נוהל בחירות לכנסת ה-17 אשר יתקיימו ביום 28.3.2006
לקראת הבחירות ובמהלכן, מבצעות המפלגות החדשות, המפלגות הקיימות וועדת הבחירות תשלומים שונים, עליהם חלה חובת הניכוי במקור, או חובת תשלום מקדמה בשל הוצאה עודפת.
בחוק מיסוי תשלומים בתקופת הבחירות, התשנ"ו-1996 (להלן – החוק), ובתקנות מיסוי תשלומים ביום הבחירות, התשנ"ו-1996, נקבעו הוראות מיוחדות למיסוי תשלומים בתקופת הבחירות (להלן – הוראות הדין המיוחד).
הוראות הדין המיוחד אינן חלות על תשלומים שנעשו במהלך עסקו, משלח ידו, או עבודתו של המקבל.
פתיחת תיקי ניכויים כל מי שמעסיק עובדים או מבצע תשלומים עליהם חלה חובת ניכוי מס במקור על פי החוק, יפתח תיק ניכויים במשרד השומה באזור מגוריו או באזור בו מתנהל מטה הבחירות .מי שיש לו תיק ניכויים פעיל, ישתמש בתיק הקיים, ואין צורך לפתוח תיק נוסף.
מיסוי תשלומים בתקופת בחירות הגדרת "תקופת בחירות" המונח "תקופת בחירות" הוגדר כדלקמן: 1. תקופה של 30 ימים המסתיימת 3 ימים לאחר היום שבו נערכות הבחירות הכלליות לכנסת. דהיינו: מ-2.3.2006 עד 31.3.2006. 2. תקופה של 30 ימים המסתיימת יום לאחר היום שבו נערכות בחירות מוקדמות.
הגדרת התשלומים הוראות הדין המיוחד חלות אך ורק על תשלומים שנתקיימו לגביהם התנאים הבאים : 1. התשלום הוא בעד עבודה או שירות בשל הבחירות, שנעשו בתקופת הבחירות, בעד הסעת נוסעים, או הובלה, או החזר הוצאות בשל הבחירות שבוצעו או הוצאו, לפי העניין, בתקופת הבחירות, אך לא בעד דמי שכירות. 2. המשלם הוא כל אחד מאלה: א. מפלגה, סיעת אם, סיעה או רשימה. ב. רשות הממונה על פי דין על ביצוע הבחירות. ג. מועמד לבחירות מוקדמות. 3. העבודה או השרות נעשו רק "בתקופת הבחירות". 4. התשלום הכולל למקבל אינו עולה על 7,000 ₪. 5. מקבל התשלום מועסק על ידי המשלם או נותן לו שרות בתקופת הבחירות בלבד, דהיינו אינו נמנה על עובדיו או ספקיו הקבועים של המשלם. לענין זה ,מקבל - לרבות מזכיר ועדת הקלפי המועסק על ידי הרשות הממונה על ביצוע הבחירות על פי דין, גם אם הוא מועסק לא רק בתקופת הבחירות.
תשלום הינו תמורה בכסף או בשווה כסף בעד עבודה או שרות בשל הבחירות, שהוצאו על ידי משלם בתקופת הבחירות, בעד הסעת נוסעים או הובלה ובלבד שלא נעשו במהלך עסקו, משלח ידו או עבודתו של המקבל.
סוגי תשלומים שכיחים עבור עבודה או שרות המתבצעים בתקופת בחירות - הפצת תעמולת בחירות לתיבות הדואר, הדבקת מודעות וכרזות בדרכים העירוניות והבינעירוניות. - תשלומים לפעילי הרשימות ולנציגיהן בקלפיות ובמרכזים לספירת הקולות, לפעילים המועסקים רק בתקופת הבחירות, למזכירי קלפי גם אם הם מועסקים ע"י הרשות הממונה על ביצוע הבחירות באופן קבוע. - תשלומים לטלפנים/יות. - תשלומים לשמירה וסדרנות. - תשלום לשליחים עבור חלוקת דברי דואר לתיבות הדואר וממוענים אחרים. - הסעות והובלות.
אין מדובר ברשימה סגורה אלא בדוגמאות בלבד וכן מדובר רק בתשלומים שאינם נעשים בתחום עסקו, משלח ידו, או עבודתו של המקבל .
סוגי תשלומים נפוצים שאינם תשלום בתקופת בחירות תשלום עבור טובין ונכסים אחרים, אינו נחשב כתשלום עליו חל הדין המיוחד. להלן סוגי התשלומים הנפוצים במערכת הבחירות שאין לראות בהם "תשלום" לעניין החוק, גם אם סכומם המצטבר נמוך מ-7,000 ₪.
- תשלום לבתי דפוס. - רכישת ציוד או שכירתו, לרבות טלפונים, מחשבים וציוד משרדי. - שכירת מבנים.
רשימה זו אינה רשימה סגורה ומכילה דוגמאות בלבד .
מהות המס המיוחד ושיעורו על תשלום בתקופת הבחירות יחול מס מיוחד שאיננו מס הכנסה כמשמעותו בפקודה. שיעור המס המיוחד הוא 25% והוא מוטל על מלוא התשלום, בלא זכות לניכוי, קיזוז, פטור, או הפחתה כלשהם וזאת גם אם מקבל התשלום פטור ממס הכנסה או ששיעור המס שולי שלו נמוך יותר.
מאחר ומדובר במס שאיננו מס הכנסה יחולו ההוראות הבאות לגבי התשלום האמור : 1. התשלום אינו "הכנסה", כהגדרתה בפקודה, לכן עצם קבלתו אינה מחייבת את מקבלה בהגשת דוח למס הכנסה. 2. התשלום אינו "הכנסה" או "שכר", לעניין חוק מע"מ, חוק ביטוח בריאות ממלכתי וחוק הביטוח הלאומי – למעט לעניין ביטוח נפגעי עבודה.
דיווח ותשלום המס המיוחד 1. משלם יגיש לפקיד השומה עד ה-15 לחודש דין וחשבון על מספר מקבלי תשלום בתקופה שבין ה-14 בחודש הקודם ובין ה-13 בחודש הדיווח, על סכום כל התשלומים ששילם בתקופה האמורה ועל סכום המס המיוחד שנוכה מתשלומים אלה באותה תקופה. 2. המשלם ישלם לפקיד השומה במועד הדיווח את סכום המס שנוכה. 3. הדוח יוגש על גבי טופס 102 מיוחד שיונפק ע"י משרד השומה בו מתנהל תיק המשלם שיכלול את התשלומים בגין תקופת בחירות בלבד. 4. תשלום בעד עבודה בתקופת בחירות אין לכלול בדוח השנתי 126, 856 ובטופסי 106 ו-857. המשלמים ידווחו על התשלומים וניכויי המס בטופס 136 מיוחד שהוכן לעניין זה. הדוח יוגש באופן ידני או על גבי דיסקט, ויוגש לפקיד השומה בו מתנהל תיק הניכויים של המשלם.
משלמים המעונינים להגיש דוח ממוחשב, יכינוהו בהתאם למבנה טופס 136 בתוכנות WORD אוEXCEL.
בדוח 136 יפורטו התשלומים בתקופת בחירות, פרטיו האישיים של המקבל, סכום התשלום, סכום הניכוי והתקופה בה הועסק המקבל .
הדוח על הניכויים יוגש עד ליום 30.6.2006. 5. הוראות הפקודה בדבר שומה, גבייה ועונשין, יחולו על המס המיוחד כאילו היה מס הכנסה.
מיסוי תשלומים אחרים בשל פעילות בתקופת הבחירות תשלומים המבוצעים בתקופת הבחירות והעונים על הכללים אשר פורטו לעיל, אך סכומם המצטבר למקבל עולה על 7,000 ₪, נחשבים כ"תשלומים אחרים" ויחולו לגבי כל התשלום האמור הכללים הבאים : א. הוא ייחשב כהכנסה לצורך הפקודה לכל דבר ועניין. ב. במידה וחלות הוראות ניכוי מס במקור ספציפיות לתשלום הנדון, יחולו הוראות הניכוי במקור כאמור לפי סוג ואופי התשלום. ג. בכל מקרה בו אין הוראות ניכוי מס במקור ספציפיות לתשלום, קיימת חובת ניכוי מס במקור בשיעור של 25% מכוח תקנות הדין המיוחד. ד. חשוב להדגיש כי הניכוי האמור אינו מס סופי ולכן על המקבל חלה החובה לכלול את התקבול בדוח על הכנסותיו. מאידך, רשאי המקבל לבקש מפקיד השומה אישור על הקטנת הניכוי במקור האמור, אם קיימת הצדקה לכך .
מיסוי תשלומים עבור בחירות על פי הדין הרגיל על תשלומים בגין פעילות בחירות שאינם "תשלומים מיוחדים" ואינם "תשלומים אחרים", יחולו לפי העניין הוראות הפקודה, הצווים והתקנות, בהתאם לסוג ההתקשרות עם מקבל התשלום: עובד שכיר, נותן שירות ,משכיר, או מוכר נכס וכו'. כאשר התשלום אינו חייב בניכוי במקור מכוח הוראות הדין הרגילות – אין חובת ניכוי גורפת רק בשל העובדה שמדובר בתשלומי בחירות .
דיווח ותשלום מס הכנסה להבדיל מהמס המיוחד על "תשלומים אחרים" בתקופת בחירות ועל תשלומים בגין פעילות בחירות שלא בתקופת בחירות, יחולו כל כללי הדיווח החודשי והשנתי הרגילים. המשלם ידווח עליהם בטופסי 857, 856, 126, 106, 102, לפי העניין, וסכומי הניכוי יועברו במועדים הנקובים בתקנות הניכוי במקור.