אם אתם חוששים ממפולת מתקרבת - תקראו את זה
אין שום ספק ש"משהו" קרה למניות באמצע שנות ה-90'. תבדקו את עקומת הדאו במאה השנים האחרונות - ותראו זאת בברור. נראה כאילו בסוף 1994 "עלו" המשקיעים על רכבת הרים מטורפת, והם עדיין מנסים להתמודד עם העליות והירידות החדות. במהלך 20 השנים שחלפו, עברו המשקיעים דרך 2 בועות ענק, 2 התרסקויות, הרגשתם השתנתה משמימית לתהומית ובחזרה והיום הם מסתכלים סביבם, מגלים שהדאו כמעט ושילש עצמו בשלוש השנים האחרונות וחוששים מהבאות. הלקח היחיד שלמד המשקיע במהלך הישיבה הארוכה ברכבת הדוהרת, שאם הוא רוצה להישאר ברכבת או לרדת זו החלטה שעליו לעשות לבד - כל הדרוש זמין לו ברשת, ואם הוא טיפה הגיוני ההחלטה שלו תהיה הנכונה. חשוב שיקשיב לכל היועצים והמומחים, אבל ההחלטה צריכה להיות של המשקיע לבדו ומבוססת היגיון. אין כמו סיפור ה-irrational exuberance של אלן גרינשפן לתמוך בכך.
בתחילת 1991 החלה כלכלת ארה"ב להתאושש ממשבר 1987. שוק המניות, כמנהגו, היה עמוד האש שהוביל והגיע, בתחילת המאה הנוכחית, לשיא עוצר נשימה. הדרך לשיאי 2000 הייתה מעניינת. במהלך 1991-1994 התאושש הדאו באותו הקצב שתאם התאוששויות ממשברים קשים בעבר - כ-10% לשנה בממוצע - אבל במהלך 1995 עלה הדאו ב-33.5%. בשנת 1996 המשיך ועלה בעוד %30 (הנאסד"ק, אגב, עלה באותן שנתיים "רק" 53%). העליות החדות, שקשה היה אז למצוא להן הסבר הגיוני, הטרידו לא מעט את אדריכלי הכלכלה האמריקנים - "קצב כזה של עליות בדאו", הסבירו המומחים, "מאותת על אופטימיות בלתי רציונלית". יו"ר הבנק הפדרלי, אז האיש הנערץ בעולם, אלן גרינשפן, יצא בקיץ 1996 בקמפיין אזהרה למשקיעים, 'שלא התנסו במשברי עבר'. ביחד עם ארתור לויט, היו"ר דאז של הרשות לני"ע (ה-SEC), התרוצץ גרינשפן ברחבי ארה"ב, כשהשניים מנסים להקנות למשקיעים זהירות.
בתחילת דצמבר 1996 נשא היו"ר נאום, ובו אמר, "אינפלציה נמוכה לאורך זמן עוזרת להורדת אי הוודאות לגבי העתיד, מפחיתה פרמיות, מה שמוביל (בין השאר) לעליית ההכנסה הנקייה מנכסים מניבים ולעלייה בשערי המניות. התופעה הזו כבר הוכחה בעבר. אבל כיצד אנחנו יכולים לאבחן (ולעצור) מצבים בהם העלייה בערכי הנכסים היא תוצאה של התרוממות רוח בלתי רציונלית (irrational exuberance) ולא של נתונים כלכליים. תופעה כזו (שבתוכה אנחנו נמצאים בוודאות) עלולה להביא להתכווצויות בכלכלה, כפי שראינו ביפן לאחרונה?". גרינשפן התכוון למה שקרה למחירי הנדל"ן ביפן, שנפלו בסוף שנות ה-80' וגרמו לכניסתה למיתון ארוך. המשקיעים של סוף 1996, עבורם גרינשפן היה לא פחות מכובד מהיושב במרומים, נבהלו, ושוקי העולם נפלו. המילים irrational exuberance נכנסו להיסטוריה של וול סטריט כהסבר להיווצרות בועה.
