חולמים על בית בארה"ב? "לא הגענו לתחתית, המחירים ירדו ב-10%-15%"

משבר הנדל"ן בארה"ב טומן בחובו הזדמנויות לאפסייד עתידי, אבל כדאי להיזהר! אנליסטים צופים שכ-12 מיליון נכסים צפויים להשתחרר לשוק ב-3 השנים הקרובות
לירן סהר |

הזינוק במחירי הדירות בארץ בשנתיים האחרונות הפחית התשואה המתקבלת מדירות להשקעה, ויעדים כמו באר שבע וחיפה כבר מזמן לא מספקים תשואה הגבוהה מ-6%-7%. מנגד, התפוצצות בועת הנדל"ן בארצות הברית קוסמת ליותר ויותר ישראלים שבמחיר של דירת 3 חדרים מעופשת במרכז פתח תקווה יכולים לרכוש בית של 6 חדרים על חצי דונם בפלורידה. עד כמה שהעסקה נשמעת קוסמת, כדאי להיזהר!

סוכנות הידיעות בלומברג סקרה את שוק הבתים האמריקני והגיע לתוצאות עגומות לפיהן צניחת מחירי הבתים תמשך לפחות עוד 3 שנים וכ-12 מיליון נכסים ישוחררו לשוק.

הגידול בהיצע מאיים לפגוע במאמצי הממשל האמריקני להאיץ את ענף המגורים ורוכשי בתים ממתינים לעסקאות טובות יותר.אוליבר צ'אנג, אסטרטג נדל"ן במורגן סטאנלי אומר כי "הבעיה היא שיש יותר היצע וביקוש, ברגע שנגיע לתחתית ייקח לפחות עוד 3 שנים עד שהמחירים יחלו לעלות שוב באחוז או שניים בשנה".

"כדי שתכניות הממשל יצליחו ויגרמו לריבאונד במחירי הבתים יש צורך בירידות מחירים נוספות", אומר ג'ושואה שפירו, כלכלן ראשי מחברת החיזוי הכלכלית Maria Fiorini Ramirez. "שיעור מכירות הבתים הגיע לשפל שיא בחודש יולי כתוצאה מסיום תכנית התמריצים של הממשל ושיא של 26 שנה באבטלה. המחיר החציוני של הבתים העומדים למכירה בשוק צנח ל-182,600 דולר, כמו בשנת 2003".

שפירו מוסיף כי בחודש יולי עמדו למכירה כ-4 מיליון בתים, "די להיפטר מכולם ידרשו לפחות 12.5 חודשים.המחירים ירדו ב-10%-15% נוספים עד שנגיע לרמות המחירים שתוביל לשינוי בשוק. כרגע הרוכשים יודעים כי המחירים עדיין לא הגיע לתחתית, אז הם יושבים על הגדר".

מארק זאנדי, כלכלן בכיר בחברת הדירוג מודי'ס, פחות פאסימי ואומר כי כ-2 מיליון בתים נוספים ירכשו עד סוף 2011 ומעריך כי מחיריהם ירדו ב-5% עד 2013. "לאחר שנגיע לתחתית, המחירים ישובו לעלות בקצב של 3% בשנה וידרשו למעלה מ-10 שנים עד שנגיע שוב לרמות שיא, זהו עשור ארוך, אך לא אבוד".

אך דאגלאס דוקאן, כלכלן בכיר בפאני מאיי, מספק נתונים עגומים וטוען כי בארצות הברית עומדים כ-7 מיליון בתים ריקים או בתהליכי עיקול, ואילו צ'אנג אומר כי המספר כבר מתקרב ל-8 מיליון. אם זה לא מספיק, כ-5% מבעלי הבתים בארצות הברית, 3.8 מיליון, אמרו כי יתכן מאוד שיעמידו את ביתם למכירה בחצי השנה הקרובה. "האמונה הייתה כי תכנית התמריצים של הממשל ועיכוב העיקולים ייצבו את השוק", אומר בארי ריטהולץ, כותב הספר 'Bailout Nation'. "אנחנו רק דוחים את הקץ ואת הכאב בכך שלא מאפשרים לשוק הבתים להגיע לתחתית".

הירידה במחירי הבתים הובילה למצב שכ-11 מיליון בעלי בתים, כ-23% מבעלי המשכנתאות, חייבים לבנקים יותר משווי ביתם, ו-2.4 מיליון לווים נוספים צפויים להפסיד כ-5% משווי ביתם. 68% מהבתים בנבאדה שווים פחות משווי המשכנתא שנלקחה, המשכנתא הממוצעת עומדת על 120% משווי הנכס. בניו יורק המצב טוב בהרבה עם 7.1% מהבתים בלבד ששויים נמוך מגובה המשכנתא, העומדת בממוצע על 50% משווי הנכס בלבד. לערים דוגמת דטרויט, לאס וגאס ופורט מיירס בפלורידה ייקח לפחות עד 2020 לשוב לרמת מחירים חיובית בה שווי הבתים יהיה גבוה משווי המשכנתא. לאטלנטה ודאלאס ייקח לפחות עד 2016.

אז האם זה הזמן לרכוש בתים בסיטונאות? "הירידה בשווי הבתים וריבית השפל מציעות עסקאות לא רעות עבור "ציידי הנכסים". "המחירים שבו לרמה היסטורית נמוכה", אומר קארל קייס, פרופסור לכלכלה בווסלי קולג'. קייס מאמין כי שוק הבתים יגיע לתחתית המחירים בעוד חצי שנה. "יש מספיק אנשים שעובדים ומחפשים הזדמנויות רכישה".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה