דלוייט: הרפורמה במס תהווה תמריץ שלילי לרווחי הון
פירמת רו"ח Deloitte בריטמן אלמגור ערכו אתמול כנס בנושא השלכות רפורמת המס החדשה, הכנס התקיים בעקבות הועדה לתכנית המיסים הרב שנתית שהשלימה ואישרה את החקיקה החדשה לפני כחודש (תיקון מס' 147 לפקודת מס הכנסה). החקיקה החדשה נוגעת לתחומי מיסוי רבים, בהם הפחתת שיעורי המס על הכנסות יחדים, הפחתת שיעור מס החברות, מיסוי רווחי הון, מיסוי נאמנויות ועוד.
רו"ח צבי פרידמן, שותף ומנהל מחלקת המיסים בפירמה, ציין כי "הרפורמה הנוכחית במס מהווה תמריץ שלילי להקמת חברות בכל הנוגע לרווחי הון מנכסים סחירים ובלתי סחירים. בעוד שרווח הון שמפיק יחיד שיעור המס בגינו הוא 20% הרי שאם אותו רווח הון יופק באמצעות חברה נטל המס הכולל יהיה 43.75% - 25% מס בחברה ועוד 25% מס על היתרה במשיכת הרווח כדיבידנד. פער מס זה מהווה תמריץ שלילי להתאגד כחברה בכל הנוגע לאפשרות השקעת העודפים שנצברו בחברה".
רו"ח פרידמן התייחס בכנס לנושא הפקדת כספים בתאגידים לא בנקאיים. לדבריו, שיעור המס המופחת של 20% על הכנסה מריבית יחול החל מה-1/1/2006 גם על פיקדון בתאגיד לא בנקאי, הן בארץ והן בחו"ל. כלומר, אם עד עתה נותבו מירב ההשקעות בפיקדונות לתאגידים בנקאיים כדי ליהנות משיעורי המס המופחתים, הרי שהחל מ-2006 ניתן יהיה להפקיד כספים גם אצל תאגידים לא בנקאיים כגון חברות מסחריות וליהנות משיעורי המס המופחתים.
מדבריו של רו"ח פרידמן עולה כי, מדובר בפתיחתו של ערוץ תחרותי משמעותי למערכת הבנקאית. יתרה מזו, הרחבת האפשרות ליהנות משיעורי המס המופחתים גם בהפקדות לתאגידים לא בנקאיים מהווה כר נרחב לתכנוני מס.
בכל הנוגע להוראת המעבר המאפשרת מכירה רעיונית בדצמבר 2005 ואפשרות יצירת הפסדים שוטפים מני"ע נסחרים בשנת 2006, ציין רו"ח פרידמן כי ב-2006 ניתן יהיה לקזז הפסדים אלו גם כנגד רווחי הון מנכסים לא סחירים, גם כנגד הכנסות מדיבידנד וריבית מאותו נייר ערך וגם כנגד הכנסות מדיבידנד וריבית מניירות ערך אחרים משיעור המס עליהם לא עולה על 25%. כלומר, תשלום מס של 15% יכול לגרום לחסכון מס של 25% - של קיזוז אותם הפסדים כנגד דיבידנד מחברה של בעל השליטה.