D&B: רווחי מאה החברות החזקות קפצו ב-90% ב-2004

מדד העוצמה של דן אנד ברדסטריט: הכנסות 100 החברות החזקות במשק הישראלי גדלו ב-18% ב-3 הרבעונים הראשונים של 2004. קובנט: יש להסיר את הכובע בפניהן
חזי שטרנליכט |

100 החברות החזקות במשק הגדילו את הכנסותיהן בכ-18% השנה ואילו רווחיהן גדלו בשיעור ניכר של כ-90%. כך עולה ממדד העוצמה של דנס 100 לשנת 2005 המנתח את נתוני שלושת הרבעונים הראשונים של שנת 2004.

מנכ"ל דן אנד ברדסטריט, ראובן קובנט אומר היום כי למרות הצמיחה המרשימה של החברות הגדולות, נמצאים עדיין כ-55 אלף חברות ועסקים בישראל בסכנת סגירה. "המבחן של המשק כולו טמון בהתאוששות של החברות הבינוניות והקטנות שהן בעלות פוטנציאל לצמיחת התמ"ג והיצוא ולהגדלת מקורות התעסוקה", מדגיש קובנט.

חברת טבע נותרה החברה המובילה את רשימת מאה החברות החזקות בישראל כפי שמדרגת חברת דן אנד ברדסטריט. אחריה בעשירייה הראשונה, חברת חשמל, בנק הפועלים, בנק לאומי, אמדוקס, כימיקלים לישראל, החברה לישראל, אי.די.בי, בזק ובז"ן בהתאמה.

"מדד העוצמה" המתפרסם היום מדרג מדי שנה, במסגרת דנס 100 את 100 החברות "החזקות" ביותר במשק הישראלי. המדד מביא בחשבון 4 פרמטרים פיננסיים: שווי שוק החברה (במידה ומניותיה נסחרות בבורסה כלשהי), מחזור מכירות או הכנסות , רווח נקי והון עצמי (נכון לסוף תקופת המדידה) השקלול של 4 הפרמטרים האלה (או של 3 האחרונים במידה והחברה היא פרטית ולא נסחרת בבורסה) מעניק לכל חברה את מדד העוצמה שלה, על פיו היא מדורגת.

שילוב של 4 הפרמטרים מביא בחשבון את גודלן של החברות השונות, את יכולתן לייצר רווחיות ואת איתנותן הפיננסית המשתקפת בהונן העצמי ואת הערך אותו מעניק השוק לחברות. *חשוב לציין, כי חברה שאין לגביה לפחות 3 מ-4 הפרמטרים האמורים (הנשלפים מדו"חותיהן הכספיים של החברות) לא תשתתף במדד העוצמה של דן אנד ברדסטריט, אלא תשתלב רק בדירוגים האחרים שמפרסמת החברה.לראשונה השנה בוצע דירוג העוצמה כדירוג מקדים על פי נתוני ספטמבר והנתונים הרלבנטיים תוקננו לשנה שלמה.

מניתוח הדרוג, עולה כי, הצמיחה במשק הישראלי בשנת 2004 , שהגיעה לכ-4.2% הגבירה את עוצמתן של החברות הגדולות לאין שיעור, לאחר השנים 2003-2002 שהתאפיינו באי יציבות ואי ודאות. קובנט: יש להסיר את הכובע בפני 100 החזקות מנכ"ל דן אנד ברדסטריט, ראובן קובנט, מסביר כי: פערי העוצמה, בין החברות ה"חזקות" לבין שאר החברות ששרדו את התקופה של האטה ומיתון, גדולים מתמיד והם בעלי משמעות רבה יותר. מדד העוצמה 2005 (המבוסס על נתוני שנת 2004) עשוי לסייע לסקטור העסקי לקבלת החלטות והבנת המפה העסקית החדשה שנוצרה במשק הישראלי בתקופה שלאחר המיתון החריף.

קובנט מוסיף, כי "יש להסיר את הכובע" בפני החברות הגדולות שרשמו צמיחה והתייעלות מרשימים, עם זאת מוסיף קובנט כי המבחן האמיתי של המשק הישראלי, הינו התוצאות שירשמו החברות הבינוניות והקטנות במשק שפוטנציאל הצמיחה הפנימית שלהן גדול בהרבה, והן שיכולות למשוך את המשק הישראלי כולו קדימה הן בהיבט צמיחת התמ"ג והיצוא והן בהיבט הגדלת התעסוקה.

סקטור התעשייה היה מהנפגעים העיקריים של המיתון במשק הישראלי בשנים 2003-2001. בשנת 2004 חזרה התעשייה לצמיחה לאחר שלוש שנים של נסיגה כאשר הגידול בייצוא מהווה את "קטר" הצמיחה של החברות , לצד צעדי ההתייעלות שנקטו החברות בתקופת המיתון שאת פרותיהן רואים עתה. אולם, נראה כי עיקר הצמיחה ב-2004 מקורה במחצית הראשונה של השנה. מדד היצור התעשייתי עלה בכ-7%, מלווה בגידול במספר השכירים במשק. המגזר היצרני ממשיך בהיערכות לגידול אפשרי בביקושים ונמשכת המגמה של גידולים ביבוא חומרי גלם ויבוא מוצרי השקעה למפעלים. הצמיחה במחצית הראשונה של השנה התבססה על גידול בתוצר העיסקי וגידול בביקוש העולמי למוצרים ושירותים, בעיקר מענף הטכנולוגיה.

הגידול ביצוא נמשך בשני הרבעונים הראשונים של השנה, אולם ברביע השלישי ירד היצוא התעשייתי בין השאר כתוצאה מהשביתה בנמלי הים. השיפור בפעילות המגזר היצרני בא לידי ביטוי במדד העוצמה. בעוד שווי השוק של החברות התעשייתיות במדד גדל ב-3.4% בלבד, ההון העצמי גדל בכ-21% והרווח הנקי עלה בצורה משמעותית לכ-2.7 מיליארד דולר, גידול של כ-75% בהשוואה לאשתקד. הכנסות סקטור התעשיה גדלו בכ-18%.

הגידול ברווח הנקי מוסבר, בין היתר, בפעולות ההתייעלות שנקטו החברות בתקופת המיתון שכללו הפחתות שכר ופיטורי עובדים, ועל כן, כאשר נרשמת צמיחה היא מתורגמת באופן ישיר לשורת הרווח הנקי. זינוק של 40% בהכנסות הישראליות הנסחרות בחו"ל סך ההכנסות של החברות הישראליות הנסחרות בחו"ל והנכללות בדירוג הנוכחי ובדירוג אשתקד, עמד על כ-6 מיליארדי דולרים, עליה של כ-40% לעומת ההכנסות עליהן דיווחו החברות המובילות בדירוג זה אשתקד. סך כל שווי השוק של החברות הנסחרות בחו"ל הנכלל במדד הסתכם ב-2004 בכ-17.3 מיליארד דולר בהשוואה ל-17.0 מיליארד דולר ב-2003, גידול של 2.1%.

העלייה הקלה בשווי שוק של החברות משקפת את העליות במדד הנאסד"ק אשר התרחשו במחצית השניה של השנה וקיזזו למעשה את הירידות של המחצית הראשונה. במבט שנתי עלה מדד הנאסד"ק בכ-8.7% ואיתו התחזקה גם ההשפעה החיובית על שווי המניות של החברות הישראליות. בין החברות הבולטות בקטגוריה זו, ניתן למנות את אמדוקס, המדורגת במקום ה-5 במדד העוצמה, קומברס המדורגת במקום ה-16 במדד העוצמה ומרקורי אינטראקטיב המדורגת במקום ה-24 במדד העוצמה (כולן אגב מדורגות בין 6 הראשונות בפרמטר שווי השוק). נס טכנולוגיות שהנפיקה בנאסד"ק נכנסה לראשונה ל"מועדון ה-100" במקום ה-80. רווחי חברות האחזקות זינקו פי 8 ב-2004 חברות האחזקה וההשקעה שבמדד הגדילו את רווחיהן המצרפים פי 8 ביחס לאשתקד. הגידול המרשים מוסבר הן כתוצאה מהצמיחה שהחלה במשק בשנת 2004, אשר הגדילה את רווחיות החברות המוחזקות, והן כתוצאה מהשפעה מהותית של יישום תקן חשבונאות מספר 15, על הרווח הנקי אשתקד. תקן 15 מחייב חברות להכיר בהפסדים כתוצאה מירידת שווי נכסים, תופעה שהייתה מקובלת מאוד מאשתקד בעיצומו של המיתון במשק.

עפ"י אומדן ראשוני, גדל הפדיון בסך ענפי המסחר והשירותים ב-2004 בכ-8% לעומת שנת 2003. מדובר בשינוי מגמה בענף לאחר המיתון בו שרר המשק הישראלי בשלוש השנים האחרונות שהביא לירידה בענפי המסחר והשירותים . במקביל יצוא סחורות ושירותים גדל בכ-14% בהשוואה ל-6.2% ב-2003.

