ההערכות במשק: הנגיד פישר יעלה את הריבית ל-4.25%

מרבית ההערכות גורסות כי פרופ' סטנלי פישר יעלה מחר את הריבית ב-0.25%. בלידר ושות' אף מציינים כי יש חשיבות לנוסח ההודעה שצפוי לצאת מבנק ישראל
חזי שטרנליכט |

מתרבות ההערכות במשק כי הנגיד, פרופ' סטנלי פישר, יעלה מחר את הריבית במשק ב-0.25% לרמה של 4.25%. נשיא אגוד לשכות המסחר התבטא היום ואמר כי אין מקום לדעתו להעלאה נוספת של הריבית, אך הוא העריך כי פישר יעשה כך, בכל זאת.

כלכלני בית ההשקעות מיטב חוזים גם כן העלאה של הריבית לרמה שהוזכרה לעיל. "הפרמטרים התומכים בהעלאה של הריבית הם: הצפי להמשך העלאת הריבית בארה"ב, התעוררות שוק המט"ח המקומי (התחזקות הדולר מול השקל) ומגמת האינפלציה בפועל", מסבירים במיטב. אך מנגד הם מציינים כי "מספר פרמטרים כלכליים טהורים ממשיכים לתמוך בהותרת הריבית על כנה: נתונים חיוביים על פעילות הממשלה ונתוני המאקרו החיוביים". לידר ושות': חששות פיסקאליים מהממשלה הבאה בתחזית השבועית מציינים בבית ההשקעות לידר ושות' כי "בשבוע האחרון מסתמנת רגיעה של ממש בשוק המט"ח. שע"ח של השקל תוסף ב-0.66% מול הדולר, ותוסף ב-0.48% מול סל המטבעות. מגמת התחזקות השקל מול הדולר נמשכה גם לאחר קביעת שע"ח היציג לרמה שמתחת ל-4.70 שקל לדולר. עקב התחזקות שע"ח של השקל בשבוע האחרון, בנק ישראל צפוי להעלות את הריבית מחר ב-0.25% בלבד. לפי הערכתנו, קיימת אפשרות מסוימת לעלייה חדה יותר".

האנליסטים של לידר ושות' סבורים כי החלטת הנגיד תושפע מהמדד הגבוה, מגמת הפיחות בשקל בחודש האחרון, עלייה באמצעי התשלום, עלייה בציפיות האינפלציה ובתשואות בשוק האג"ח ואי וודאות פוליטית-כלכלית.

לדבריהם, "קיימת חשיבות לנוסח הודעת בנק ישראל. בחודשים האחרונים ההודעות המוניטריות היו בהחלט אגרסיביות. צפויה הודעה דומה גם מחר אשר תדגיש את אי הוודאות הפוליטית- כלכלית.

"ביום חמישי האוצר יפרסם את נתוני הגירעון לחודש נובמבר. מסתמן גירעון מקומי נמוך בחודש נובמבר (ואולי אפילו עודף קטן). יחד עם זאת, עקב פדיון גדול של תשלומי ריבית לחו"ל צפוי גירעון כולל של כמיליארד ש"ח.

"ביום רביעי האוצר יפרסם את תוכנית הגיוס לחודש דצמבר. לאור ההערכה לתת ביצוע גדול בגירעון השנה, ועלייה בהכנסות מהפרטה (מכירה מוצלחת של בנק לאומי), קיים סיכוי שהאוצר יבטל את הגיוס המתוכנן של כמיליארד ₪. "בחודש דצמבר צפוי פדיון של כ-2.3 מיליארד שקל בשוק האג"ח, כ-600 מיליון שקל פדיון של אג"ח לא סחירות של חברות הביטוח אשר צפוי להתמחזר". כמו כן, מוסרים הכלכלנים כי "הקדמת הבחירות לא צפויה להביא למצב של כלכלת בחירות וחריגה במסגרת התקציב. דחייה באישור תקציב 2006 תמתן את ההוצאה התקציבית, לפחות בשליש הראשון של השנה (חלוקת 1/12 מתקציב 2005)".

בלידר ושות' מסכמים ומציינים כי "פער התשואות בין השחר הארוך לאג"ח בארה"ב נשאר כמעט יציב על רמה של 1.88% ( 6.3% לעומת 4.42%). ה-spread הגבוה יחסית נובע מחשש לגבי המשך המדיניות הפיסקלית האחראית בממשלה הבאה ("אפקט פרץ").

"בהסתכלות על שוק האג"ח אין ספק שהתנאים הבסיסיים בשנת 2006 נראים פחות חיוביים מהתנאים של 2004 ורוב 2005: מדיניות מוניטרית הופכת להיות מרסנת (לאחר ירידה רצופה בריבית לרמה מאד נמוכה), כמו כן קיים חשש לפגיעה מסוימת באמינות בממשלה הבאה אשר ישפיע לרעה על המדיניות הפיסקלית". מיטב: הצפי להעלאות ריבית בארה"ב בעל משקל מהותי במיטב מציינים כי "הציפיות להעלאות ריבית נוספות בארה"ב מהוות משקל מרכזי בהחלטת הנגיד בנק ישראל על הריבית. בדומה למגמה ב-16 החודשים האחרונים, צפוי ה"פד" להמשיך במסורת של העלאת הריבית גם בחודשים דצמבר וינואר, עד לרמה של 4.5%.

"למעשה, נראה, כי קונצנזוס האנליסטים לגבי הרמה הסופית בה יסתיים מהלך העלאת הריבית של ה"פד", נשבר מעט באחרונה, בין היתר על רקע כניסתו של בן ברננקי לתפקיד יו"ר הפדרל ריזרב בינואר הקרוב במקום אלן גרינספאן, וחוסר בהירות באשר למדיניות בה ינקוט הראשון. המשך העלאת הריבית בארה"ב צפוי להוסיף ללחוץ על הריבית המקומית כלפי מעלה, ופרמטר זה הפוך להיות מרכזי בשיקולי הנגיד בהחלטתו על הריבית בחודשים הבאים.

"נגיד בנק ישראל אינו יכול גם להתעלם מההתעוררות האחרונה בשוק המט"ח והתחזקות הדולר מול השקל עד לרמת שיא של למעלה משנתיים. גם לנקודה זו התייחס בנק ישראל בהודעתו האחרונה על הריבית, כשציין, כי "בחודשים האחרונים נרשם פיחות בשערו של השקל העלול בתנאים הנוכחיים להביא לעלייה באינפלציה". כך שגם להמשך ההתפתחויות בשוק המט"ח הוא יצטרך לשים לב. עם זאת, ראוי לציין, שמדיניות הריבית בתפיסת בנק ישראל, לא נועדה להשפיע על שיעור הפיחות", אומרים במיטב.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה