נציבות שוויון ההזדמנויות בעבודה
חוקים רבים עוסקים בנושא השוויון בעבודה (להלן - חקיקת השוויון בעבודה), ומנויות בהם שורה של זכויות המוענקות לעובדים. החוק המרכזי לענין זה הוא חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, התשמ"ח-1968, הקובע איסור הפליה מחמת מין, נטייה מינית, גיל, גזע, דת, לאום וכדומה.
עם זאת, המציאות מוכיחה כי ישנם קשיים באכיפת חקיקת השוויון בעבודה, וקורבנות ההפליה בעבודה נמנעים, על פי רוב, מלפנות לערכאות משפטיות על מנת שזכויותיהם ייאכפו.
ביום 3.1.2006 פורסם חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה (תיקון מס' 10), התשס"ו–2006 (להלן - התיקון).
ביום 12.12.2005 התפרסמה הצעת חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה (תיקון מס' 10) (נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה), התשס"ו–2005 (להלן – הצעת החוק).
עפ"י התיקון, שר התעשיה המסחר והתעסוקה (להלן – השר) יקים במשרדו נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה (להלן – הנציבות). תפקידה של הנציבות יהיה לקדם את ההכרה בזכויות לפי חקיקת השוויון בעבודה ואת מימושן ולשם כך תפעל הנציבות, בין השאר, בכל אחת מהדרכים הבאות: טיפוח תודעה ציבורית באמצעות חינוך, הדרכה והסברה, עידוד תכניות ופעילויות, שיתוף פעולה עם אנשים או גופים אחרים לרבות מעסיקים ועובדים, עריכת מחקר ואיסוף מידע, התערבות בהליכים משפטיים (ברשות בית המשפט), טיפול בתלונות, הגשת בקשות לצווים כללים, וכל תפקיד אחר שיוטל על הנציבות על פי דין.
בראש הנציבות יעמוד נציב ארצי, אשר ימונה על ידי הממשלה, על פי המלצת השר וינהל את הנציבות.
כמו כן במסגרת הנציבות יפעלו שלוש לשכות מחוזיות שבראשן יעמדו נציבים אזוריים. בנוסף, השר ימנה לנציבות ועדה מייעצת שבה יהיו חברים נציגי גורמים שונים הנוגעים לסוגיית שוויון ההזדמנויות בעבודה.
עפ"י התיקון, כל אדם רשאי להגיש תלונה בכתב לנציב אזורי על הפרת הוראה לפי חקיקת השוויון בעבודה והנציב רשאי אף להגיש תביעה אזרחית לשם אכיפת הזכות נשוא התלונה. בנוסף, נציב אזורי או עובד הנציבות רשאי להורות למעביד בצו למסור נתונים באשר לקיום חובה מחובותיו על פי חקיקת השוויון בעבודה. בצו תקבע התקופה לביצוע הפעולות המפורטות בו.
תחילתו של התיקון ביום שיקבע השר בצו ולא יאוחר מיום 31.12.2006.