שלא יעבדו עליכם: הטריקים השיווקיים שלא תשימו לב אליהם בעת רכישת דירה
רכישת דירה היא ההשקעה הגדולה ביותר בחייהם של מרבית תושבי ישראל, ולכן ניתן להניח כי תהיה הקפדה על כל פרט עיצובי ותכנוני במושא חלומותיהם. עם זאת, לא פעם אנו נתקלים בטריקים שיווקיים מרגיזים שלרוב נעלמים מעיינינו הבלתי מקצועיות, וכאשר מתקבלת הדירה המוגמרת פתאום מתגלים פערים בין התכניות וההדמיות למציאות. Bizportal בדק עם גורמים הפעילים בתחום הבנייה מה כדאי לבדוק בעת שרוכשים דירה על הנייר. "חשוב מאוד לשאול מראש אם מדובר בתכנית האמיתית או בהדמיה להמחשה בלבד", טוען צביקה ברונפן, סמנכ"ל שיווק בחברת אלדר. "רוכש הדירה צריך לדעת את כל הפרטים לפני ביצוע הרכישה, לכן יש להגיע למגרש ולבחון את השטח והייתי ניגש למהנדס העיר במידה ולא הייתי רואה דבר מסביב. כמו כן, יש לבחון טוב את כיווני הנוף במפרט ואם הוא מוצפן".
ברונפן מסביר כי לפי החוק שטח הדירה חייב להיות מוצב כנטו, אך ישנם דברים שלא מוגדרים כהפרה של החוק. "אני מעקם את האף כשמשווקים דירת 4 חדרים בשטח 99 מ"ר עם מרפסת של 15 מ"ר כמיני פנטהאוז, כפי ששיווקו גינדי בפתח תקווה. מיני פנטהאוז היא דירה שצריכה להיות יותר גדולה בשטח עם מרפסת הגדולה ב-50% מהמרפסת הסטנדרטית". "אנחנו לא תמיד נשים לב למשחקים שנעשים עם המצלמה בהכנת ההדמיות", מציין ברונפן. "בדרך כלל לא יוצגו חדרי ילדים בשל שטחם הקטן, או בחדר הורים ללא חדר ארונות או חדר רחצה. כמו כן, לא יוצגו סלון או מטבח קטנים, המשווק יעדיף להתמקד במקרה זה בלובי הבניין או בחזותו החיצונית. משחקי הזוויות לעיתים מוגזמים ויוצרים עיוות בגודל החדרים שנעשים יותר ויותר קטנים, לא קל להכניס ארון, שולחן ומיטה לחדר בשטח של 9 מ"ר, אבל בהדמיה הכול נכנס".
ברונפן מסביר כי לא כדאי להסתמך על הדירה לדוגמה המוצגת לראווה בפרויקטים רבים ככלי שימחיש את התוצר הסופי שנקבל בסוף. "בדירות לדוגמה משתמשים באלמנטים מרחיבים דוגמת משחקי מראות, נישות מגבס, תאורה בהירה וריצוף וקירות בהירים. אפילו הריהוט שיוצב במרפסת יהיה קטן יותר ובסלון תוצב ספה אחת בלבד. רבים אינם יודעים כי הדירה לדוגמה לא מחייבת את הקבלן כלל ומשמשת להמחשה בלבד".
מעצבת הפנים יעל שוהם טוענת שלעיתים הטעויות נעשות בתום לב, במיוחד כשהמעצבים הגראפיים לא מגיעים מרקע הנדסי. "גם בהדמיה וגם בתכנית עצמה לא מספיק להסתכל רק על המטראז', יותר חשוב לבחון את מיקום החלונות והדלתות כדי לתכנן את החדר בצורה יעילה, לכן לפני הרכישה כדאי להשקיע 10 שקלים ברכישת מטר ולמדוד את גודל הרהיטים. ניתן אף להלביש את הרהיטים בגודלם האמיתי על התכנית".
חיים קקון, מנהל שיווק בחברת הבנייה בוני התיכון, אומר כי החוק מתיר סטייה של 3% מהתכנית המקורית, אך צריך לדאוג לכמה שיותר דיוק כדי שבסופו של דבר הלקוח יקבל בדיוק את מה שראה בתכניות ובהדמיות."צריך לחשב מראש את גודל הרהיטים ולא להסתמך על הגודל שמופיע בפרוספקטים".
קקון מותח ביקורת חריפה על יזמים שמעלימים בניינים ובתי קברות ובמקומם מציבים שדות ירוקים ונוף לים. "צריך להציג את המציאות ללקוח כי לאחר שנה צצים בניינים למרות שהובטח נוף לים או לפארק. הלקוחות אלופים בלנסח חוזים מול קבלנים ומול בנקים וזוכים להגנת חוק המכר, הייתי ממליץ להם להשקיע יותר משאבים באדריכל ופחות בייעוץ המשפטי כי שם ניתן ליפול".
קקון אומר כי גילוי נאות הוא הדבר הראשון במעלה: "בפרויקט שבנינו בכפר סבא מיקמנו חדר בין הסלון לחדר השינה עם מתן אופציה להסרת הקירות באופן פשוט כדי להרחיב את שניהם או כל אחד מהחללים בנפרד. כאשר לקוח ביקש להסיר את הקיר, גילינו פתאום עמוד באמצע שפגם בהרחבה, תיקנו את הליקוי בכל הבניין העיקר שהלקוח קיבל את מה שביקש, למרות העלות הגבוהה".