בר-און עובר למעשים: התחיל לאשר פרוייקטים - רכבת מהירה לירושלים, מתקן התפלה באשדוד ועוד
הקבינט החברתי כלכלי בראשות שר האוצר, רוני בר-און, החליט היום על חידוש הקמת קו רכבת מהיר תל אביב – ירושלים, על קידום הקמת מתקן ההתפלה באשדוד ועל מתן אישור לתע"א ורפאל להקמת חברות ולרכישת מניות בחברות קיימות.
כל זאת בזמן שתוכנית ההאצה עדיין לא מגיע לשלב של אישור, בטל לא לשלב של ביצוע. נראה כי בר און החליט לאשר פרוייקטים אשר ביכולתו לאשר מבלי לחכות לאישור של התוכנית הרחבה.
חידוש הקמת רכבת מהירה לירושלים
הקבינט החברתי כלכלי החליט לאשר לרכבת ישראל להמשיך בביצוע קו הרכבת ת"א ירושלים, זאת לאחר חודשים ארוכים של עכובים ומחלוקות בין האוצר למשרד התחבורה. לפי הודעת האוצר, "ההחלטה התקבלה על בסיס מאפייניו הייחודיים של הפרוייקט ועל אף בחינת הכדאיות הכלכלית שנמצאה שלילית".
עוד צויין בהודעה, כי הפרויקט מתוקצב ונכלל במסגרת תוכנית הפיתוח המאושרת של רכבת ישראל, העבודות על הפרוייקט החלו וכבר הוצאו מכספי משלם המיסים למעלה מחצי מיליארד שקלים, כל ההליכים הסטטוטוריים ביחס לפרויקט כמעט והושלמו וביטול הפרויקט כעת יגרום נזק נוסף של מאות מיליוני שקלים לתקציב המדינה בגין ביטול חוזים וכו'.
שר האוצר ציין כי "למניין השיקולים מצטרף שיקול מרכזי נוסף, אולי החשוב ביותר, העיר ירושלים. חשיבותה של העיר והצורך לשפר את הנגישות אליה וממנה. הפרוייקט יחזק את קשריה הכלכליים של עיר הבירה ויגדיל את פוטנציאל המתגוררים והמועסקים בה".
הקמת מתקן ההתפלה באשדוד
בתחילת יוני 2008 התקבלה החלטת ממשלה בנושא משבר המים. ההחלטה כללה מספר צעדים שונים, ובהם הקצאת תקציבים לפעולות המיועדות לצמצום הביקוש, עידוד החיסכון והגדלת היצע המים וכן מינוי צוות בין משרדי שיבחן את האפשרויות לפעול לייעול וזירוז הליכים בפיתוח משק המים.
החלטת הממשלה כוללת הוראות לעניין הגדלת היצע מי-הים המותפלים, על פיה, ההיקף הכולל של מי-הים המותפלים יעמוד על 750 מלמ"ק בשנה עד שנת 2020, ומתוכם 600 מלמ"ק בשנה יושגו במהירות האפשרית. יצוין כי כמויות אלה כוללות בין היתר את היקף מי-הים המותפלים ממתקני ההתפלה הקיימים (בפלמחים, אשקלון וחדרה, שהיקפם הכולל עומד על כ-238 מלמ"ק בשנה), מתחזיות לגבי מתקן ההתפלה שיוקם באזור שורק (לאחר סיום הליכי המכרז המצויים בימים אלה בעיצומם), מהרחבתם של מתקני ההתפלה הקיימים (הליך המצוי גם הוא בעיצומו בימים אלה ממש) וממתקן ההתפלה באשדוד (בהיקף של 100 מלמ"ק בשנה).
לפי הודעת האוצר, ניתוח חלופות שונות להקמת מתקן ההתפלה באשדוד או להגדלת היצע המים בדרכים אחרות על ידי מנהל רשות המים, הביא למסקנה כי החלופה המוצעת לעניין הקמתו של מתקן ההתפלה באשדוד באמצעות התקשרות עם המדינה בהסכם BOT היא החלופה המהירה והוודאית ביותר שתביא, בהסתברות הגבוהה ביותר, את כמות המים הגדולה ביותר בלוחות הזמנים הקצרים ביותר.
לאור זאת, ובשל המשבר הקשה והמתמשך במשק המים, באוצר הוחלט להטיל על ועדת המכרזים הבינמשרדית להתפלת מי-ים לשקול את האפשרות להתקשר בפטור ממכרז בהסכם במתכונת BOT עם חברת בת של מקורות פיתוח וייזום להקמתו של מתקן ההתפלה באשדוד. החלטת וועדת המכרזים תינתן בתוך 30 יום. יש לציין, כי תוכנית זו נכללה בתוכנית ההאצה שהוצגה לאחרונה ע"י האוצר.
מתן אישור לתעשייה אווירית ולרפאל להקמת חברות ולרכישת מניות בחברות קיימות
הקבינט החברתי כלכלי החליט לתת אישור מראש לתעשייה אווירית ולרפאל להקמת חברות או לרכוש מניות בחברות קיימות וזאת על מנת לקצר הליכים בירוקרטים ולסייע להן בתפקודן.
כיום, בהתאם לחוק החברות הממשלתיות, פעולה של חברה ממשלתית לרכישת מניות בחברה אחרת או הקמה של חברה טעון אישור ממשלה וזאת על מנת למנוע התרחבות של המגזר הציבורי בדרך זו או ליטול סיכונים על נכסי החברה. בשנים האחרונות, לאור הרחבת פעילות התעשיות הביטחוניות ברחבי העולם, בצד צמיחתן, הן נדרשות להקים ולרכוש חברות בארץ ובעיקר בחו"ל.
לפי הודעת האוצר, הפרוצדורה להבאת עסקה לאישור ממשלה נמשכת זמן רב ומעכבת את הפעילות של החברות. למעשה, נוצר אבסורד מסוים לפיו התעשיות הביטחוניות יכולות לחתום על עסקאות במאות ומיליארדי דולרים באישור הנהלה או דירקטוריון החברה ואילו כאשר מדובר בעסקאות הכרוכות ברכישת חברות, במיליוני דולרים בודדים, נדרש אישור ממשלה.
על כן, הוחלט היום לאפשר קבלת אישור מראש לתע"א ואלתא להשקיע ברכישת חברות ללא אישור ממשלה עד 50 מיליון דולר לעסקה בודדת ו100 מיליון דולר באופן כולל שנתי. לרפאל אושרו מחצית מהסכומים בהתאמה.
האישור מראש מתייחס רק לרכישה של מניות בשיעורים של 20%-50% בעלות – אין בכך משום יצירת חברה במעמד של חברה ממשלתית (מעל 50%) או השקעה פיננסית (פחות מ- 20%).