שוב נפילות באג"חים: 3 כלכלנים מתייחסים לטלטלה ומספקים תחזית - האם הנפילות יימשכו?
שוק האג"ח העולמי חווה אתמול את אחד הימים הקשים בתקופה האחרונה. בגרמניה התשואות קפצו מ-0.54% ל-0.72% ביום הנפילות החמור מזה 3 שנים. בת"א מדד האג"ח הכללי צלל 0.62% והשחר ל-10 שנים צלל 1.3%. משקיעים פרטיים רבים ראו הפסד ניכר בתיק ההשקעות שלהם. לסיבה שגרמה לפאניקה באג"חים אתמול - לחץ כאן
והיום הלחץ נמשך כאשר מדד האג"ח הכללי יורד עוד 0.35% והשחר ל-10 שנים נופל 0.75%. בקונצרני מדד תל בונד 60 יורד 0.4% אחרי נפילה של 0.5% אתמול. באירופה התשואות מטפסות הבוקר קלות כאשר התשואה בגרמניה עולה ל-0.74%.
Bizportal שוחח הבוקר עם מספר כלכלנים בכירים:
רפי גוזלן מ-IBI: "צריך להבין שבניגוד לנפילות בשוק האג"ח בארץ שראינו בחודש דצמבר האחרון, הפעם זה מקרה גלובאלי והבורסה בת"א רק מיישרת קו - ואולי חוטפת קצת יותר בגלל שזה מגיע בתקופה של ריבוי הנפקות בקונצרני. מה שמעניין זה ששוק האג"ח בעולם חשוף דווקא בזמן שנתוני המאקרו בארה"ב מצביעים על ירידה בסבירות להעלאת ריבית לעומת המצב לפני חודשיים-שלושה. אתמול זו הייתה אירופה שהובילה את הנפילות בשוק האג"ח בעולמי, אבל אני חושב שבגרמניה התשואה הגיעה לאזור הסביר שזה 0.7%-0.8%. לפני כמה שבועות ראינו מהלך אלים מ-0.1% ל-0.8% וזה היה מהלך מתבקש שעושה שכל, עכשיו לדעתי זו רק סוג של השלמת ההתאמות שביצעו הסוחרים. אני לא חושב שמכאן והלאה התשואה ימשיכו לטפס"
ספציפית לגבי ישראל, אומר גוזלן, כי "צריך להבין שעליית התשואות בחו"ל גוררת התחזקות של השקל, וזה פועל כמו משקולת על התשואות בשוק האג"ח המקומי - כי התחזקות השקל מעלה את הסבירות להורדת ריבית מצד בנק ישראל, כלומר זו סוג של הגנה על שוק האגח". אלכס ז'בז'ינסקי ממיטב-דש: "השווקים מתחילים להטיל ספק בתזה שהריבית והאינפלציה יישארו ברמה אפסית לנצח. בארה"ב, לראשונה בשבע השנים האחרונות, הבנק המרכזי עשוי לעלות ריבית בכל אחת מהישיבות ריבית הבאות. מעט נתונים יותר טובים כפי שהתפרסמו שם לאחרונה, מעלים עצבנות בקרב המשקיעים וכך זה ימשך עד לשינוי הכיוון בריבית שעשוי בהחלט להיות כבר בחודש ספטמבר. גם בשוק האג"ח האירופי מתחילים לפקפק ביחס לטענה שאין סיכוי לאינפלציה והבנק המרכזי ימשיך לנצח לרכוש אג"ח. למרבית המשקיעים באג"ח הממשלתי האירופאי אין סיבה טובה להחזיק אג"ח בתשואות אפסיות או שליליות, אלא אם הם צופים המשך של רווחי הון. ברגע שרווחי הון הופכים להפסדים, הבריחה מהשוק מתעצמת."
- דסק"ש מסתערת על האג"ח שלה - מתכוונת לרכוש בעוד 200 מיליון שקל
- דסק"ש יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של איגרות החוב של החברה
עוד אומר ז'בז'ינסקי, כי "גם בישראל, הצמיחה החזקה של הצריכה הפרטית ושני מדדי המחירים האחרונים שהיו גבוהים יחסית, מתפרסמים על רקע ציפיות מאוד נמוכות לריבית בשנים קרובות. יחד עם זאת, בתנאים הכלכליים הקיימים, הסיכוי לעלייה מהירה בריבית ובאינפלציה עדיין די נמוך. מה שמטריד יותר זאת העובדה ששוק האג"ח המקומי שמוחזק במידה רבה ע"י "ידיים חלשות" של קרנות הנאמנות. ציבור המשקיעים עלול להגיב בעצבנות אילו המגמה בשוק האג"ח תתהפך לאורך זמן. יש להזכיר שחשיפת קרנות הנאמנות לאפיק האג"חי בישראל הגיעה לכ-140 מיליארד שקל, פי-2.5 מאשר בשנים 2006-2007."
אורי גרינפלד מפסגות: "שבועות לא קלים עוברים על שוק האג"ח המקומי והעולמי. עם זאת, בהתחשב בהתנהלות השווקים בתחילת השנה אין מה להתפלא על עליית התשואות המהירה. כאשר הרציונל העיקרי לרכישת ני"ע כלשהו, ובעיקר אג"ח, הוא עשיית רווח מהיר לפני שהתשואות עולות חזרה לרמתן הטבעית הרי שכאשר הנפילה מגיעה היא בדרך כלל מהירה מאוד. ללא קשר להערכות לציפיות ותחזיות לגבי רמת התשואות בעתיד, התנודתיות הגבוהה כשלעצמה פוגעת באטרקטיביות ההשקעה בחלקים הארוכים של העקומים. נכון, כולנו משקיעים לטווח ארוך אך הרי בסופו של דבר יש סיבה לכך שאנו מסכימים להחזיק נכסים הנחשבים סולידיים ולוותר באופן מודע על תשואה גבוהה יותר. אם הנכס הסולידי מתנהג כמו הנכסים הפחות סולידיים אזי כדאיות ההשקעה בו יורדת."
