איפה הנאסד"ק ואיפה תל אביב?

עוד יום פסימי עובר על השווקים בוול סטריט, דומה לימי מסחר רבים מאז תחילת שנת 2005. אך בבורסה התל אביבית החגיגה נמשכת והמדדים יציבים ואף מטפסים
חזי שטרנליכט |

אנומליה. תקראו לזה כך, אם אתם רוצים. הנאסד"ק יורד ויורד, המדד האמריקאי מוטה המניות הטכנולוגיות פתח בצוננים את שנת 2005 ולא רק הוא. גם המדד של "קורפורייט אמריקה" ה-s&p500, המדד שדוגם את חמש מאות החברות החזקות בארה"ב, שהן מן הסתם במקום של כבוד בין חמש מאות החברות החזקות בתבל. גם הוא לא משהו מתחילת השנה (ראו נתונים בתחתית הידיעה). אבל השלולית התל אביבית מבעבעת ורוחשת, תמונת ראי למדדי ארה"ב ולבורסות הגדולות מתחילת החודש. אולי כאן רואים מה שאחרים טרם הספיקו לראות? אולי.

אפילו נאום ההשבעה של בוש לא עזר לאמריקאים. הם מתבוננים בדוחות הכספיים של גופים גדולים שמאכזבים אותם, פוגעים להם ב"חלום" ושולחים את המניות לירידות. מי מעכיר לאמריקאים את השמחה בשוק ההון? הדוחות של איביי למשל (שצוללת כעת ב-17%). החברה שהיא אחד מסמלי המסחר האלקטרוני הציגה היום תוצאות מאכזבות לרבעון החולף. מי מגיבות בירידות חדות יחד איתה? החשודות המידיות. אמזון (AMZN), יאהו! (YHOO), וגוגל (GOOG).

אבל גם לתעשיית הטכנולוגיות והשבבים לא היו דברים טובים לספר השבוע. קחו לדוגמא את AMD. אדוונסד מיקרו דיבייסס. המתחרה הגדולה של אינטל בארה"ב. היא גם פרסמה דוחות מאכזבים והעכירה לסקטור את האווירה. נכון שהיא בסך הכל רסיס ביחס לאינטל (שווה 5.4 מיליארד דולר מול שווי של 143.8 מיליארד דולר לאינטל), אבל האמריקאים אוהבים את AMD, ואינטל מחזיקה אותה "בכח" כמתחרה ענקית בארה"ב בכדי שלא תוכרז כמונופול.

מה עם התעשייה הכבדה אתם שואלים? ליצרנית הרכב פורד (F) יש גם חדשות עצובות היום. חטיבת הרכב שלה ייצרה לה הפסד של 470 מיליון דולר. ולמרות שהחברה השנייה בגודלה בהיקפי היצור של מכוניות בארה"ב, דיווחה על רווח של 104 מיליון דולר ברבעון החולף, וול סטריט שולחת את המניות שלה לירידה חדה של 3%.

לא נתפסנו כאן במלנכוליה. ככל שעונת הדוחות החדשה המסכמת את 2004 מתפתחת, צצים סיפורים שונים ומגוונים על ביצועי החברות. יש ימים של עליות ויש ימים של ירידות. רק שמתחילת השנה יש יותר ימים של ירידות במדדים המובילים, וזאת לאחר התאוששות חדה בחודשיים האחרונים שחתמו את 2004.

אבל שום דבר מהעגמומיות שפשטה במדדים האמריקנים לא הגיע לבורסה בתל אביב. נראה שכאן לא מפסיקים "לחגוג" מאז מות הראיס. המשקיעים במניות הישראליות קברו איתו את הטרור, ושום קסאם לא ישכנע אותם אחרת. השוק מסרב להתמשש, ולא מנסה אפילו לתקן. גם השבוע לא חל שינוי באווירה. בסיכום השבועי עלה המדד הגדול של הבורסה התל אביבית, מדד ת"א 25 ב-0.08% בלבד והוא חתם בגאווה מעל 620 הנקודות. לא היו אלה ימים של "תיקונים חדים". יום ראשון שהתחיל בירידה של 1.4%, התבטל כבר בימים שבאו אחריו. הבורסה נסחרה אמנם בתזזיתיות בין אדום לירוק, אך לעת עתה היא שומרת את הראש מעל 620 הנקודות. מצד שני, בשבוע הבא יש פקיעה, ואז תמיד מובטח "אקשן" שכונתי.

אבל עדיין נשאלת השאלה: מה יש כאן בזירה המקומית שמשרה אווירה כזאת שוק ההון? תשובה חלקית לכך היא שעדיין יש מספיק מאקרו חיובי שלא חדל מלזרום. הושבעה ממשלה חדשה, יש נגיד קוסמופוליטי בינלאומי בבנק ישראל, ועדיין מותר לשמוח, משום שהוא עוד לא הועבר במבחן השווארמה של אחת מועדות הכנסת, יש התקדמות במכירת דיסקונט ומתמודדת חדשה על הפרטת בזק. בקיצור, שמח.

בנוסף לכך, לא שכחנו שהריבית הנמוכה על השקל היא גם הריבית הנמוכה ביותר בהיסטוריה של מדינת ישראל. הדולר מתחיל לתקן, לאט אך ביציבות כלפי מעלה, אבל אנו לא רואים עדיין כל סוג של בהלה. אם אפשר לציין בעניין זה משהו, הרי שהשקל מתנהג בשקט יחסי לפי הסנטימנט כלפי הדולר בעולם. זהו מסחר מקומי במט"ח - מרוכך ואלגנטי.

אז מה ישפיע על מה קודם? העולם על תל אביב, או תל אביב על עצמה? בינתיים התשובה היא השנייה. אך את גזר הדין קובע לבסוף העולם. רוב מדדי המניות הם קורולטיביים לארה"ב. על אחת כמה וכמה מדד ת"א 25, עם מניות כמו טבע (חברת כבוד במדד הנאסד"ק 100), גיוון אימג'ינג (שנסחרת גם בבורסת הנאסד"ק), אלווריון (נאסד"קיסטית בת נאסד"קיסטיות בנשמתה), אלביט מערכות (מה לעשות היא נסחרת גם בנאסד"ק), פרטנר (גם בלונדון וגם בנאסד"ק), ולאחרונה גם אגיס (שנרכשה על ידי החברה האמריקנית פריגו) ביחד יש להן משקל של 21.9% מסך המשקל המחשב את מדד ת"א 25. ועוד לא דיברנו על ההשפעה של הכלכלה העולמית על קבוצת דלק (מלון במנהטן?) ומכתשים אגן (יש לה בכלל מכירות בישראל?) אז כנראה שהנאסד"ק ו"העולם" מגיעים בסוף, השאלה היא איך.

לסיכום, לעוקבים אחרי השוק המקומי, ישנן מספר נקודות ציון פיננסיות שחשוב לעקוב אחריהן בשבועות הקרובים. הראשונה: דוחות טבע - תחילת פברואר. התוצאות של החברה ששווי השוק שלה (17 מיליארד דולר) הוא למעשה 23.7% משווי השוק של כל מניות מדד ת"א 100, עשויות להשפיע על הסנטימנט הכללי. אחרי חצי שנה קשה למניה. השנייה: לעקוב אחרי מניות הבנקים הגדולים - לאומי, פועלים, ומזרחי. הן נאספו בשבועות האחרונים במחזורי עתק, וטיפסו ללא מימושים מהותיים. השלישית: בעלי העניין. מה עושות החברות בבעלותם של נוחי דנקנר, יצחק תשובה, דן פרופר, לב לבייב, ומשפחת שטראוס. המניות "המייצגות" אותם במדד המעו"ף הן "הכלכלה הישראלית". הרבה יותר מגיוון, אלווריון ואלביט מערכות (מבחינת יעדי המכירות כמובן).

הערה: אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולה כלשהי במניה כזאת או אחרת. העושה פעולה כלשהי עושה אותה על דעת עצמו והאחריות המלאה מוטלת עליו.

מאת: חזי שטרנליכט

נתונים על השווקים: מדד ת"א 25 עלה השבוע ב-0.08% ומתחילת השנה ב-0.97% והוא ברמת 623.04 נקודות. מדד הנאסד"ק עלה עד כה מתחילת השבוע ב-0.87%, אך הוא איבד 3.19% מאז תחילת השנה. מדד ה-s&p500 עלה עד כה השבוע ב-0.97%, אך איבד 1.32% מאז תחילת השנה, ומדד הדאו ג'ונס עלה עד כה השבוע ב-0.67%, והוא איבד מתחילת השנה 1.43%.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה