דין הוצאה לבניה חדשה של גג בית עסק שנשרף
הכותב עונה לשאלה מה דין הוצאה של בניה חדשה של גג בית עסק שנשרף?
שאלה במקרה דנן מדובר במבנה בו מצוי עסק שגגו נשרף , ונשאלת השאלה מה דין ההוצאה לבניה מחדש של הגג ?
תשובה על מנת לקבוע האם מדובר בהוצאה הונית או הוצאה פירותית , יש לבחון האם מדובר בתיקון או בהשבחה על פי סעיף 17(3) לפקודה ? 1. מחד גיסא , על פי פסק דין מרכז החמצן (ע"א 43/61) אין להתיר בניכוי הוצאות חילוף או חידוש מקום שההוצאה הינה הוצאה הונית וזאת לאור שלושה מבחנים : טיב הנכס המוחלף , תדירות התבלות הנכס ושוויו היחסי של התיקון למול שוויו הכולל של הנכס . במקרה שלפננו , שוויו היחסי של הגג הינו גבוה ביחס לשווי המבנה ותדירות החלפתו נמוכה , דבר המעיד על הוניות ההוצאה . 2. מאידך גיסא , בניית הגג הינה כורח המציאות על מנת להמשיך לייצר הכנסות ולכן ניתן לטעון כי מדובר בשמירה על הקיים (השבת המצב לקדמותו ) ולא ביצירת יתרון מתמיד (למעשה תיקון ולא השבחה וזאת לאור פס"ד ארטן עמ"ה 16/92 ) . למרות זאת , אין ספק כי אם היה נשרף המבנה בשלמותו ונבנה מבנה אחר להחליפו ההוצאה לבניית המבנה החדש היתה נחשבת הוצאה הונית .
לאור האמור לעיל הפתרון לבעיה מצוי בשאלה האם הגג החדש השביח את המבנה ? תיקון יחשב השבחה רק אם מדובר בהשבחה מהותית על פי פס"ד זיטמן (עמ"ה 100/95 ),שקבע, כי לא נדרש בהכרח כי התיקון יתבצע מאותו סוג החומר ממנו היה מורכב הנכס מלכתחילה ,כדי שההוצאה תחשב פירותית ( תיקון משטח אספלט והפיכתו למשטח בטון אינו שינוי מהותי שיוצר השבחה ולכן ההוצאה הותרה ) . על מנת לענות על שאלה זו יש לבדוק את נסיבות המקרה הספציפי , לדוגמה: אם הגג הישן היה בנוי מקורות עץ ואילו הגג החדש בנוי מבטון אזי סביר להניח כי רשויות המס יטענו להשבחה ולכן ההוצאה תחשב הוצאה הונית .
במקרה וההוצאה תחשב הוצאה הונית נוצר עיוות מס , מכיוון שסביר להניח כי רשויות המס יטענו , כי לא נוצר הפסד הון כתוצאה משריפת הגג ( הטענה תעלה כי ישנה בעיה לכמת את עלויות הגג בנפרד וכמו כן יטענו כי הגג הינו חלק מהמבנה ואינו ניתן להפרדה ולכן לא מדובר במכירה על פי סעיף 88 לפקודה ) . כתוצאה מכך יופיעו במצבת הנכסים שני גגות למרות שבפועל קיים גג אחד בלבד . על מנת לפתור את עיוות המס ,במידה והנישום יצליח לכמת את העלות המופחתת של הגג יוכל לטעון כי מדובר במכירה ויווצר לו הפסד הון על פי סעיף 92 לפקודה . סעיף 27 לפקודה הופך הפסד הוני להוצאה ,אם נוצר במכירה של מכונות או ציוד ששימש בעסק . ניתן לטעון לאור פס"ד עינבר היכלי יופי לכלה (עמ"ה 1022/99) כי הגג הינו ציוד ששימש בעסק (בפסק הדין נקבע כי שמלות כלה בעסק המשכיר שמלות הינן ציוד המשמש בעסק ) ולכן מדובר בהפסד פירותי בגובה יתרת העלות המופחתת (טענה שסביר להניח כי רשויות המס לא יקבלו , אך השאלה לא נבדקה בפסיקה) .
לסיכום : 1. יש לבדוק את איכות הגג החדש למול הגג הישן ולראות האם בוצעה השבחה מהותית , אם התשובה שלילית ניתן לדרוש כהוצאה שוטפת את עלויות בניית הגג . 2. במידה ובוצעה השבחה מהותית וההוצאה הונית ,יש לדרוש הפסד הון לפי סעיף 92 על יתרת העלות המופחתת , ואם מתקיימים התנאים שבסעיף 27 לפקודה הפסד ההון יהפוך להפסד פירותי . 3. האמור לעיל הינו בכפוף לנתון כי העסק לא מבוטח ולא חלה המגבלה שבסעיף 32(5) לפקודה .