הבנקים מובילים בקרב המאסף על מסקנות ועדת בכר
התפנית שחלה ביישום מסקנות ועדת בכר, לאחר עזיבת מי שדחף אותן מצמרת האוצר - בנימין נתניהו, וכניסת יריבו הפוליטי הגדול - אהוד אולמרט, מובילה להתעוררות וחילופי דברים קשים בתקשורת. נכון לעתה מסתמן כי אולמרט עומד לאשר עמלות הפצה גבוהות על הפצת קופות הגמל וקרנות הנאמנות על ידי הבנקים.
הברוקרים הפרטיים מזהירים היום כי העמלות הגבוהות שייתכן ויאושרו, עלולות לרוקן מתוכן את עיקרי ההמלצות של ועדתב כר. הבנקים מזדרזים להגיב בתגובה משלהם. מספר ימים לפני שאושרו עמלות ההפצה הסופיות, נראה שהבנקים מובילים לבסוף בקרב המאסף על יישום מסקנות ועדת בכר. והם מובילים שוב, בנשק הישן והמוכר שלהם: העמלות. הבנקים: מדובר במסע הפחדה של הברוקרים הפרטיים גורמים בכירים בבנק פועלים ובבנק לאומי יוצאים היום נגד מה שהם מגדירים כ"מסע ההפחדה של הברוקרים הפרטיים" והם טוענים, כי עמלת הפצה נמוכה תנוון את מערכת ההפצה ותפגע בלקוחף תאותת לעולם כי איננו חלק מהקהילה הפיננסית הבינלאומית ותבריח קונים פוטנציאלים.
בבנקים גורסים כי: "הצעתו של קליין מהבוקר להעמיד את גובה העמלה נמוך ואת השאר לגבות מהלקוח באמצעות מו"מ, משמעותה היא אחת, הטלת מס נוסף על הציבור והקטנת מרכיב השקיפות וההוגנות כלפי הלקוח." כל זאת, על מנת לאפשר לברוקרים להמשיך ולהנות מן מ"ארוחות חינם" בדמות שירותי ההפצה המצוינים של הבנקים.
עמדת הבנקים הגדולים היאי כי גובה עמלת ההפצה צריך לעמוד על המקובל לדבריהם בעולם - כ-62% בממוצע מדמי הניהול. "ההכנסות מעמלות אלה נועדו לכסות את העלויות הגבוהות של מערכי ההפצה של הבנקים הכוללים מאות רבות של יועצים ועובדים בכ-1,000 סניפים ותשתית טכנולוגית משוכללת", גורסים בבנקים ומוסיפים כי "לעומת זאת, לברוקר או לכל יצרן אחר של קרנות נדרש מנגנון השקעות ושיווק הכולל עשרות עובדים בלבד, ותשתית מיכונית פשוטה בהרבה".
"על מנת להבטיח בחוק שהבנק יהיה אובייקטיבי לחלוטין ויפעל לטובת הלקוח, יש להחיל את עמלת ההפצה, כבר מיום כניסת התקנות לתוקף, גם על מלאי הקרנות הפרטיות שמכרו הבנקים ללקוחותיהם, שהרי אחרת קיים פוטנציאל למה שקרוי "טוויסטינג", קרי הבנקים יואשמו בחוסר אובייקטיביות וניגוד עניינים בכל פעם שייעצו ללקוח לעבור מקרן נאמנות של ברוקר פרטי, שהוא החזיק אצלם ואין בגינה תשלום עמלת הפצה, לקרן אחרת המחויבת בעמלת הפצה".
לסיכום גורסים בבנקים כי "קיים קשר ישיר בין מחיר השוק של החברות הבנקאיות לניהול קרנות וקופות ובין עמלת ההפצה. עמלת הפצה נאותה תאפשר תימחור ראוי של נכסים אלה. עמלה נמוכה מדי תייקר את העלות המיידית של החברות הבנקאיות העומדות למכירה, במקום לפרוס את התשלום לקונים על פני השנים הבאות, באמצעות עמלות ההפצה הראויות. מחיר גבוה יותר, שאינו נפרס לאורך השנים הבאות, ירתיע קונים פוטנציאליים לאור הסיכון הכרוך ממילא בשימור הלקוחות וחלק השוק של כל חברה כזו".