כיוון שהיינו שם, אנחנו חייבים לציין שלא זכור לנו אפילו פרשן אחד שהתנגד למר גרינשפן באותם ימים - כולם טענו שתיקון ענק מתקרב. אבל התגובה לגרינשפן ומקהלת הפרשנים החזיקה מעמד בשוק רק יומיים, ומי ששמע בקול המומחים דאז ופעל בהתאם לעצתו - 'הפסיד' - בשלוש השנים שלאחר מכן היו עליות של 78% בדאו, 110% ב-S&P ו-300% בנאסד"ק. Irrational exuberance, המנוע שמייצר את תופעת ה"מומנטום", שעובד לשני הכיוונים. זו תופעה שדומה למזג האוויר, אפשר לדבר עליה, אבל אי אפשר לעשות כלום בנידון. עכשיו המשקיע שוב שומע את הפרשנים מדברים על "התרוממות רוח בלתי רציונלית" במניות, למה? אך ורק בגלל העליות. להבדיל ממצבי בועות בעבר, היום אין שום נתון כלכלי עובדתי אחד, מאקרו או מיקרו, שתומך בבריחה מהמניות והמעבר למכשירים אחרים, בטח לא לאג"חים. אז מה? המומחים לא מבינים זאת? הם סתם מפחידים? לא, הם מבינים, אבל ההתקדמות המהירה של שלוש המהפכות הענקיות, טכנולוגיה, אינפורמציה וגלובליזציה, מקשה על היכולת להעריך נכון את הנכסים (דוגמא מצוינת היא הירידות לאחרונה במניות הביו הרפואיות). בעולם הכותרות שנוצר, קל יותר להביט במניות שמייצגות נכס ועלו חזק, לקבוע שהעליות היו "חזקות מדי", על סמך זה להבטיח שמפולת מתקרבת. בגלל השפעתן הכלכלית / חברתית של שלוש המהפכות, הן דוחפות לצמיחה כלכלית. בעצם התקדמותן הן מייצרות ביקושים שהולכים וגדלים. זה תהליך שמזין את עצמו, וכנגד תהליך כזה אין מה לעשות. נכון, כתוצאה מההתקדמות המהירה של המהפכות יבואו עוד תיקוני התאמה, חלקם גדולים ומפחידים (ורואים זאת בבירור בתנועת המדדים מאז 1996), אבל עוצמת המהפכות כ"כ גדולה שרק מלחמת עולם יכולה לעצור אותה ואת הצמיחה הכלכלית שהיא מייצרת. משברים פוליטיים, כמו זה באוקראינה, יכולים להשפיע רק בטווח הקצר. משברים שמקורם במרכז העצבים של האדם (תאוות הבצע או Irrational exuberance) ישפיעו לטווח הבינוני, אבל בטווח הארוך יותר המהפכה התעשייתית הנוכחית תביא לאותה קפיצת מדרגה כלכלית שהביאה המהפכה התעשייתית הקודמת. המגמות העסקיות והכלכליות, שמתפתחות בעקבות התקדמות המהפכות, אומרות למשקיע ההגיוני דבר נוסף, "אתה רוצה שקט נפשי? ביטחון? תתמקד בהשקעה בחברות הענק - העתיד שייך להן". הן מחזיקות בשני האלמנטים החשובים ביותר להצלחה - כסף ועוצמת שיווק. תיק ההשקעות שמתאים לסביבה העסקית / כלכלית חייב לפיכך להתבסס על מניות החברות המובילות. מפעם לפעם ובמידתיות, אפשר לתבל את התיק במניות חלום.
- "95% מהכסף בקרנות שלי במזומן" - מוביוס מחכה לירידות נוספות
- המדדים החזירו את הירידות; אודיטי זינקה ב-30%, קומפיוג'ן עם 13%
כאשר מדברים על "מניות החברות המובילות", חשוב לדעתנו להתמקד באלו שנכנסות לשלב הבא של המהפכה התעשייתית מוכנות יותר. חברות שביצעו התאמה לשלוש המהפכות, מיצבו עצמן במיקום מעניין יותר מבחינת המשקיע. מדובר בחברות שהוכיחו וממשיכות להוכיח. הן פיתחו אסטרטגיה שיודעת לנצל את ההתפתחויות הטכנולוגיות והעברת האינפורמציה לקידום מעמדן הגלובלי. ג'נרל אלקטריק (סימול: GE ), AT&T ו-IBM הן דוגמאות מייצגות. שלושתן ביצעו במהלך 5 השנים האחרונות רה-אורגניזציה, שמאפשרת להן ניצול נכון של מהפכות המדוברות לטובת המשך הצמיחה והובלה גלובלית בתחומים שלהן. כל השלוש נוקטות מדיניות שמשקיעים אוהבים, מהגדלה שנתית של תשלומי דיבידנד ועד פעילות ענפה בתחום המיזוגים והרכישות. מה שחשוב למשקיע ששלושתן סיימו את שלב ההתייעלות וההתאמה למהפכות, וכעת הן עוברות לשלב הגדלת ההכנסות. כדוגמא, T ו-IBM הניבו בחמש השנים האחרונות, הרבה מתחת למדדי הדאו וה-S&P. GE, עם נקודת התחלה נמוכה יחסית, הניבה מעט מעל למדדים. נראה לנו שבשנים הבאות התמונה תהיה שונה. אגב, הדברים נכונים לגבי רוב המניות המובילות – ה-30 שבדאו ושאר המובילות שאפשר למצוא ב-S&P. סלים מהסוג של DIA, SPY, DGT, DVY וכמותם, הם, לדעתנו, ההשקעה המועדפת לשנים הקרובות.
מה קורה לאנזימוטק (סימול: ENZY)?
בדצמבר האחרון המניה הגיעה לרמה של 35 דולרים, צמאז איבדה כשליש מערכה. הירידה החדה של השבוע האחרון מאתגרת ומעניינת מאוד, הרי נראה היה לאחרונה שהסיבות שמהן חששו כמה מהאנליסטים בתחילת השנה, כמו ההנפקה המשנית והסכם הפשרה (שעדיין לא פורסם) עם Neptune Technologies (סימול: NEPT), כבר נלקחו בחשבון בירידות של דצמבר - ינואר. ובכל זאת, בתחילת פברואר המניה החלה לעלות שוב ונראה היה שהחששות נעלמו. המניה חזרה לעליות בעקבות הידיעה ששתי קרנות גדולות (במיוחד זו של ג'ון פאולסון) רכשו את רוב המניות בהנפקה המשנית. קשה לפיכך להסביר מה גרם לפתע לירידות החדות – מ-28 ל-23 דולרים למניה, בשבוע האחרון. יש המשייכים זו ל"בהלת הביוטק", אבל קשה לנו לקבל זאת כסיבה, בעיקר כי הירידה החריפה שלשום קרתה דווקא כאשר מניות הביו התאוששו. התנהגות שכזו - מניה שמייצגת חברה יוצאת דופן באיכויות שלה - מטרידה אומנם (אולי מישהו יודע משהו, יש הטוענים שההסכם עם Neptune רע לחברה יותר משחשבו תחילה), אבל לאור מה שרואים במניות כמו PLUG, יש גם מספיק מקום להסביר את ההתנהגות כסתם איוולת. במחיר של 23 דולר המניה נסחרת לפי מכפיל כ-27 פעם ל-2014 - בהחלט לא מוגזם לחברה שמציגה נתוני צמיחה ורווחיות כמו זו. לאחר ההנפקה המשנית שבוצעה בהצלחה בתחילת החודש, יש לחברה 29,488,715 מניות והיא נסחרת בשווי שוק של 678 מיליון דולרים. בקופת החברה יש כ-75 מיליון דולרים (ההנפקה המשנית בוצעה עבור בעלי מניות ותיקים בלבד). בואו ונסכם כך, על סמך הידוע, מחיר המניה הנוכחי מתחיל להיות מעניין.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 19.איחטיאנדר 31/03/2014 22:24הגב לתגובה זותודה רבה...
- 18.שלמה גרינברג 31/03/2014 16:28הגב לתגובה זול 12: Endocyte חברה מאוד מעניינת אבל עדיין חברת חלום.הקפיצה לאחרונה הייתה בשל הטענה (עדיין לא אישור) שהשמיעו רגולטורים באירופה שחשוב לאשר את תרופת הסרטן שחלות שלה, ה Vynfinit לאחר שזו הוכיחה שהיא מעכבת את התפתחות המחלה. לאחר שהמניה קפצה חזק הם הודיעו על הנפקה (מה שטיפה מעלה חשדות) ולכן הירידה. בפועל זו חברה עם חלומות מעניינים בתחום הסרטן, שותפה עם ענקית התרופות מרק אבל רחוקה עדיין מאישורי FDA ו"סובלת" מהבעיות הרגילות של כסף, זמן לשוק ותחרות מול הענקיות (רוש מתחרה ישירה וכך נוברטיס).
- 17.ronen l 31/03/2014 07:08הגב לתגובה זומכפיל הרווח עומד על 20 כנס לקישור הבא שם תמצא נתונים https://finance.yahoo.com/q?s=GE&ql=1 מקווה שעזרתי
- 16.דוד 30/03/2014 23:07הגב לתגובה זוו2066% ב40 שנה זה 7.86 בשנה...
- 15.שלמה ecyt 30/03/2014 21:58הגב לתגובה זושלמה אפשר הסבר בבקשה לגבי רכבת ההרים במניה והאם היא מעניינת היום המון תודה
- 14.תמיר 30/03/2014 17:09הגב לתגובה זו1949 - 1966 \ 16 שנה \ 152-800 \ 530 אחוז \ ממוצע לשנה 33 אחוז 1966 - 1982 \ 16 שנה \ 1000-1000 \ נאדה... 1982 - 2000 \ 18 שנה \ 1000-11448 \ 110 אחוז \ ממוצע לשנה 6.8 אחוז יפה ! הארת את עיני במידה מסוימת אם לא טעיתי פה אז 1. יכולים להיות לנו מקבצי שנים ארוכים ללא תשואה 2. אדם משקיע בדאו גונס 50 שנה ותשואתו לשנה תהיה כ 13 אחוז . נשמע הוגן לגביי אמריקאי לגביי אזרח ישראל שמשקיע שם זה יותר מורכב - ישם גם את הדולר ופה היסטורית בהשוואה התשואות היו יותר טובות , מעני
- 13.ירון 30/03/2014 15:13הגב לתגובה זוהכל נמצא ברשת ... http://finance.yahoo.com/q?s=GE
- 12.שלמה ecyt 29/03/2014 18:10הגב לתגובה זואפשר לקבל את דעתך על החברה בבקשה נראית חברה מאוד מעניינת לאחר ההתפתחויות האחרונות המון תודה מעריך דעתך מאוד
- 11.שלמה גרינברג 29/03/2014 14:00הגב לתגובה זול 1: נגיע גם ל NVDA למשה (2): החברות המתקדמות ביותר בתחום האנרגיה החילופית הן, כרגיל, הענקיות, GE, סימנס, שברון ובריטיש פטרוליום. לאחר מכן באות למעלה מ 200 חברות בסקטורים השונים כמו אורמת בתרמו אנרגיה או סיטי-סולאר בשמש או PLUG בבטריות. אולי נגיע גם לכתבה על הסקטור כולו. לדינו (3) : הכתובת היא המערכת. לאורי (6): 88 סנט לשנה למניה, % 3.4 תשואה כרגע. אני הייתי מחליף בנק ליוסי (7): תבדוק שוב ותגלה שגם ב 20 וגם ב 40 תשואת המדדים העקריים הניבו תשואה דו-ספרתית
- 10.יוני 28/03/2014 20:21הגב לתגובה זוהמהפכה התעשייתית הקודמת יצרה מקומות עבודה - בניית מסילות רכבת למשל. בעידן המודרני, חברות טכנולוגיה או ביוטק מעסיקות מעט מאד עובדים והאדם מן השורה לא רואה את השיפור המדהים בתלוש השכר. לכן הצמיחה כיום היא מדומה ואי אפשר להשוות אותה בכלל למהפכה התעשייתית המקורית.
- 9.שלמה גרינברג 28/03/2014 19:51הגב לתגובה זול 1: סקרתי בעבר את NVDA ואסקר שוב בהזדמנות למשה (2): עשיתי אין ספור כתבות על חברות אנרגיה ואעשה סיכום בקרוב דינו (3): אני לא הכתובת לתמיר (4-5): התשואה המצטברת מ 2000 נמוכה יחסית בגלל נקודת היציאה שבחרת, תבדוק מ 2002 עד היום התמונה שונה. בכול מקרה במדדים המסורתיים בשיא כול הזמנים. לאורי (6) : עם איזה בנק אתה עובד?, GE מחלקת 88 סנט למניה לשנה שכרגע זו תשואה של % 3.4. ליוסי (7)ה S&P עשה 320 אחוזים ב 20 השנים האחרונות ו % 2066 ב 40 השנים האחרונות, זה דו-ספרתי שנתי ברבוע. הדאו עשה אפילו יותר.
- 8.דוד 7 28/03/2014 18:56הגב לתגובה זוהאם אתה בדעה ששווי מזור מנופח או שיש לה עתיד מזהיר וזו רק ההתחלה או שתירכש על ידי אחת הענקיות בתחום בפרמיה נאה תודה
- 7.יוסי 28/03/2014 00:02הגב לתגובה זוקשה לי להבין את ההתלהבות שלך מהתפתחויות השוק האמריקני על פני שנים רבות. הרי כאשר בודקים מה הן התשואות שקבלו משקיעים על פני 20- 40 השנים האחרונות הרי מדובר בתשואות חד ספרתיות של אחוזים בודדים. בטווחים קצרים יותר (גם ביחס לשנים בודדת לפני שנת 2000) מדובר בתשואות נמוכות עוד יותר של 2-3% בממוצע שנתי.
- 6.אורי 27/03/2014 21:24הגב לתגובה זולשנה תודה בבנק לא יודעים
- 5.תמיר 27/03/2014 17:32הגב לתגובה זובדוק את תשואת השוק בן 1949 עד 1966. ואז בדוק את התשואה מ1966 עד 1982 ועוד פעם את התשואה מ1982 עד 2000 ועכשיו תבין למה התשואה המבטברת משנת 2000 נמוכה כל כך ותשאר כך עד 2017
- 4.תמיר 27/03/2014 17:26הגב לתגובה זוראה: 1937 - שיא, 1949 שפל מז'ורי וגל עליות גדול עד 1962, מפולת 1974, 1987 מפולת קצרה בזמן אבל 47% ירידה, 2000 שיא. ינואר 2014 שיא..[ בחור מבריק בשם יגאל הגיע לזה ]
- 3.דינו 27/03/2014 14:45הגב לתגובה זושלמה שלום- לא הספקת להגיב לתמיהות הקוראים הרבים מדוע כתבותיך מופיעות באופן חד שבועי (במקום דו שבועי). כולם ירוו נחת מהחזרת המצב לקדמותו.
- 2.משה 27/03/2014 14:04הגב לתגובה זושלמה שלום, אני ממש נהנה לקרוא טורך. אשמח לקבל את התיחסותך לחברות אשר עשויות לצמוח בשנים הקרובות עקב הצימאון של הממשל האמריקאי להגיע לעצמאות אנרגטית.
- 1.שלום מר שלמה גרינברג 27/03/2014 13:46הגב לתגובה זואשמח אם תסקור בפני החברים את החברה הזו שמובילה מהפכות לא קטנות בעצמה nvidia