ירושה ומתנה אינם מהווים הכנסה במישור מס הכנסה

האם מתנה, ובין היתר ירושה, בין בני אדם ללא קשר עסקי, מחויבת במס הכנסה בידי המקבל?
עו"ד לילך דניאל |

משה כדר, עו"ד ורו"ח, משיב: ירושה ממועטת מהגדרת "מכירה" במסגרת סעיף 88 לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש], התשכ"א-1961 (להלן – הפקודה) [והשווה גם סעיף 4 לחוק מיסוי מקרקעין (שבח, מכירה ורכישה), תשכ"ג-1963, הקובע כי הורשה אינה אירוע מס].

גם עצם העובדה כי המחוקק לא מצא להטיל מס עזבון - כל אלה מלמדים כי אין אירוע מס החייב במס בגין ירושה. בגין מתנה, קובע סעיף 97(א)(5) לפקודה, כי ככל שמדובר במתנה אותנטית שניתנה בתום לב ואיננה מיועדת לתושב חוץ - תהא זו פטורה ממס.

נוסיף ונבהיר, כי מבחני תום לב צריכים להיות כאלה שאכן מדובר במתנה אמיתית [והשווה: חוק המתנה] ולא בתמורה עקיפה או ישירה המהווה הסוואה לתשלום כלשהו, שאחרת אין המדובר במתנה.

זאת ועוד, ככלל הפקודה אינה מטילה חיוב על פרסים ו/או מתנות שניתנו במסגרת אישית [והשווה סעיף 2א(ב)(2) לפקודה], שכן אין מקור לחיוב הכנסה שכזו, ככל שאין המדובר כמובהר לעיל בסוג של תשלום ו/או הכנסה מוסווית.

לא למותר לציין, במישור אחר, כי הגדרת "מכר" במסגרת חוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1975, כוללת מפורשות גם "מתנה". לסיכום, ירושה ומתנה על דרך הכלל ובכפוף לאמור לעיל, אינם מהווים הכנסה במישור מס הכנסה בידי המקבל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה