פישר ובנק ישראל החליטו, זורקים את הסוחרים הזרים החוצה
בזירה המקומית
זירת המסחר המקומית השבוע, עברה זעזוע קשה. נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר הטיל פצצה בשוק המקומי כאשר מחד, הוציא צו מיוחד שידרוש פרטים מלאים ממשקיעים בשוקי המט"ח והמק"מ בעסקאות של ומעל 10 מיליון דולר ביום אחד. זאת בכדי לחשוף פרטים על הספקולנטים ומידע על בנקים זרים שעושים "סיבובים" על השקל. מאידך, ביום חמישי הטיל "פצצה" נוספת שכנראה תחולל מהפך בשוק המט"ח המקומי, כאשר מדובר על תיקון להוראת הנזילות ובו תוטל חובת הנזילות על הבנקים בעסקאות מול הזרים בנגזרי מט"ח. זאת אומרת, על הבנקים להקצות יותר בטחונות (אשראי) כנגד אותן עסקאות שמבוצעות בבנקים, כגון: עסקאות החלף (swap), ועסקאות עתידיות להמרה(forwards,).
במילים אחרות, פישר במהלך התערבות זו, מודה שהספקולנטים הגבירו את פעילותם ועושים סיבובים על השקל במיוחד תושבי חוץ שמנצלים פערי ריביות לטובת השקל ויחד עם המגמה הכללית בעולם של הדולר החלש גורמים ליצירת רווחים גדולים בפרק זמן קצר.
המסחר בדולר-שקל שפתח את השבוע ברמות של 3.54-3.55 דולר נסחר לאחר ההודעות של פישר ביותר מ3% וקפץ ל- 3.61-3.62 דולר והאירו נסחר ברמות של 4.85-4.86 אירו, עלייה של יותר מ7% השבוע . אין ספק שזהו תהליך של עידן חדש בשוק המקומי וכנראה הקשחת התנאים ותהליך מיסוי חדש שיזיק לתושבי חוץ.
זירת המסחר העולמית
זירת המאקרו השבוע בארה"ב היתה יחסית דלילה והנתונים לא השפיעו במידה ניכרת על השווקים. ביום רביעי יצא נתון של התחלות בנייה חדשות שעמד על 0.64 מיליון כלומר חל גידול בהתחלות בניה שמעיד על המשך התאוששות וצמיחה שממשיך לתדלק את השווקים ואת הבורסות במקביל, השבוע בסין הגיזרה מתחממת, התמ"ג (תוצר מקומי גולמי ) העפיל ל9.8% וקפץ מעל התחזיות ובנוסף נתון על האינפלציה יצא בהתאם לצפי 4.6% ומאשש את זה שסין ממשיכה לצמוח בקצב הרבה יותר גבוה משאר המדינות ומאיים על האיזון העולמי ופערי צמיחה לשאר המדינות המובילות.
אי לכך, בשוק ממתינים לצעדים נוספים של ממשלת סין. כנראה הידוק מוניטרי נוסף (העלאת ריבית ) שתקרר את השוק במקצת. במגזר האשראי כדי למנוע המשך היווצרות בועה פיננסית .
באירופה
השבוע האירו עומד במרכז העיניינים בשוק כאשר ביצע עלייה מרשימה מרמות של 1.2850 דולר לאירו עד ל1.35 דולר והגיע לרמה הפסיכולוגית החשובה להמשך דרכו.
הגיוסים הרבים של מדינות ה-pigs הניבו הצלחה רבה שבוע שעבר ויחד עם נתונים כלכלים מרשימים בגוש האירו הפיחו רוח חיים במטבע המאוחד . השבוע ביום שלישי יצא נתון על הסנטימנט הכלכלי בגרמניה שיצא פי 3 מהצפי ובכך המדדים האירופאים ביצעו עלייה מרשימה ובנוסף האירו המשיך להתחזק אל מול רוב המטבעות.
בבריטניה, השבוע פורסם נתון על מדד מחירים לצרכן שעומד על 4.8% ועולה על תחזית הבנק המרכזי של בריטניה שעומד על 3.5% בסיכום שנתי , נתון זה יש לו השלכות רבות הן על המטבע הבריטי והן על המשך מדיניות של הבנק המרכזי בבבריטניה . מרווין קינג, נגיד הבנק בבריטניה יצטרך חודש הבא להתמודד בשאלות על ההידוק המוניטרי הקרב ובא וכיצד הוא מתכוון לעשות זאת כדי לקרר את גיזרת האינפלציה ,יש להניח שהבנק המרכזי יעלה ריבית לפני ארה"ב והחוזים כבר מתמחרים זאת כך, שנראה את הפאונד הבריטי מתחזק בשבועות הקרובים ונהנה מסביבת מחירים עולה.
מטבעות
האירו נסחר השבוע בין 1.3540-1.3250 כאשר כל השבוע התאפיין בהמשך כיוונו צפונה ונהנה מנתונים טובים מהגוש אך, יחד עם זאת, חשוב לציין שהמשבר שם עדיין רחוק מלהסתיים ומשבר החוב שפוקד את הגוש ומאיים על המטבע המאוחד רחוק מלהסתיים השבוע. נגיד הבנק האירופאי הודיע ששנת 2011 תהיה שנת מבחן לבנקים באירופה והם יתמודדו במבחני לחץ נוספים שיכולים להיות קריטיים על המשך קיומן ובנוסף ממשלת ספרד הודיעה שהיא מתכננת לחלץ בנקים במיליארדי אירו וזוהי הכרה בכך שהמאמצים הקודמים עדיין לא נשאו פרי. בנוסף, המדינות החשופות ביותר לחוב באירופה עלולות לספוג הורדת דירוג נוספת מסוכנויות הדירוג. מה שיוביל לעלייה בעליות גיוס ההון שלהם מהשוק ועלול ללחוץ על קובעי המדיניות להגיב באופן אגרסיבי יותר למשבר החובות האיזורי וכנראה להגדלת הקרן לייצוב כדי לשמור על דירוגה בעולם . הפאונד הבריטי העפיל השבוע לרמות 1.6050 דולר לפאונד ובודק את הרמה הפסיכולגית כאשר הרוח הגבית שקיבל מנתון של מדד המחירים לצרכן (cpi) שעקף את תחזית הבנק המרכזי.
המטבע האוסטרלי שנהנה כל שנת 2010 מפערי ריביות גדולים וצמיחה במדינה עקב ביקושים לסחורות ומתכות מהמדינה פתח את השנה בחולשה יחסית ומתקשה להתייצב מעל רמת 1.00 מול הדולר האמריקאי עקב חולשה בנתונים האחרונים במדינה לגבי המשך הצמיחה הכלכלית שם וכנראה מה שיפחית את הסיכוי להעלאת ריבית בתקופה הקרובה כך שנראה בקרוב את המטבע ברמות של 0.94-0.93 דולר. סחורות
הזהב השבוע ממשיך את המגמה הדובית שלו משבוע שעבר ויורד לרמת 1347 דולר לאונקיה כל זאת כאשר הביקושים למתכת היקרה יורדים עקב ירידה בהחזקות בקרן סל הזהב שירדו ביותר מ- 300,000 אונקיות או ב - 1.5 מליון אונקיות מתחת לשיא שנרשם בדצמבר זו היתה ירידה ניכרת בהחזקות בפרק זמן קצר שראוי מאד לציין בהתחשב בזה ששוק הזהב נבנה על עלייה יציבה בביקוש המשקיעים ונתון זה פוגע בהמשך הביקוש למתכת היקרה וכנראה המשך ירידות בטווח הקצר ל - 1250 דולר לאונקיה התמיכה הקרובה הנראית לעין.
לסיכום
שבוע הבא מומלץ לעקוב אחר המשך התפתחות בצמד הדולר-שקל כאשר רמת מפתח 3.65 דולר. חצייה של רמה זו תיתן רוח גבית לדולר עד ל3.70 דולר.
מאת: אלי בן-דוד ושי זקהיים אנליסטים בחברת USG Capital