ויטנאם עשתה 150%: מחפשים את הבורסה החמה הבאה?
הבורסה הסינית היא היום אחת הבורסות הפופולארית ביותר בעולם, ורבים בעולם המושקעים במדד הסיני עשו לא מעט כסף ב-2006. עם זאת, מי שבאמת חכם, מבין שהמשפט: "קנה בשמועות מכור בידיעות" - נכון גם במקרה הזה. גם אם לבורסה הסינית יש עוד מקום לעליות, כנראה שהגיע הזמן לחפש את השוק החם הבא ופה מתחילה הבעיה.
פלוני שעשה תשואה לא רעה על מדד שנחאי הסיני ומאמין במשפט הנ"ל, מחפש כעת את הבורסה "החמה" הבאה. העניין הוא שגם אם הוא ימצא אותה, ממש לא בטוח שהוא יכול להשקיע בה (אלא אם כן מדובר בפלוני עם הרבה מאוד כסף, וההסבר מייד).
בימים בהם הבורסה בסין רותחת, כל בית השקעות מחזיק יותר מקרן אחת המשקיעה במדד הסיני והדבר הגיוני מהבחינה העסקית. שכן, לכל קרן סינית יש קונים ישראלים. אבל אם אותו פלוני רוצה לשים את כספו על "הבורסה החמה הבאה", ונגיד שהוא רואה ככזאת את ויטנאם, מלזיה או הפיליפינים - הוא בבעיה. להשקיע ישירות במדדי המדינות הנ"ל, זה לא רלוונטי וקרנות שמשקיעות שם אינן בנמצא, למעט אחת - שגם עליה עוד נדבר.
"אם כן", יגיד לעצמו פלוני, "הגיוני לחשוב שקיימות קרנות בעולם שמשקיעות במדינות הנ"ל" וירצה להשקיע דרכן. ואכן, קיימות קרנות בעולם שמשקיעות במלזיה ובפיליפינים, אך בשביל לפתוח חשבון בחברת קרנות גדולה מחו"ל צריך סכום נכבד של כסף ופלוני שוב נשאר מתוסכל. נציין, כי בענין ויטנאם, קיימת בעולם קרן פתוחה אחת בלבד.
אז למה מנהלי קרנות מחו"ל לא משווקים את הקרנות שלהם בארץ?
בעולם מסתובבות בערך 3000 קרנות, כך שמי שמעוניין, יכול להשקיע פחות או יותר בכל מה שהוא רוצה. אז למה הקרנות האלו לא משווקות בארץ ופותרות לו את הבעיה? ברשות לניירות ערך החליטו לתקוף את הנקודה מהזוית שלהם.
על פי החוק, "קרן חו"לית" שרוצה לשווק עצמה בארץ חייבת לעבור "גיור". כלומר, לעשות התאמות לחוק הישראלי, להציג תשקיף וכך הלאה. לדוגמה, אם בארץ אסור למנהל קרן להחזיק יותר מ-10% בנייר, "קרן חו"לית" חייבת לעשות את ההתאמה וכך הלאה.
כיוון שחברות הקרנות הענקיות מחו"ל, לא ממש רוצות לעבור את תהליך ה"גיור" הארוך והיקר מבחינתן, הן פשוט מדירות את רגליהן מישראל או במקרים מסוימים, פועלות תחת כנפי בתי השקעות מקומיים, לאחר שהעבירו קרן ספציפית תהליך של "גיור". אך כאמור, הרשות לניירות ערך בישראל הציעה לאחרונה את מה שנקרא "תיקון 13". לפי התיקון יקבלו החברות הזרות הנחות מפליגות בתהליך כניסתן ושיווק קרנותיהן בארץ. כמובן, שלבתי ההשקעות המקומיים יש עניין להתנגד למהלך שכזה ולכן התיקון להצעת החוק תקוע וכך גם 'פלוני' שלנו.
נציין, כי חברה דוגמת Vanguard (אחת ממנהלות הקרנות הגדולים בעולם), אשר מיוצגת בארץ על ידי קבוצת פורום, כבר הודיעה כי במידה ויעבור התיקון, היא תיכנס לשוק הקרנות בארץ, על קרנותיה הרבות, אך כאמור - תקוע.
ונחזור לויטנאם. השוק הויטנאמי צעיר מאוד - הבורסה שם פועלת 6 שנים בלבד, וזו גם אחת הסיבות לכך שהלמן-אלדובי הישראלית היא הקרן הפתוחה היחידה שמשקיעה בבורסה זו. שכן, מחזור המסחר בויטנאם לא עולה על כמה עשרות מיליוני דולרים. לכן, בעבור ענקיות ההשקעות העולמיות זה לא ממש שוק רלוונטי להשקעה אלא יותר למעקב (נכון להיום). המקרה של הקרן הישראלית הוא פיתרון טוב אך חלקי בלבד (ובזאת אציין, כי מהתשקיף של הקרן עולה, כי לפחות 50% מנכסי הקרן יושקעו בבורסות אסיה כשויטנאם תהיה תמיד בעלת הנתח הגדול ובקיצור - כרגיל חשוב לקרוא את התשקיף).
עם כן, בעניין ויטנאם, אפשר להגיד שפלוני שלנו הוא בערך חצי מסודר (כאמור - "לפחות 50%") אבל מה אם הוא רוצה להשקיע דווקא בפיליפינים. הוא יכול לשכוח מזה או להתחיל להזיז את תיקון 13 כי בעולם מסתובבות לא מעט קרנות שמשקיעות בבורסה בפיליפינים או בבורסה המלזית אבל מה לעשות שבמקרה הזה הגודל כן קובע ובארצנו הקטנטונת יש מספר מוגבל של קרנות.
לסיכום אומר, כי השווקים המתעוררים בהחלט מציעים פוטנציאל גדול של רווח ופוטנציאל דומה של הפסד אבל בעידן הגלובלי בו אנו חיים, נראה כעת לא רציני שפלוני לא יוכל להשקיע במקום בו הוא חושק ועל זה אגיד - "תיקון 13".