הגידול בהיקפי הפעילות בענף משתקף גם מנתוני דירוג העוצמה של דן אנד ברדסטריט, הסך המצרפי של הכנסות החברות בענף המסחר והשירותים עלה בשנת 2004 בשיעור של כ-12% והסתכם בכ-17 מיליארד דולר. הרווח הנקי של החברות בענף עלה בכ-130% וההון העצמי בכ-9% בסקירה של ענפי המסחר ברבעון השלישי של השנה עולה כי הגידול הגבוה ביותר חל בפדיון המסחר הקמעונאי אשר גדל בכ-7.4%, בפדיון ענפי שירותי האוכל והארחה חל גידול של כ- 2.6% בלבד. שנה טובה לבנקאות ככה ככה בביטוח זאת היתה שנה טובה לבנקאות, מציינים בדן אנד ברדסטריט. אך הם מוסיפים כי בביטוח נרשמה מגמה מעורבת. הבנקים המובילים המוצגים במדד, הגדילו את רווחיהם בכ-73% ושווי השוק המצרפי שלהם גדל בכ-8%, מאידך שווי השוק של חברות הביטוח נשחק השנה, וכך גם הרווח הנקי המצרפי. בשנת 2004 החלה האצה בפעילות הכלכלית במשק והמשק שב לראשונה לתוואי צמיחה שהסתכמה בכ-4.2%. גם בשוק ההון הורגשה התעוררות ובמחצית הראשונה של 2004, נרשמה בשוק המניות עליה חדה בפעילות וסה"כ גויסו כ-13.3 מיליארד שקל בהנפקות ובהקצאות פרטיות. בסיכום שנתי עלה מדד המניות הכללי בכ-16%, כאשר בחודש נובמבר רשם שוק המניות עליות שערים חדות והמגמה החיובית בבורסה הגיעה לשיאה בדצמבר 2004, אז נשבר שיא כל הזמנים ומדד המעוף חצה את רמת ה-600 נקודות.

העליות של חודש נובמבר התרחשו לאור בחירתו של בוש לנשיא ארה"ב, שהחזירה את הודאות לגבי המדיניות הכלכלית. בנוסף, מותו של ערפאת נתפש כבעל השפעה חיובית על האזור עקב האופטימיות לחידוש המו"מ בין ישראל לפלשתינים.

מדירוג מדד העוצמה של הבנקאות המסחרית עולה כי שווי השוק של הבנקים המוצגים במדד גדל מ-8.2 מיליארד דולר בשנת 2003 ל-8.9 מיליארד דולר ב-2004, גידול של כ-8%. ההון העצמי בענף הבנקאות המסחרית גדל בכ-3.8% בשנת 2004. בנק הפועלים ובנק לאומי אמנם מופיעים בין החמישייה הפותחת אולם מדורגים בדירוג אחד פחות מאשר בשנה שעברה ? מקום 3 ו-4 בהתאמה.

עוד מציינים הכלכלנים של דן אנד ברדסטריט, כי בנק הפועלים הוא הגוף שהוביל את דירוג העוצמה של דן אנד ברדסטריט בשנת 2002, אך השיפור הדרמטי בביצועיה של טבע וחברת החשמל דחק אותו ואת בנק לאומי אל המקומות השלישי והרביעי. חוזקו היחסי של ענף הבנקאות הביאה לכניסתו של גורם נוסף מהענף אל צמרת הדירוג, בנק דיסקונט שיפר את מקומו ב-2004 ועלה למקום ה-13 (מהמקום ה-15) ובנק אגוד עלה מן המקום ה-85 ב-2003 ל-82 ב-2004. ומה עם הנדל"ן? גם המקומיות מעדיפות חו"ל בתחום הנדל"ן, אין הרבה נקודות אור מקומיות. לכן נרשם בעיקר גידול בפעילות חברות הנדל"ן בחו"ל, במקביל להמשך השפל בענף בישראל. בשנים האחרונות ספג ענף הנדל"ן בארץ מכה אנושה בעקבות המצב מדיני, פוליטי וכלכלי הקשה. חברות נדל"ן רבות חיפשו תחום השקעה כדאי ובחרו להרחיב את תחום ההשקעות בנכסי נדל"ן בחו"ל.

ממדד העוצמה עולה כי ב-2004 גדלו הכנסות החברות המובילות בענף בכ-15% ושווי השוק של החברות בקטגוריית ענף הנדל"ן עלה בכ-11%. השקעות בנכסי נדל"ן בחו"ל הינו אחד מנושאי ההשקעה האטרקטיביים ב-2004 ועיקר ההשקעות מתבצע בארה"ב, הונגריה, לונדון, קנדה, רוסיה, פולין, רומניה וצ'כיה. העיסקה המדוברת של השנה היתה רכישת מלון פלאזה מול הסנטראל פארק בלב מנהטן על-ידי יצחק תשובה, תמורת 675 מיליון דולר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה