שוק ה-IPO מתחמם באירופה: 208 הנפקות ברבעון ה-4
רמת הפעילות הגבוהה ביותר בהנפקות ציבוריות ראשוניות (IPO's) בשנה זו נצפתה ברבעון האחרון, כך עולה מנתוני סקר "IPO Watch" של פירמת רואי החשבון PwC, המיוצגת בישראל ע"י קסלמן וקסלמן. הסקר העוקב אחר ההיקפים והשווי של ההנפקות הראשוניות בבורסות המרכזיות של אירופה, מנה 208 הנפקות ראשוניות ברבעון הרביעי של 2005 לעומת 155 ברבעון המקביל אשתקד, ו-128 ברבעון השלישי של שנת 2005.
שווי ההנפקות הראשוניות ברבעון הרביעי של השנה הגיע לסכום שיא של 25.27 מיליארד אירו, כמעט פי שלוש לעומת הרבעון הרביעי של שנת 2004 (8.63 מיליארד אירו) והרבעון השלישי של 2005 (8.48 מיליארד אירו). שווי ההנפקות הגבוה נבע, במידה מסוימת, מההנפקה הגדולה ביותר שנעשתה באירופה זה שנים רבות - Electricité de France - הפרטה של חברת החשמל הצרפתית, אשר גייסה 7 מיליארד אירו ביורונקסט. מספרן הכולל של ההנפקות הראשוניות הבינלאומיות בשוקי אירופה הגיע ברבעון זה ל-129 בהשוואה ל-23 בשווקים בארה"ב.
לדברי רונן זיסר, שותף ומנהל המשרד החיפאי של קסלמן וקסלמן PwC, אשר ליווה מספר הנפקות של חברות ישראליות בלונדון באחרונה, "הדרישות הרגולטוריות המוגברות של חוקי סרביינס-אוקסלי בארה"ב מצריכים השקעה נרחבת של משאבים – הן כספיים והן ארגוניים - מצד החברות המנפיקות שם. מצב זה הביא לכך ששוקי אירופה הפכו לאופציה אטרקטיבית מאד עבור חברות ישראליות בינוניות וקטנות, הרואות בשווקים הבינלאומיים כמנוע לצמיחה אך מתקשות, לעיתים קרובות, לעמוד בדרישות הרגולציה האמריקאית."
במונחים של מספר העסקאות, לונדון מוסיפה לשלוט באירופה, עם נתח שוק של 50% מכלל ההנפקות הראשוניות באירופה, הכולל את הפעילות ב - Main Market, ב-AIM, וב-PSM. עם זאת, נתח השוק של לונדון ירד לעומת התקופה המקבילה אשתקד, אז עמד על 73%. למרות שה-AIM הוסיף להניע את הפעילות, עם 82% מסך ההנפקות הראשוניות בלונדון ו-41% מסך ההנפקות הראשוניות באירופה, 17 ההנפקות הראשוניות הגדולות שהיו ב-Main Market עדיין היוו 65% משווי ההנפקות הכולל של לונדון.
ההנפקה הראשונית הגדולה ביותר בלונדון התבצעה על ידי Kazakhmys, קונגלומרט כריית הנחושת מקזחסטן, שגייס 971 מיליון יורו וריכז 18% מסך הכספים שגויסו בשוק העיקרי של לונדון. בסך הכל, 33 הנפקות ראשוניות שאינן אירופאיות בחרו להירשם בשוקי לונדון. במקביל להצלחתה של לונדון במשיכת הנפקות ראשוניות ממדינות אחרות, לוקסמבורג משכה אף היא תעודות פיקדון גלובליות (GDRs) מהודו לשוק ה-EuroMTF שלה.
בניגוד להצלחתן של ההנפקות הראשוניות באירופה, השווקים בארה"ב נמצאים במגמת ירידה מתמשכת, הן בשווי ההנפקות והן במספרן בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. זה הרבעון השלישי ברציפות, ששווי ההנפקות הראשוניות הכולל בבורסות בארה"ב היה נמוך מזה שגויס בשווקים באירופה. עם זאת, שווי ההנפקה הממוצע גדל לכדי 139 מיליון יורו ברבעון הנוכחי לעומת 119 מיליון יורו ברבעון הקודם ו-101 מיליון יורו ברבעון הרביעי של שנת 2004.
לסיכום, שנת 2005 בכללותה הייתה השנה החזקה זה מספר שנים עבור פעילות ההנפקות הראשוניות באירופה. מבחינת ההיקפים, התבצעו בסך הכל 602 הנפקות ראשוניות לציבור, גידול משמעותי לעומת 420 בשנת 2004 ו-143 בשנת 2003. שווי ההנפקות הכולל כמעט הכפיל את עצמו, והגיע ל - 50,294 מיליארד יורו בשנת 2005 בהשוואה ל-27,288 מיליארד יורו בשנת 2004. בנוסף, השווקים באירופה גייסו סכומים גבוהים בהרבה לעומת סך של 27,484 מיליארד יורו שגויסו בשווקים בארה"ב בשנת 2005.
במבט אל עתיד השווקים, הוסיף Tom Troubridge כי "אין סיבה ששוקי ההנפקות הראשוניות לא יוסיפו לפרוח אל תוך שנת 2006, כל עוד לא יופיעו גורמים כלכליים שליליים. כלכלות כגון רוסיה, סין והודו זקוקות להון, ואירופה צפויה להמשיך להוות יעד פופולארי להנפקות ראשוניות בינלאומיות".