הפקדות לעובד בעל הסדר פנסיוני קודם בקרן פנסיה ותיקה

עובד בעל הסדר פנסיוני קודם התקבל לעבודה חדשה. כיצד ניתן לגשר על השוני בין מבנה ההפקדות? היועץ הפנסיוני חיים בן-הרוש משיב
מערכת Bizportal | (2)

עובד התקבל לעבודה אצל מעסיק חדש. לעובד הסדר פנסיוני קודם בקרן פנסיה ותיקה שבהסדר. המעסיק מפקיד לעובדיו 5% לתגמולים, 8.33% לפיצויים ובנוסף הוא מבטח את עובדיו בביטוח אובדן כושר עבודה. העובד מבקש להמשיך ולהפקיד בקרן הפנסיה הוותיקה שבה הוא חסך כשהועסק על ידי מעסיק קודם.

השאלה:

כיצד ניתן לגשר על השוני בין מבנה ההפקדות בקרן פנסיה ותיקה ובין מבנה ההפקדות המקובל אצל המעסיק?

התשובה:

ראשית נזכיר את מבנה ההפקדות הנהוג כיום בקרן פנסיה ותיקה: הפקדות המעסיק לתגמולים 7.5%, לפיצויים 6%. הפקדת העובד 7%. סה"כ שיעור ההפקדה הינו 20.5% מהשכר המבוטח.

עפ"י הוראות התקנון האחיד, מבנה ההפקדות כאמור אינו ניתן לשינוי. מבנה הפקדות כזה שונה באופן משמעותי מזה שנוהג מעסיק להעניק לעובדים חדשים.

כידוע לעובד קיימת הזכות בחוק, לבחור באפיק החיסכון הרצוי לו. במקרה שבשאלה בוחר העובד בהמשך החיסכון והביטוח הפנסיוני בקרן הפנסיה הקיימת לרשותו.

להלן הצעות לפתרון:

1. המעסיק מעמיד לרשות העובד את התקציב להפקדות והעובד מחלק אותו לאפיקי החיסכון הרצויים לו. אם לדוגמה השכר המבוטח אצל המעסיק החדש הינו 10,000 שקל, והפקדת המעסיק לתגמולים תהיה בשיעור של 5% שהם 500 שקל, הרי שהשכר המבוטח בקרן הוותיקה הנגזר מהפקדה זו, הינו 6,667 שקל (=500/7.5%). העובד יפקיד לתגמולים 7% מהשכר המחושב שהם 467 שקל. כמו כן, יפקיד המעסיק 6% מהשכר המבוטח לפיצויים שהם 400 שקל. הפקדת העובד 467 שקל.

בשיטה זו מופקד לעובד רק 4% משכרו המלא לפיצויים (6,667*6%=400 שקל), את היתרה הוא יכול לבקש להפקיד בקופת גמל אישית לפיצויים. כמו כן, לעובד ישנה אפשרות להשלים את הפקדתו לקופת גמל במעמד עצמאי, לכדי 700 שקל.

2. פתרון אחר: בעת עריכת הסכם ההעסקה בין העובד ובין המעסיק, ניתן לקבוע שהמעסיק יפקיד את מלוא ההפקדה לקרן הפנסיה הוותיקה, דהיינו 7.5% מהשכר המלא, אך מכיוון שהעלות למעסיק גדלה ב-2.5% בשל תוספת ההפקדה לתגמולים, המעסיק יפחית את השכר ברוטו לעובד כך שהעלות הכוללת למעסיק לא תשתנה.

לפי אפשרות זו, בדוגמה לעיל השכר המחושב ברוטו לעובד יהיה 9,782 שקל. כך העלות הכוללת למעסיק תהיה 15.83% מהשכר המופחת - שיעור שווה ערך ל- 13.33% משכר של 10,000 שקל.

בשולי הדברים יש לציין כי החיסכון בקרן הפנסיה, כולל בתוכו כיסוי למקרה נכות. לכן, אם המעסיק ירכוש לעובד ביטוח אובדן כושר עבודה אזי העובד יהיה בכפל ביטוח.

זאת ועוד, אם לעובד קרן פנסיה הנוהגת לחשב את השכר הקובע בשיטת שלוש שנים, ירידה בשכר המבוטח הינה בעייתית, באשר היא עלולה לגרום להקטנת השכר הקובע בגין התקופה שקדמה להקטנת השכר המבוטח. לסיכום: על מנת שבחירתו של העובד תהיה המתאימה ביותר עבורו, טוב יעשה אם יפנה לייעוץ פרטני בטרם קבלת החלטה על ההסדר הפנסיוני הרצוי לו.

* חיים בן-הרוש הינו יועץ פנסיוני, מנהל "כל-עתיד" בחברת חשבים ה.פ.ס. מידע עיסקי בע"מ.

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    אחד שמבין 07/01/2011 09:46
    הגב לתגובה זו
    קשקוש מילים המעיד כי כותב הכתבה אינו מבין כלום.
  • 1.
    תנו לנהל לבד ההפקדות 04/01/2011 13:41
    הגב לתגובה זו
    שהמעסיק יפקיד את התגמולים והפיצויים בחשבון אישי של העובד בבנק או בחסרת ביטוח וממנו יפצל העובד את הכספים ללא מתווך (סוכן ביטוח) ובלי טובות מהמעביד