"ומה הלאה? ראשית חשוב להבהיר שתואר "הבנצ'מארק לשוק האג"ח העולמי" עבר מארה"ב לגרמניה. אמנם סוגיית העלאת הריבית בארה"ב היא מהותית אבל מכיוון שהפערים בין האג"ח האמריקניות לאלו הגרמניות כל כך גדול, התשואות בארה"ב יתקשו לעלות באופן מהותי גם אם הפד יעלה ריבית. לכן, יש לבחון קודם כל לאן הולכות התשואות בגרמניה. בהיבט זה, הכלכלה האירופית אינה תומכת בעלייה משמעותית נוספת של התשואות בגרמניה. הסביבה הדמוגרפית, הקשיים המבניים בשוק העבודה ותהליך הפחתת המינופים שעדיין בעיצומו תומכים כולם בריבית ריאלית שלילית בגוש האירו לעוד שנים ארוכות. אם נוסיף לכך גם את רכישות האג"ח של הבנק המרכזי הרי שבהסתכלות כלכלית לטווח בינוני-ארוך, התשואות בגרמניה צפויות להיוותר נמוכות מ-1% עוד זמן רב. לכן, גם בארה"ב אנו מעריכים כי הפוטנציאל לעליית תשואות משמעותית הוא נמוך. האם המשמעות היא שכדאי לשבת במח"מ ארוך? ממש לא. גם לאחר עליית התשואות של השבועות האחרונים פערי התשואות בין החלקים הארוכים של העקומים לאמצע העקום בגרמניה ובארה"ב עדיין נמוכים. פערים אלו לא מצדיקים את ההשקעה בחלק הארוך ולו בשל הסיכוי שאנו טועים (זה לא נשמע סביר, אנחנו יודעים, אבל יש סיכוי כזה) והצמיחה או האינפלציה תהיה מהירה יותר מהצפי."
- ההצמדה משתלמת? מה עדיף פיקדון בנקאי או אג"ח ממשלתית
- המשקיעים בורחים לנכסים בטוחים: תשואות האג"ח הממשלתיות יורדות
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
לסיום אומר גרינפלד, כי "בנוגע לשוק האג"ח המקומי כדאיות ההשקעה באג"ח אף נמוכה יותר. פערי התשואה השליליים בין האג"ח הישראליות לאלו האמריקניות עדיין גדולים ומלמדים על תרחיש בו הריבית בישראל תוותר נמוכה מהריבית בארה"ב במשך מספר שנים. להערכתנו זה תרחיש עם סבירות נמוכה ולכן הלחץ להפסדי הון בשוק האג"ח המקומי גבוה יותר מאשר בשווקים בחו"ל."
- 11.רמי 03/06/2015 14:12הגב לתגובה זועוד שעה שער 65
- 10.ס 03/06/2015 13:58הגב לתגובה זוככה לא עזר ולא יעזור . בניו זילנד הריבית 3.5% אך המטבע נחלש דרמטית ככה שכדאי להירגע ולתת לשוק לעשות את שלו בשילוב התערבויות בדמות רכישות מפעם לפעם.
- 9.ש.ש 03/06/2015 11:44הגב לתגובה זובמיוחד שהשנה היא שנת שמיטה, גם הבורסה צריכה לנוח;]
- 8.בר מזל 03/06/2015 11:28הגב לתגובה זוהאמריקאים שמו עין עליה. עומדת לטוס.
- 7.מומחה 03/06/2015 11:26הגב לתגובה זושתי מניות שעומדות לרדת חזק אין בהם כלום
- 6.ננו דיימנשן 03/06/2015 11:02הגב לתגובה זותרד לשער 550 - 600
- 5.בר מזל 03/06/2015 10:59הגב לתגובה זולפני מכירה .לגזור ולשמור
- תפרט, זה טוב או לא טוב? (ל"ת)אני 03/06/2015 15:14הגב לתגובה זו
- 4.פרוטליקס הולכת לטוס למעלה (ל"ת)הבורר 03/06/2015 10:55הגב לתגובה זו
- 3.בר מזל 03/06/2015 10:31הגב לתגובה זואחרי הקלעים יש שיחות או על מכירת חברת קמהדע או שהאמריקאים נכנסים שותפים. משהו עומד להיות.
- תוכל לפרט? איפה שמעת על זה? (ל"ת)אני 03/06/2015 15:14הגב לתגובה זו
- 2.וותיק בשוק 03/06/2015 10:21הגב לתגובה זושלושה ימים ירידות חדות באירופה וירידות בארהב. השוק חושש מאפקט יוון שיכול לשמש טריגר לגל ירידות חזק ואילו אצלנו עליות . יום ראשון עליות , יום שני עליות , יום שלישי ללא שינוי , יום רביעי עליות. מה קורה פה. מי המטומטמים שקונים היום מניות. מי ???? כל רגע יכול לצאת גל ירידות שבתוך ימים ימחק 15-20 אחוז מהכסף. זה הזמן לנצל את העליות המדומות של שחקני המעוף , לצאת מהשוק המסוכן ולשבת קצת על הגדר. יא חברים אתם עוורים או מה ?
- אתה דביל 03/06/2015 10:35הגב לתגובה זולא נראה לי שאתה יותר מדי חכם.
- 1.מזל שלקחתי את המשכנתא שבוע שעבר! (ל"ת)שני 03/06/2015 10:08הגב לתגובה זו