אפשרות בחירת קופת גמל בידי העובד

ביום 10.8.2005 התפרסם חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל), התשס"ה-‏2005 (להלן - החוק). במסגרת החוק נקבעה הוראה, על פיה מעסיקים חייבים לאפשר לעובדים לבחור בין קופות גמל, קרנות פנסיה ותוכניות ביטוח. להלן עיקרי החוק בהקשר זה.
עו"ד לילך דניאל |

בחירת קופת גמל

סעיף 20 לחוק קובע, כי עובד הזכאי להצטרף כעמית לקופת גמל (שאינה קרן ותיקה שמונה לה מנהל מיוחד), לפי כל דין או הסכם, לרבות הסכם קיבוצי (להלן – הדין או ההסכם), או עובד הזכאי להמשיך ולהיות עמית בקופת גמל, רשאי לבחור בכל עת כל קופת גמל, לצורך הפקדת תשלומיו ותשלומי מעביד, בכפוף להגבלות על צירוף עמיתים, שנקבעו בתקנון קופת הגמל ולהגבלות על הפקדת תשלומים לקופת גמל.

כמו כן, קובע החוק כי מעביד של עובד כאמור לא יתנה את תשלום הכספים לקופת הגמל בעד עובדו, בכך שיופקדו בקופה מסוימת, או בקופה שיבחר העובד מתוך רשימה מסוימת של קופות, והכל אף אם נקבע אחרת בדין או בהסכם ובכפוף להוראות הבאות:

1. נקבע בדין או בהסכם כי הכספים שישלם עובד ושישלם מעביד בעדו לקופת גמל יופקדו בקופת גמל מסוימת, או בקופת גמל המיועדת למטרה מסוימת, רשאי המעביד להתנות את תשלום הכספים בכך שיופקדו בקופת גמל המיועדת לאותה מטרה של קופת הגמל, שנקבעה בדין או בהסכם כאמור. אולם, אם נקבע בדין או בהסכם כי על המעביד להפקיד את הכספים בקופת גמל המיועדת לאחת מהמטרות המפורטות להלן, רשאי העובד לבחור בכל קופת גמל שנועדה לאחת המטרות האמורות, או בשילוב של מספר קופות כאמור: 1.1 תשלום תגמולים; 1.2 תשלום פיצויים; 1.3 תשלום קצבה. 2. על אף האמור לעיל, לגבי הפקדת כספים לקופת גמל שנועדה לתשלום פיצויים או למרכיב פיצויים בקופת גמל לקיצבה, רשאי העובד לבחור, לענין כספים אלה, בכל קופת גמל שנועדה לתשלום פיצויים או שנועדה לתשלום קצבה, או בשילוב ביניהם, ובלבד שכספים אלה יופקדו למרכיב הפיצויים כאמור בקופה שבחר. כמו כן, אם דרש זאת המעביד, יופקדו כספים אלה למרכיב הפיצויים באותה קופה שבחר העובד להפקדת מרכיב התגמולים בשל אותה משכורת.

בנוסף קובע החוק, כי אם נקבעה בדין או בהסכם, או מכוחם, קופת גמל לצורך הפקדת תשלומים כאמור לעיל, והעובד לא בחר קופת גמל אחרת, על אף שניתנה לו הזדמנות לעשות כן, רשאי המעביד להפקיד את התשלומים באותה קופה בהתאם להוראות הדין או ההסכם, כל עוד לא בחר העובד בקופה אחרת.

· יצוין כי ההוראות הנ"ל יחולו, הכל בשינויים המחויבים, על קופות ביטוח וקופת גמל בניהול אישי.

עונשין סעיף 49 לחוק קובע, כי מי שהתנה תשלום כספים לקופת גמל בעד עובד בניגוד להוראות סעיף 20, דינו מאסר שנה או קנס.

תחילה תחילתו של החוק ביום 8.11.2005.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה