יהיו מופתעים אם הנגיד יחליט מחר להותיר את הריבית ללא שינוי, משום שלהערכתם, על אף שהחלטתו על גובה הריבית כבר נעשתה, ייתכן והוא יבחר להמתין חודש נוסף בביצוע.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה