פרישה פנסיה זקן
צילום: Pixabay

דו"ח פנסיה שנתי - איך לקרוא את דו"ח הפנסיה ומה אפשר לעשות

החיסכון הפנסיוני הוא החיסכון המשמעותי ביותר. קצבת הפנסיה מבוססת עליו, והוא למעשה קובע את רמת החיים ואיכות החיים של הפנסיונר אחרי הפרישה. בשורות להלן נסביר איך לקרוא את הדו"ח השנתי ומה אפשר לעשות כדי לשפר בסיכומו של עניין את הפנסיה.
משה כסיף |

בכל שנה, נשלח לכל העמיתים בקרנות הפנסיה השונות דו"ח שנתי. הדו"ח הזה מפרט את גובה הסכום שנצבר בקרן הפנסיה, הרווח או ההפסד במהלך השנה וכן את גובה קצבת הפנסיה שתתקבל בגיל הפרישה. למרות שרבים מתייחסים לדו"ח הזה כאל מובן מאליו, מדובר בדו"ח חשוב שיש לדעת איך לקרוא ולהבין. בנוסף יש דברים שאפשר לעשות, על מנת להתאים את הדו"ח למצב הספציפי של החוסך. מהו בעצם דו"ח פנסיה שנתי? ממה הוא מורכב? מה המשמעות של כל אחד מהסעיפים בדו"ח? מה אפשר לעשות על מנת להתאים את החיסכון הפנסיוני למצב האישי שלכם? כדאי לקרוא – מדובר בנושא חשוב שיש לתת עליו את הדעת.

מה זה בעצם דו"ח פנסיה שנתי וממה הוא מורכב בכל שנה, מחויבים כל הגופים המנהלים את החסכונות של כל אחד ואחד מאיתנו, להפיק דו"ח שנתי המפרט את השינויים בחיסכון במהלך השנה. כשמדובר בתוכניות חיסכון בנקאיות, פיקדונות או השקעות, קריאת הדו"ח היא יחסית קלה. יש את הסכום בתחילת השנה, ההפקדות במהלך השנה, אם היו, הסכום בסוף השנה ושורת הרווח או ההפסד. ואולם כשמדובר בקרנות פנסיה, הדו"ח השנתי הוא מעט שונה. מעבר לשורת הרווח או ההפסד, הדו"ח מפרט עוד כמה סעיפים שכדאי וחשוב להכיר. בדו"ח מפורטת קצבת הפנסיה הצפויה בגיל הפרישה, קצבה לאלמן או אלמנה, קצבה להורים נתמכים ועוד. הדו"ח השנתי מפרט מה יקרה במצבים שונים. עם זאת, כדאי לדעת שהדו"ח לא נועד רק לקריאה, ואפשר לבצע שינויים בסעיפים השונים.

חלק 1: תשלומים צפויים מקרן הפנסיה בחלק הזה, מפורטים כלל התשלומים שישולמו לחוסך בקרן, במקרים ספציפיים. קצבה לחוסך, ליתומים, לאלמנה ואפילו קצבה להורים נתמכים, אם הוכרו כאלה על ידי הקרן. להלן פירוט החלק הזה בדו"ח.

קצבה חודשית: בסעיף הזה מופיעה הקצבה החודשית שלה זכאי המבוטח, לכשיגיע לגיל הפרישה. גובה הקצבה מחושב בהתאם לגובה החיסכון, שמחולק במספר החודשים שהחוסך צפוי לחיות אחרי הפרישה, על פי החישוב האקטוארי המעודכן. מספר החודשים הזה נקרא "מקדם המרה" והוא עשוי להשתנות מעת לעת, בהתאם לחישובים האקטואריים.

קצבה חודשית לאלמן או אלמנה במקרה מוות: בסעיף הזה מחושבת הקצבה החודשית שיקבלו בן או בת הזוג של החוסך, אם וכאשר הוא ילך לעולמו לפני בן או בת הזוג שלו. כדאי לשים לב לסעיף הזה, כשנדבר על שינויים אפשריים בפנסיה.

קצבה חודשית ליתום: קצבה שיקבלו ילדיו של החוסך, אם וכאשר ילך לעולמו. מדובר בילדים שאינם בגירים, אשר יקבלו קצבה עד שיגיעו לגיל הבגרות.

קצבה חודשית להורה נתמך: הורים של החוסך עשויים להיות זכאים לקצבה, אם הם הוכרו כנתמכים על ידי החוסך והוא הלך לעולמו לפניהם.

קצבה חודשית במקרה של נכות מלאה: הקצבה שהחוסך יהיה זכאי לה, אם הפך לנכה לפני גיל הפנסיה. חשוב להדגיש שקצבת הנכות איננה תלויה בקצבה שיקבל החוסך מהמוסד לביטוח לאומי. קצבת הנכות תשולם לחוסך גם במקרה של נכות זמנית, קרי אובדן כושר עבודה לתקופה מוגבלת.  במקרה כזה, העובד יהיה זכאי להפקדה ולהמשך צבירה בקרן הפנסיה, באופן יחסי לקצבה שאותה הוא מקבל. בדו"ח ניתן לראות את גובה הקצבה שהעובד יהיה זכאי לה. 

קיזוז קצבאות עם הביטוח הלאומי: אחת השאלות הנשאלות תדיר, היא האם יהיה קיזוז בין קצבת הנכות לקצבה של הביטוח הלאומי לאותה מטרה. כאן, התשובה מעט מורכבת. באשר לקרן הפנסיה - הקרן לא תקזז קצבה שמתקבלת מהמוסד לביטוח לאומי. מנגד, המוסד לביטוח לאומי עשוי לקזז חלק מהקצבה. למשל - אם המבוטח אמור לקבל קצבה עבו האישה והילדים, סביר להניחה שהתוספת עבור האישה והילדים תקוזז, רובה ככולה, מהקצבה, בעקבות קבלת הקצבה מקרן הפנסיה. ואולם הקצבה הבסיסית עצמה לא תקוזז. יחד עם זאת, אם החוסך זכאי לקצבה בגין אירוע אחר - למשל, קצבה בגין פגיעה בפעולת טרור, כי אז עשויה הקרן לקזז את הקצבה שלה. יחד עם זאת, העובד יקבל קצבה בגובה של 25% מהקצבה שהיה מקבל אילולי קצבת נפגעי הטרור של הביטוח הלאומי.

קיראו עוד ב"פנסיה"

מה המשמעות של כל אחד מהסעיפים בדו"ח כל אחד מהסעיפים בדו"ח השנתי, נגזר באופן ישיר מגובה הסכום שנצבר בקרן הפנסיה של החוסך. הסעיפים העיקריים שחשוב להתמקד בהם, לצורך העניין, הם הקצבה הצפויה לחוסך עצמו, וכן מה צפויים שארי בשרו לקבל, אם הלך לעולמו ואם הם סמוכים לשולחנו.  בהמשך הדו"ח יהיה אפשר לראות בצורה מדויקת גם את גובה הסכום שנצבר, ואת הרווח או ההפסד לשנה האחרונה. למרבה הצער, בשנה האחרונה ספג חלק ניכר מהחוסכים בקרנות הפנסיה הפסדים, לאור הירידות בשוקי המניות. הירידות הללו השפיעו בהכרח על הפנסיה, בצורה כזאת או אחרת. זאת, כמובן, בהתאם לחשיפה של החוסך למניות.

שחרור מתשלום הפקדות לקרן במקרה של נכות: סעיף חשוב נוסף שיש לתת עליו את הדעת, הוא שחרור מהפקדות לקרן הפנסיה במקרה של נכות. הסעיף הזה הוא משמעותי, וחשוב מאד להבין במה מדובר. משמעות הסעיף היא שאם העובד הופך, מכל סיבה שהיא, לנכה שאיבד את כושר העבודה שלו, הוא יהיה משוחרר מהמשך ההפקדות לקרן. סמקרה הזה, חברת הביטוח תפקיד מעצמה לקרן הפנסיה של הלקוח כאלו הוא המשיך בעצמו את ההפקדות. הסעיף הזה חשוב, שכן מדובר בהוצאה נכבדת, שעובדים שהפכו לנכים לרוב אינם יכולים לעמוד בה. 

חלק 2: תנועות בקרן הפנסיה במהלך תקופת הדו"ח בחלק הזה מפורטות כלל התנועות בקרן הפנסיה במהלך התקופה המדווחת. בדו"ח שנתי, החלק הזה כולל את התנועות בחשבון עבור כל השנה.

יתרת הכספים בתחילת השנה: בשורה הזאת ניתן לראות את יתרת הכספים בתחילת השנה. חשוב לבדוק שהיתרה הזאת היא יתרת הסיום של השנה הקודמת. אמנם הדברים נעשים באופן אוטומטי, ועדיין קרו בעבר מקרים של שיבושים, שגרמו להבדלים בית היתרות.

כספים שהופקדו לקרן: בחלק הזה מפורטים כלל הכספים שהופקדו לקרן במהלך תקופת הדיווח. מדובר בסך כל ההפקדות, הן מהעובד והן מהמעביד. בהמשך, מגיע גם פירוט ההפקדות, בחלק נפרד בדו"ח.

רווחים בניכוי הוצאות ניהול ההשקעות: בסעיף הזה מפורטים הרווחים שהושגו בקרן, בניכוי ההוצאות השוטפות 

כספים שנמשכו מהקרן: כספים שנמשכו, אם נמשכו, במהלך שנת הכספים. בדרך כלל, בסעיף הזה תופיע משיכת כספי פיצויים, אם הייתה כזאת במהלך שנת הכספים או תקופת הדו"ח.

דמי ניהול: בסעיף הזה מפורטים דמי הניהול, המהווים הוצאה לכל דבר ועניין. מדובר בסעיף שחשוב לשים אליו לב, שכן דמי הניהול המצטברים עשויים להגיע לעשרות, ואף למאות אלפי שקלים לאורך תקופת החיסכון. קרנות ברירת מחדל נוהגות לגזור לעצמן דמי ניהול נמוכים במיוחד, מה שהופך את ההצטרפות אליהן לאטרקטיבית במיוחד. אחוז דמי הניהול מפורט בסעיף נפרד, בחלק הסמוך לחלק המפרט את התנועות ויתרת הכספים בקרן.

עלות ביטוח לסיכוני נכות: מדובר בביטוח של קרן הפנסיה, המאפשר לה להתגונן  מפני אפשרות שהחוסך יהפוך לנכה. חשוב לשים לב -  ככל שהסיכון הגלום בבעיות רפואיות אצל החוסך הוא גבוה יותר, כך עלות הביטוח לסיכוני נכות תהיה גבהה יתר. יחד עם זאת, לא בהכרח ביטוח הסיכונים נגבה מההפקדות, אבל העלות שלו חייבת להיות מחושבת.

עלות ביטוח למקרה מוות: עלות הביטוח למקרי מוות מפורטת גם היא, על מנת לתת תמונה מפורטת של הכספים והתנועות.

עדכון יתרת הכספים בעקבות הפעלת מנגנון איזון אקטוארי: מדובר באחד הסעיפים החשובים, אבל הפחות ברורים לחוסכים. איזון אקטוארי, פירושו שהסכומים המופקדים בקרן הפנסיה, יכולים לספק את כלל ההתחייבויות העתידיות של כלל החוסכים בקרן, לכל אורך החיים הצפוי של כלל החוסכים. בקרנות הוותיקות אין סעיף כזה, וזאת בדיוק הבעיה שהביאה, בסיכומו של עניין, להתמוטטות ולהלאמה שלהן למעשה. בקרנות החדשות יש מגנון כזה. אם מזוהה עודף אקטוארי, הוא מחולק בין כל החוסכים. אם יש חוסר אקטוארי, גם הוא יתחלק בין החוסכים. מטבע הדברים, ככל שהחוסכים בקרן הם צעירים יותר, ויש יותר חוסכים צעירים ממקבלי קצבאות, יהיה עודף אקטוארי. בקרנות שבהן יש יותר פנסיונרים מאשר חוסכים פעילים, ייווצר חוסר. הן העודפים והן החוסרים, מחולקים בין כלל החוסכים בקרן, בתאם לסכומי החיסכון שהם צברו.

יתרת הכספים בקרן בסוף השנה: יתרת הכספים בקרן, אחרי חישוב של כלל ההכנסות וכלל ההוצאות בקרן.

מה אפשר לעשות כדי להתאים את הפנסיה למצב האישי ולהעדפות אחרי ההסבר על משמעות הסעיפים השונים, כדאי להסביר מה בעצם יכול החוסך לעשות, על מנת לשפר את החיסכון הפנסיוני שלו.

דו"ח רווח והפסד: כל חוסך בקרנות הפנסיה חשוף, בצורה כזאת או אחרת, לשוק ההון. כל חוסך יכול לבחור אם להגדיל את הסיכון בקרן שלו, או להקטין אותו למינימום. חוסך שלא בחר את מידת הסיכון, החיסכון הפנסיוני שלו ייחשף רק בצורה מינימאלית לשוק ההון. מסלול ההשקעות בקרן מפורט בחלק המפרט את התנועות, בצד שמאל שלו.

קצבת הפנסיה הצפויה: זהו למעשה הסעיף הראשון והמשמעותי ביותר, כאן החוסך יכול לראות את גובה הקצבה שיקבל בעת הפרישה. אחד הדברים שחשוב לשים אליהם לב, הוא גובה הקצבה יחסית לשכר הקיים. אם הקצבה נמוכה, החוסך צריך לבדוק עבור איזה חלק מהשכר המעסיק מפריש לפנסיה. במקומות עבודה רבים, המעסיקים "מנפחים" את השכר באמצעות תוספות, שעבורן הם אינם מפרישים לפנסיה. כתוצאה, הפנסיה של החוסך עלולה לקטון מאד ביום הפרישה. בחינת גובה הקצבה עשויה להיות טריגר לניהול משא ומתן עם המעסיק על ההפרשה לפנסיה.

הגדלת החשיפה לשוק ההון: הגדלת החשיפה לשוק ההון, מגדילה את הסיכוי לרווחים גבוהים בחיסכון הפנסיוני, שעשויים להשפיע, כמובן, על גובה הקצבה החודשית בגיל הפרישה. בדרך כלל נהוג להניח שחוסכים צעירים צריכים להיות חשופים יותר לשוק ההון. מקורה של ההנחה הזאת היא שבטווח הבינוני והארוך, שוק ההון מייצר רווחים גבוהים יותר מכל השקעה אחרת. זאת, למרות שמעת לעת יש תקופות של ירידות. כיוון שלחוסכים צעירים יש תקופה ארוכה לחסוך, חשיפה גבוהה לשוק ההון רק תגדיל את הרווחים שלהם, ואיתם את הקצבה החודשית. עם זאת, חשיפה לשוק המניות כרוכה גם בטלטלות מעת לעת, כפי שהיו בחודשים האחרונים. חוסך שמעוניין בכך, יכול להגדיל את החשיפה ובכך את הסיכויים שלו להרוויח. ואולם הוא גם צריך להיות מודע לסיכונים.

הקטנת החשיפה לשוק המניות: חוסך שלא מעוניין לקחת סיכונים מיותרים, יכול להקטין את החשיפה שלו לשוק ההון. בכך הוא יקטין את הסיכונים, אבל גם יקטין את הרווחים הצפויים במקרה של עליות בשוקי המניות. בדרך כלל, נהוג להניח שחוסכים בגילי 60 ויותר, יקטינו את החשיפה שלהם לשוק ההון.

הקטנה או הגדלה של החשיפה לשוק ההון יכולה להתבצע במהירות יחסית, וכל חוסך יכול לבצע אותה בקלות. עם זאת, מומלץ להתייעץ באיש מקצוע. בנוסף, אם בחרת מסלול, כדאי להיצמד אליו ולא לנסות לעשות שינויים לעיתים תכופות. הסטטיסטיקה מוכיחה שזה רק מזיק. רבים מגדילים את החשיפה למניות כשהשוק בשיא, ומקטינים אותה אחרי שכבר היו ירידות. זה לא נכון ולא חכם.

ביטול סעיפים מיותרים: בדו"ח מפורטת, כפי שכבר הוזכר לעיל, קצבה לאלמנה. חוסך שהוא רווק, יכול ואפילו צריך לבטל את הסעיף הזה. עם זאת, הביטול תקף רק לשנתיים, כי נקודת המוצא היא שלכל אחד ואחת יהיה לבסוף בן או בת זוג. כדיין לא התחתנתם: עברו שנתיים מאז ביטול הסעיף הזה? בקשו שוב מקרן הפנסיה לבטל אותו.

קצבת הנכות: גם בסעיף הזה אפשר לעשות שינויים. בדרך כלל, החוסך יכול לבחור להקטין את קצבת הנכות הצפויה לו במקרה של נכות, ובמקביל להגדיל את קצבת הפנסיה שלו. מדובר בשינוי המתבסס על הערכות בלבד, ועל נטילת סיכונים. ההמלצה החד משמעית כאן היא להתייעץ עם איש מקצוע, לפני עושים שינוי כזה.

הפחתה של דמי הניהול בקרן הפנסיה בחלק של הדו"ח העוסק ביתרת הכספים, מופיע גם סעיף המפרט את דמי הניהול שנגבו מהחיסכון. לכאורה מדובר בסכום מזערי. למעשה, דמי הניהול יכולים להגיע עם השנים לסכום של עשרות אלפי שקלים. לפיכך, חשוב לשים לב לסעיף הזה. בדרך כלל, במקומות עבודה גדולים עשויים להיות הסכמים עם קרנות פנסיה מסוימות, שעוסקים גם בדמי הניהול. ואולם במקרים שבהם החוסך הוא עצמאי, או שבמקום העבודה אין הסכם כזה, כדאי מאד לנהל משא ומתן מול קרן הפנסיה. מדובר בנושא מהותי, שבגללו שווה אפילו לשקול מעבר לקרן פנסיה אחרת. יש קרנות שדמי הניהול שהן גובות הם מינימליים, ושווה לשקול את המעבר אליהן, אחרי התייעצות עם איש מקצוע, כמובן.

מכל האמור לעיל, חשוב להבין כי הדו"ח השנתי שאותו מקבל כל חוסך איננו פיסת נייר שנועדה לידיעה בלבד. מדובר במסמך שעל פיו החוסך בקרן הפנסיה יכול לפעול, במטרה להגדיל את החיסכון הפנסיוני שלו. חוסך שיודע איך להתנהל, ישתמש במסמך כבסיס למשא ומתן עם הקרן או עם המעסיק. מי שלא ברור לו מה לעשות ואיך, כדאי לו להתייעץ עם גורם מקצועי, שיוכל לייעץ ולסייע לו לפעול על מנת להגדיל, בסיכומו של עניין, את קצבת הפנסיה אחרי הפרישה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה