אז מי מעורר את השורה השנייה והשלישית בבורסה?
מי אנחנו שנעמוד כמו מטאדור תמהוני מול השור התל אביבי הזועם? בכל פעם ופעם שניסינו לנפנף מולו את דעתנו, כמו סמרטוט אדמדם, הוא פשוט שעט קדימה ולא "שם עלינו". בשלושת הימים הראשונים מאז תחילת 2006, מזנק השוק המקומי כמעט ללא השתהות. מדד תל אביב 25 כבר חוצה את רף 850 הנקודות (במסחר התוך יומי), ובעיקר היתר, היתר, היתר.
יומיים מרשימים מאוד עוברים על המניות הקטנות והאחוריות של הבורסה. מדובר בבולמוס קניות ראוותני שכמותו לא ראינו זמן רב בחצר האחורית הזאת. וכמו נחל אכזיב, כשהוא מתמלא בממטרים של גשם ראשון - זה נראה כמו מבול.
שם המשחק הוא במחזורים. המחזור במניות מדד תל אביב 75 עוקף בצהרי היום את רף 266 מיליוני השקלים, המחזור במניות מדד היתר 30 חוצה את רף 44 מיליוני השקלים. רק לשם השוואה, בשנה האחרונה היה המחזור היומי הממוצע במניות מדד ת"א 75 - 144 מיליון שקל בלבד, המחזור במניות היה - 15.4 מיליון שקל. מאחורי הקלעים אל קדמת הבמה.
אבל האם מדובר בתהילה בת חלוף למניות השורה השנייה? צריך לפענח איזה סוג של כסף זורם ורוכש את המניות האלה, וגם לשאול את השאלה המתבקשת - מה יהיה כשמישהו ינסה לממש את הרווחים האלה. האם הם לא דמיונייים בעיקר?
משיחות שערכנו בימים האחרונים עולה שמם של השחקנים המוסדיים שוב ושוב. את טביעות האצבע לפעולות שלהם אפשר לראות בקלות יחסית - הם נוהגים לאסוף מניות בתעודות סל. ושם המחזורים חריגים ועצומים מהרגיל. תעודות הסל, הן תחום לא כל כך מוכר עדיין לציבור המשקיעים. נהוג לייחס את פעילות הציבור במניות לרכישות דרך קרנות הנאמנות, שכן אותן ניתן לפרסם בכל רחבי התקשורת.
הפעילות בתעודות הסל מאוד מרשימה. 11 תעודות סל חוצות היום את מחזור ה-10 מיליון שקל, בעוד שבממוצע היומי של השנה האחרונה עקפה רק אחת את הסכום האמור. לאיפה נשפך הכסף? למניות השורה השנייה כמובן. תעודת הסל קסם נדל"ן 15 מרכזת מחזור של 39.4 מיליון שקל מול ממוצע יומי של 1.68 מיליון שקל בשנה האחרונה. לא טעינו!
קסם ת"א 75 מרכזת מחזור של 28.5 מיליון שקל, מול ממוצע יומי של 8.2 מיליון שקל בשנה האחרונה. בולטת עוד יותר תעודת הסל של מבט יתר 30 המרכזת מחזור עצום של 20.5 מיליון שקל מול ממוצע יומי של 809 אלף שקל.
לכן, נראה שמדובר בפעילות של המשקיעים המוסדיים. לחלק מהם לא אכפת להצטייד בסחורה בתחילת השנה, ולראות אותה עולה במהלך השנה, גם מבלי להזדקק לנזילות רבה במהלך פרק הזמן הזה. אך השאלה הבאה שצריכה להשאל היא האם הדרך החוצה תהיה באותה הקלות? למניות האחוריות יש בעיית נזילות, וכמו שהן עולות בחוזקה, כך הן גם מאבדות גובה בשיעורים חדים.
הסיבות הן המרווחים הגדולים בין מחירי ההיצע והביקוש, שנובעים מההון הצף בהיקפים הנמוכים, ובעיקר - חוסר העניין של המשקיעים למכור ולקנות בהן מדי יום. בנוסף לכך, פעילות תעודות הסל מייצרת תנודתיות מוגברת במדדים האחוריים. לתעודות הללו אין מרחב תמרון כמו לקרנות נאמנות המתמחות באופן פרטני במניות. הן קונות את אותם מדדים לפי המשקל שלהם.
המדדים הללו, דרך אגב, נוצרו לבקשת חלק מהגופים שמייצרים ומנהלים את תעודות הסל. הם פנו לפני תחילתה של השנה שעברה לבורסה וביקשו מדדים חדשים, בכדי לייצר תעודות סל חדשות. הבורסה נענתה, ואנחנו בעצם רק בתחילתה של הדרך. שנה שנייה לשלשה המיוחדת הזאת: מדד היתר 30, נדל"ן 15 ופיננסים 15.
יכול להיות שהזרימה המאסיבית של כספים למניות השורה השנייה תתחיל באמת לעורר את המדדים האלה. אבל מנגד, זה זמן רב שברוקרים רבים "מחכים" לציבור שיכנס ויגדיל את השווי של חלק מהמניות שאותן הם רכשו בתקופות אחרות. בכל מקרה, במידה ותחול זרימה מאסיבית של כספים למניות השורה השנייה, דווקא מדד ת"א 100 עשוי להתחיל לתפוס פער ביחס למדד המעו"ף בשנה הנוכחית, ומדד ת"א 75 ינצוץ באור יקרות.
אך טוב יעשו חדי העין אם יביטו בגרף של מדד היתר 30 בסיכום שנת 2005. באותו ינואר ראשון הוא זינוק ב-11.9%, כשבשיא הוא נושק לתשואה של 15.5%, בחודשים שלאחר מכן הוא טיפס, במאי באה הנפילה ואחריה - חצי שנה של דשדוש ועניין מועט. את 2005 הוא בכלל חתם בתשואה שלילית של 6.7%-.
כך שעדיין, נראה שמסוכן להתפתות לחנות הממתקים המסתורית שנפתחה בימים האחרונים בבורסה. הכל נראה פתאום נוצץ וקופץ. ביום שאחרי המסיבה, סינדרלה בהחלט עלולה לחזור להיות לכלוכית, והמרכבה שהכניסה אתכם פנימה עלולה לחזור ולהיות דלעת.
מאת: חזי שטרנליכט.
הערה: אין לראות באמור לעיל משום המלצה לבצע פעולת השקעה כלשהי בנייר ערך כזה או אחר. המבצע פעולה שכזאת פועל על סמך שיקול דעתו הבלעדי והמלא וכל האחריות מוטלת עליו.