אלטרנטיבה למרכז: "במחיר דירת 3 חדרים בתל אביב ניתן לרכוש בית במיתר"
לגור בדירה קטנה במרכז הארץ או בווילה חדשה בנגב או בגליל? על פי מחקר חדש שערך מרכז המידע של תנועת אור להתיישבות בנגב ובגליל בנושא מחירי דיור בישראל, העלות של וילה חדשה בשכונות ההרחבה בישובים בנגב או הגליל נמוכה משמעותית מעלות דירה קטנה במרכז הארץ, עד כדי פער של מאות אלפי שקלים.
על פי המחקר, שבחן מחירי דירות בנות 3 ו-4 חדרים בערים בישראל (כולל מעלית וחניה), עלות דירה במרכז הארץ היא כפולה מעלות דירה דומה בדרום או בצפון, וגבוהה לעתים ביותר ממיליון שקל ממחיריהן של וילות חדשות בהרחבות המשווקות כיום בנגב ובגליל. כך, לדוגמא, מחירה של דירת 3 חדרים בשכונת בבלי בתל אביב עמד בחודש ספטמבר על כ-1.7 מיליון שקל, ואילו דירת 4 חדרים בשיכון ל' מגיעה לכ-2 מיליון שקל.
"על רקע המחירים הגבוהים של דיור במרכז, והביקוש הגבוה של משפחות וזוגות צעירים לבית עם גינה, לא פלא שנוצר ביקוש שיא לבתים בנגב ובגליל", אומר רוני פלמר, מנכ"ל תנועת אור, הפועלת לקידום ופיתוח הנגב והגליל. "משפחה שעוברת לנגב או לגליל חוסכת אלפי שקלים בחודש, בנוסף לאיכות חיים שאי אפשר למצוא במחירים האלה בשום מקום בארץ".
מי שיבחר להתרחק מעט מתל אביב, יגלה שברחוב אפנר בגבעתיים, למשל, דירת 4 חדרים עולה כ-1.5 מיליון שקל, וברחוב מסע יהונתן בכפר סבא כ-1.4 מיליון שקל. ברעננה הגיע מחירה של דירת 4 חדרים ברחוב משה דיין לכ-2 מיליון שקל בחודש ספטמבר, כשדירת 3 חדרים בשכונת לב הפארק עמד על כ-1.4 מיליון שקל.
בירושלים, מחירה של דירת 3 חדרים בשכונת רחביה הגיע לכ-1.5 מיליון שקל, ואילו דירת 4 חדרים בשכונת רסקו עלתה כ-1.8 מיליון שקל. במודיעין, דירת 3 חדרים ברחוב עמק חרוד עלתה 1.075 מיליון שקל, ועלות דירת 4 חדרים ברחוב אבני החושן היתה כ-1.3 מיליון שקל.
בבאר שבע או בחיפה, לעומת זאת, ניתן למצוא דירות בחצי המחיר: בחיפה, דירת 3 חדרים בשכונת נווה שאנן עלתה כ-620 אלף שקל בחודש ספטמבר. בבאר שבע, מחירה של דירת 3 חדרים בשכונת נווה זאב עמד על כ-540 אלף שקל בלבד. מנתוני המחקר עולה כי במיליון שקל מחיר הנמוך ממחירה של דירת 3 חדרים בכפר סבא היה ניתן לרכוש בשכונת רמות בית קרקע בן 5 חדרים.
בישובי הנגב היוקרתיים כמו מיתר ולהבים, המחירים כבר גבוהים יותר: בתים יד שנייה מוצעים למכירה במיתר במחיר של החל מ-1.65 מיליון שקל, ובלהבים מ-1.9 מיליון שקל ומעלה. עם זאת, על פי נתוני מרכז המידע של תנועת אור להתיישבות בנגב ובגליל, בהרחבות המשווקות כיום באזור עדיין ניתן לרכוש בתים על מגרשים בשטח של כחצי דונם במחיר של כמיליון שקל, ואפילו פחות.
בצפון הנגב, בית חדש בהרחבה של קיבוץ כפר עזה יעלה החל מ-750 אלף שקל, ובקיבוץ ברור חיל החל ממיליון שקל. בקיבוץ טללים, מחירו של בית חדש בהרחבה מתחיל ב-890 אלף שקל לדגם הבסיסי (כ-90 מ"ר בנוי) ועד כ-1.4 מיליון שקל לדגם הגדול ביותר (כ-200 מ"ר בנוי). בספיר, מחיר ממוצע של בית בשכונת ההרחבה הירוקה, בשטח של 120 מ"ר, יעמוד על כ-700 אלף שקל.
בגליל, מוצעים כיום בתים חדשים בהרחבות במחירים דומים, כולל מגרש בן חצי דונם ועלויות פיתוח: במושב כחל, מחירו של בית חדש בהרחבה ינוע בין 900 אלף שקל ל-1.2 מיליון שקל, בישוב מסד, בית חדש בשטח של 170 מ"ר בנוי יעלה 1.1 מיליון שקל, ובכפר הנשיא מ-780 אלף שקל לבית בן 4 חדרים ועד כמיליון שקל לבית בן 6 חדרים. בקיבוץ אלומות יעלה בית חדש בהרחבה בין 900 אלף שקל ל-1.3 מיליון שקל לדגם הגדול ביותר. מחירו של בית על מגרש בן חצי דונם בקיבוץ פרוד נע בין כמיליון שקל ועד 1.5 מיליון שקל, לדגמים בגודל שבין 110 ל-220 מ"ר בנוי.
על פי מרכז המידע של תנועת אור, מחירם הנמוך יחסית של בתים בהרחבות בנגב ובגליל נובע מעלותם הנמוכה של מגרשים באזורי עדיפות לאומית, המסובסדים חלקית על ידי המדינה, ומהטבות על דמי הפיתוח של הקרקע. בחלק מהישובים בחבל אשכול שבנגב המערבי, למשל, המגרשים נמסרים תמורת דמי הפיתוח בלבד, הנעים בין 120 ל-150 אלף שקל למגרש. בנוסף, בישובים מסוימים באזור - כדוגמת קיבוץ גבולות - יש הנחה על דמי הפיתוח בשיעור של עד 50%, המוזילה משמעותית את המחיר לפחות מ-100 אלף שקל למגרש.