הסכנה שבמגדלים: "חסכון בדמי תחזוקה יגרום לאסון, ניהול 20 קומות שונה מניהול 3"
בדיקה ועיבוד נתוני למ"ס על ידי האיגוד הישראלי לניהול בתים ומבנים העלה כי במהלך ארבע השנים האחרונות, בין 2006-2009, הבניה בישראל צומחת לגובה, כאשר שיעור התחלות הבנייה של דירות במגדלים למגורים בני 11 קומות ומעלה בישובים עירוניים עמד בשנים 2006-2007 על 16.5% מכלל התחלות הבנייה ובשנים 2008-2009 עלה שיעורם ל-23.5%. עוד עולה מניתוח הנתונים כי התחלות הבנייה של דירות במגדלים בני 21 קומות ומעלה עלה ב-2008-2009 ב -125% לעומת התחלות הבנייה של דירות בבניינים בני 21 קומות ומעלה בשנים 2006-2007.
מהסקירה עולה כי, העיר נתניה ממוקמת במקום ה- 3 בכמות הדירות שנבנו במגדלים בני 21 קומות ומעלה. בנוסף, הגיעה נתניה למקום החמישי בארץ, בכמות הדירות שנבנו במגדלים בני 11 קומות ומעלה, עם 731 יח"ד שנבנו במגדלים בני 11 קומות ומעלה במהלך השנים 2008, 2009 והרבעון הראשון של 2010.
אורי פליישמן, סמנכ"ל השיווק בחברת רוטשטיין, הבונה פרויקטים למגורים בקריית השרון ובנתניה מערב, מוסר כי "עיריית נתניה מקדמת בשנים האחרונות, בנייה של בניינים גבוהים ורבי קומות בתחומה, לצד פיתוח תשתיות נרחבות ושכונות חדשות. צריך לזכור שנתניה היא אחת הערים המרכזיות והגדולות באזור השרון, ולפיכך החשיבה על ניצול מקסימאלי של הקרקע וקידום תוכניות לרבי קומות, הם מעשה נכון ומחויב המציאות". פליישמן מציין גם כי הפתיחות של תושבי נתניה והביקושים לדירות בקומות הגבוהות, הינה מהגבוהות בארץ.
הבנייה הגבוהה מנצלת טוב יותר את עתודות הקרקע בערים אך מביאה עימה בעיה חדשה בדמות התחזוקה השוטפת של הבניינים ? כיוון שלא כל ועדי בית וחברות ניהול ערוכות מקצועית לביצוע המשימה וגם חאפרים למיניהם מנצלים את הוואקום הנוצר. התופעה גורמת לדיירי בניינים רבים לקחת סיכונים שאינם מודעים להם.
תמיר מינץ, יו"ר האיגוד לניהול בתים ומבנים בישראל ובעל חברת האחזקה וניהול מבנים מ.מ.מ אחזקות, מסביר כי קיים הבדל בין ניהול בתים עם 15 קומות ומעלה הדורשים השקעות גבוהות ויכולות ניהול ייחודיות ? "מי שמנהל 20 בניינים בני 10 קומות, לאו דווקא יכול לנהל אפילו בניין אחד בן 20 קומות ? זה לא אותן הדרישות", אמר. לדברי מינץ אחת הבעיות המרכזיות בחברות החדשות הוא חוסר ידע וניסיון בהפעלה ותחזוק של מערכות בבניין. ובעיקר אמורים הדברים על מערכות לכיבוי האש וגנראטורים לשעת חרום הנמצאים תחת אחריות חברות הניהול. "חוסר הידע הזה עלול לעלות בחיי אדם ולגרום לאסון ובעלי הדירות צריכים לדעת שחיסכון בדמי התחזוקה על ידי התעלמות מביצוע תחזוקת המערכות בבניין עלולה לעלות בחיי אדם".
דני מריאן, יו"ר איגוד המהנדסים לבנייה ותשתיות מציין כי יש לפעול לחקיקה מסודרת בנושא תחזוקת המבנים: "יש להבין כי ועד בית שמנהל בניין של 3 קומות לא יכול לנהל ולתחזק בניין של 20 קומות.שיטת הניהול של ועדי הבתים פשטה את הרגל ויש לפעול לשינוי חקיקה שתסדיר את ניהול ותחזוקת בנייני המגורים בישראל".