פיא: 2005 התאפיינה בעיקר בגידול ניכר של תעודות הסל

כמו כן, "עם התאוששות שוקי המניות ועליה בשווי השוק של החברות ניכרת מגמה הפוכה, של קיטון בהצעות הרכש", מסבירים הכלכלנים בחברת קרנות הנאמנות. 90 חברות התווספו לת"א בחמש השנים מאז 2000
ליאור גוטליב |

מבדיקה שערכו כלכלני פיא עולה כי מאז שנת 2000 התאפיינה הבורסה בת"א בצמצום מספר החברות שמניותיהן רשומות למסחר. מספר החברות ירד מ-665 בשנת 2000 ל-580 בתחילת 2005 אולם כבר בשנת 2004 ניתן לזהות שמגמת הירידה נבלמה.

לפי כלכלני פיא מספר החברות הבורסאיות שמניותיהן רשומות למסחר מושפע ממשתנים מקרו כלכליים וממגמות בשוק ההון. בתקופות של גאות נצפה לראות מספר גדול יותר של חברות בהשוואה לתקופות של שפל.

השנים 2001-2003 התאפיינו במספר גבוה של הצעות רכש אשר נבעו מערכי שווי השוק הנמוכים אליהם הגיעו מספר לא מבוטל של חברות, כתוצאה מכך לבעלי העניין היה כדאי לבצע הצעות רכש. בין השנים 2000-2005 נמחקו מהמסחר מניותיהן של כ-122 חברות באמצעות הצעות רכש, מספר זה מהווה כ-18.4% מסך החברות בתחילת התקופה שנבדקה.

הנפקות ראשוניות של מניות הוסיפו 90 חברות חדשות לבורסה שמניותיהן נרשמו למסחר בין השנים 2000-2005, מרבית ההנפקות התרחשו בשנים שבהם שוק ההון היה במיטבו.

הרישום הכפול, אשר החל בסוף שנת 2000 "הציל" את המצב בשנים 2001-2003 ותרם לירידה מועטה יותר במספר החברות שמניותיהן היו רשומות למסחר בבורסה. מאז החלת הרישום הכפול ועד היום נרשמו למסחר בת"א מניותיהן של כ-40 חברות, ועם ההקלות הנוספות שאימצה הנהלת הבורסה ניתן לשער כי חברות נוספות תצטרפנה לרשימה. הוספת חברות לבורסה בת"א במסגרת הרישום הכפול מעלה את המתאם בין בורסת הנאסד"ק והבורסה התל אביבית.

כלכלני פיא ציינו, כי עם התאוששות שוקי המניות ועליה בשווי השוק של החברות ניכרת מגמה הפוכה, של קיטון בהצעות הרכש. לבעלי העניין כבר לא כדאי להציע הצעות כאלה, ומאידך חל גידול ניכר בהצעות ראשוניות של ניירות ערך לציבור. בסך הכל רשומות כיום למסחר מניותיהן של 47 חברות אשר מוגדרות כמניות דואליות.

שנת 2005 התאפיינה בגיוס משמעותי באמצעות הנפקות והקצאות של תעודות סל. אל תעודות הסל, המייצגות את מדדי המניות השונים בבורסה בת"א, הצטרפו תעודות סל המייצגות מדדי בורסה שונים בחו"ל. השוואת המיסוי בין ניירות ערך ישראלים וניירות ערך זרים וזרימה של השקעות לחו"ל היוו זרז להנפקת תעודות סל אלו. השקעה בתעודות סל מאפשרות למשקיע להנות מפיזור גיאוגרפי של כספו בצורה נגישה ופשוטה.

סך ההנפקות וההקצאות בתעודות הסל בשנת 2005 הסתכמו בכ- 16.5 מיליארד שקל. בבורסה בת"א נסחרות 23 תעודות סל של מדדי מניות בישראל ו-22 תעודות סל של מדדי מניות בחו"ל.

לפי כלכלני פיא, הנתונים שהובאו מעידים על התבגרותו של שוק ההון הישראלי והפיכתו לערוץ גיוס מרכזי לחברות. גידול במחזורי המסחר מעיד על העניין של המשקיעים הזרים בשוק הישראלי ואילו הגידול במספר תעודות הסל מעיד גם על התעניינות של משקיעים ישראלים בשווקי חו"ל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה