ניכוי הוצאות לימודים אקדמאים

ביום 18.12.2005 פרסמה רשות המסים בישראל חוזר מס' 6/2005, בעניין ניכוי הוצאות לימודים אקדמאים ומימון הוצאות לימודים אקדמאים לעובד על ידי מעביד, בעקבות פסקי הדין הדנים בסוגיה זו, אשר ניתנו השנה. להלן עיקרי החוזר.
עו"ד לילך דניאל |

השנה ניתנו שני פסקי דין הדנים בסוגיה השנויה במחלוקת בעניין הוצאות לימודים.

עמ"ה 7039/03 בנק יהב נ. פקיד שומה ירושלים 1

בעמ"ה 7039/03 בנק יהב נ. פקיד שומה ירושלים 1 (להלן - עניין יהב), אשר ניתן על ידי בית המשפט המחוזי, נפסק כי הוצאות לימודים אקדמאים לתואר ראשון, שמימן הבנק לעובדיו, אינם הכנסת עבודה של העובדים, וזאת בנסיבות המיוחדות בהן נערך בבנק מהלך של שדרוג. בפסק דינו קיבל בית המשפט את עמדת המערער, כי בנסיבות המיוחדות שהיו בשנים נשוא הערעור, מימון הלימודים היה לטובת הבנק, המעביד.

אף שפסק הדין מתייחס למערכת עובדות ספציפית ביותר, שניתן לאבחנה בנקל, ואף שבית המשפט ציין כי אין פסק הדין מהווה תקדים, עמדת רשות המסים היא שאין להשאיר את פסק הדין על כנו ולאור זאת, הוגש ערעור על פסק הדין לבית המשפט העליון.

עמ"ה 132/02 ואח' אמיר מאיר ואח' נ. פקיד שומה טבריה

בעמ"ה 132/02 ואח' אמיר מאיר ואח' נ. פקיד שומה טבריה (להלן – עניין אמיר מאיר), שניתן על ידי בית המשפט המחוזי, נפסק כי לא יותרו בניכוי הוצאות לימודים של רואה חשבון לתואר ראשון במשפטים הואיל ואלו בבחינת יצירת יתרון מתמיד ולא שמירה על הקיים בלבד .

הנחיות לפעולה עד לסיום בירור הסוגיה בעניין יהב בבית המשפט העליון, מונחים משרדי השומה להמשיך ולפעול, ברוח עמדת פקיד השומה שהוצגה בבית המשפט בעניין יהב ובעניין אמיר מאיר, כלהלן :

1. מימון הוצאות לימודים אקדמאיים לעובד על ידי מעבידו, במישרין או בעקיפין, ייחשב כטובת הנאה בידי העובד ויחוייב במס על פי סעיף 2(2) לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש], התשכ"א-1961 (להלן – הפקודה). 2. שאלת טיב ההוצאה בידי הלומד, אם שכיר או עצמאי, תחתך על פי המבחנים המקובלים להתרת הוצאות בפסיקה, כגון: מבחן האינטגרליות - נחיצות ההוצאה לצורך העיסוק/התפקיד הנוכחי; מבחן השמירה על הקיים לעומת השגת יתרון מתמיד, בין היתר באמצעות המבחן האיכותי, המבחן הכמותי והמבחן האובייקטיבי. במקרים של ספק יש להיוועץ ברפרנט. 3. בקשות להחזר מס שיוגשו על ידי מי שאינו חייב בהגשת דוח, ייקלטו על ידי פקיד השומה והטיפול בהם יעוכב עד לקבלת פסק דין בבית המשפט העליון, או עד להוצאת הנחיה אחרת, לפי המוקדם. בקשה כנ"ל להחזר מס נכנסת לגדרי סעיף 160 לפקודה ולא לגדרי סעיף 159א לפקודה, שעל כן אין חובה להחזיר מס בטרם שוכנע פקיד השומה כי אמנם מגיע החזר מס . 4. בקשות לתיקוני שומה או לתיקוני דוחות שיוגשו על ידי מי שחייבים בהגשת דוח, יטופלו כמקובל במקרים של תיקוני דוחות ופתיחת שומות, הכל בכפוף למועדים הנקובים בסעיפים 145 ו-147 לפקודה. במקרים של ספק, יש להיוועץ ברפרנט. 5. אין להיעתר לבקשות של מעבידים לתיקוני דוחות 102 ולהחזר מס שנוכה מהעובדים בגין מימון לימודים. סעיפים 159א ו-160 לפקודה אינם חלים על דוחות ניכויים ועל שומות ניכויים והחזרי מס, אם יגיעו, ייעשו בתיק השומה של כל עובד ועובד.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה