טבע: הסיבה לירידות במניה - קמפיין מתוקשר למתחרה
עוד רבעון מעולה לחברת טבע, כמעט קלישאה במונחים עיתונאים. מנכ"ל החברה, ישראל מקוב, וסמנכ"ל הכספים של החברה, דן זיסקינד סיכמו את שנת 2004 עם זינוקים בהיקפי הרווחים והמכירות כפי שנהוג בחברה. אך ההנהלה גם מספקת הסבר ראשון מרומז למה שאירע למניית החברה מאז חודש יוני בשנה שעברה.
סמנכ"ל הכספים זיסקינד מייחס את הירידה המתמשכת במחירי המנייה למסע הכניסה המתוקשר של המתחרה החדשה לקופקסון - תרופת הדגל האתית (שאיננה גנרית) של החברה המטפלת בטרשת נפוצה. המתחרה החדשה ניסתה לשכנע, מסביר זיסקינד שהיא תגרוף נתח שוק גדול במהירות. לדעת זיסקינד "יש יותר סיכוי למי שיש לו 32% משוק הטיפולים בטרשת הנפוצה להגיע ל-50%, מאשר למי שיש לו 0%" (טיסברי, ח.ש) והוא מוסיף "אבל כנראה שאני ווול סטריט לא למדנו באותו בית ספר".
עוד בענייני מחיר המניה, מוסיף זיסקינד כי רמת המכפילים ירדה השנה בתעשייה כולה, ולכן גם של טבע. הוא מוסיך כי הצטמצמה הפרמייה שהייתה גלומה במכפילים הגבוהים למנייה, ורומז כי ייתכן ומדובר כאן בפוטנציאל לעתיד. "היינו החברה הגנרית הטובה ביותר בשנה הזאת, נהייה כך גם בשנה הבאה. האובדן של הפרמייה במכפיל הוא פוטנציאל", לדבריו. אך עם זאת בהנהלת טבע מוסיפים היום כי ב-2005 יפקעו פחות פטנטים בתעשייה, כך שייתכן שדבר זה מוסיף על החששות של וול סטריט. בכל מקרה, עם פרסום הדוחות יורדת המניה ב-2.08% כעת בבורסה במחזור של 115 מיליון שקל, שוב מקלחת צוננת מהמשקיעים? ימים יגידו.
בהנהלת טבע מספקים תחזיות חיוביות (כתמיד) לשנה הבאה, למרות האתגר של פקיעתם של פחות פטנטים, הרווח צפוי לגדול לטווח שבין 1.56 ל-1.64 דולר למניה, שיורכבו מרווח שבין 36 ל-41 סנט למניה בשלושת הרבעונים הראשונים, ואף יותר ברבעון הרביעי. אבל למי שיש אורך רוח שימתין ל-2006 ו-2007. בסיומן מקווים לעמוד בחברת טבע בהיקף מכירות שנתיות של 8 מיליארד דולר. זיסקינד: הקופקסון כבר בלוקבאסטר בתום מסיבת העיתונאים קיבלנו סיור אישי במפעלי החברה שבכפר סבא שם יכולנו להתרשם בביקור סטרילי מהמזרקים עם הקופקסון שמייצרת החברה, והמכונות שעובדות בקצב מייצרות יותר מ-300 כאלה בדקה. בשנת 2004 גדל הצידוק לקוי הייצור של הקופקסון, למרות הכניסה של הטיסברי שמיוצרת על ידי ביוג'ן איידק וחברת אילאן, זאת (שוב) היתה שנה מעולה לתרופה הזאת. המכירות הגלובליות שלו הסתכמו ב-261 מיליון דולר. "תרופה שעוברת את היקף המכירות של מיליארד דולר בחישוב שנתי, נחשבת לבלוקבאסטר" אומר זיסקינד ומציין "לכן הקופקסון היא כבר בלוקבאסטר".
בכלל, בטבע משתדלים להראות "עסקים כרגיל" כשזה מגיע ליהלום שבכתר, הקופקסון. הנתונים על הנייר ממשיכים להצביע על ההצלחה שלו, והיום שולף זיסקינד עוד שקף מיוחד במצגת. השקף שמראה את התקדמות פלח השוק של הקופקסון למרשם כטיפול בטרשת נפוצה מאז כניסת הרביף המתחרה של סרונו. מאז הרבעון השני של 2002 ממשיך לגדול נתח השוק של הקופקסון בהתמדה. מ-26.6% ל-32.6% ברבעון שחתם את 2004. "בכל רבעון מאז השקת הרביף, חלקנו בשוק עלה" מוסיף זיסקינד. יש לשער שבטבע לא מתכוונים לתת לטיסברי להיכנס "ללא פייט" הוגן.
ומה לעתיד? המנכ"ל מקוב משרטט את התחום החדש שבו החלה החברה להשקיע ולהתאמץ: ביוגנריקה. "אנו בונים מערך חכם מתוחכם וגלובלי. יש לנו התחלה בליטא, מקסיקו וסין." הוא מסביר כי החברה הקצתה סמנכ"ל מיוחד שיטפל בתחום הזה שצפוי להתחיל לתפוס תאוצה בשוק האירופאי במחצית השנייה של העשור הנוכחי, ולהתחיל להתגלגל ביתר שאת בארה"ב עם תחילת פקיעתם של הפטנטים הנוכחיים באמצע העשור הבא. כך שלפחות במקום אחד במדינה יש אי של היגיון ויציבות שחייב לתכנן שנים רבות קדימה. "היום 30% ממוצרי הפייפליין הם מוצרים ביולוגיים" מציין מקוב ויש לשער שבהנהלת החברה מתכננים להגדיל את השיעור שלהם בעשור הבא. טבע קלטה את בכירי אינטרפארם "הקמנו קבוצת מחקר חדשה עם 15 עובדים בכירים של אינטרפארם" מוסיף מקוב, "מישהו סוגר ואנחנו פותחים" הוא מוסיף כשהוא מעיר על המהלך האחרון של סרונו שעזבה את ישראל וסגרה את אינטרפארם. הקבוצה "פועלת אצלנו בתחום הביולוגי האינובטיבי" מרמז מקוב על כך שייתכן ונראה מאמץ להוציא תרופה אתית חדשה באחד מהימים מהכשרונות שהמציאו את הרביף. הוא מוסיף כי גם הקופקסון הוא לבסוף תרופה ביולוגית העשויה מפפטידים.
מה עם תוכניות רכישה? האתגר של רכישה עוד חברה כמו סיקור, וגם רכישה מוצלחת שלא "תעיק" על הדוחות ולמעשה תשפר אותם, כפי שטבע יודעת לעשות, מוביל את זיסקינד לומר ש"הכי פשוט זה לרשום את הצ'ק". מרכישה לרכישה יותר מסובך למצוא חברה ענקית שאיננה בולטת לכולם וזיסקינד אומר היום כי "אנחנו רוצים שהרכישה הבאה לא תהיה פחות יוצאת מהכלל". אתגר לא פשוט, נותר להמתין ולחפש מניות פוטנציאליות, "למזלם" של האנליסטים, חברה שמייצרת תזרים מזומנים של מעל ל-1.1 מיליארד דולר ברבעון, יכולה לצלוף לחברות ענק, אז בורסת השמות עשויה להפתח.
השנה גם הייתה מוצלחת לטבע בעוד תחום פחות "טבעי" לחברה. היא רשמה הכנסות מימון של 17 מיליון דולר ברבעון הרביעי. הסיבה, מסביר זיסקינד, היא פעולות גידור מוצלחות שבוצעו על ידה. אך הוא מדגיש כי הן בחלקן מתקזזות עם נכס הבסיס. ועדיין, לדבריו הן הסבו תוספות נאות לרווחיות. שיעור המס של החברה עמד על כ-20% ברבעון הנוכחי.
אז התוצאות שוב מעולות, ויכול להיות שכשמגישים לשוק ההון רק קצפת, הוא מתחיל להתפנק ולחפש את התותים. בכל מקרה, הרווח השנתי זינק והתקרב למיליארד דולר (965 מיליון דולר) ב-2004, וקצב הצמיחה הממוצעת המשוקללת (CAGR) עומד על כ-51% מאז 2000. שיעור הרווח התפעולי מסך המכירות עמד על 25% השנה, מול שיעור בהיקף של 24% בשלושת השנים האחרונות, וקצב נמוך יותר בשנתיים שקדמו להן.
החברה תחלק דיבידנד בהיקף של 43 מיליון דולר ברבעון הרביעי בלבד, שמצטרף לתשלום כולל של כ-133 מיליון דולר ב-2004 כולה. טבע הגיעה למקום ה-19 מבחינת שווי שוק בין 25 החברות הגדולות במדד הנאסד"ק 100, נכון ל-11 בפברואר השנה, משבר קטן במחירי הקפה ואולי היא תעקוף את סטארבאקס (במקום ה-17) בשנה הבאה.