הקץ לאגירת הקרקעות? המנהל יקבע כללים לביטול עסקאות הקצאה עם קבלנים שלא יבנו

מנהל מקרקעי ישראל ישים קץ לתופעת הנפוצה בקרב חלק מהקבלנים של אי בנייה על קרקעות שנועדו לבנייה רוויה. עו"ד איציק חן: "צריך למכור קרקעות כפי שמחלקים רישיונות לחיפוש גז ונפט, לקחת ממי שלא בונה"
לירן סהר |

סוף כל סוף מנהל מקרקעי ישראל שם קץ לתופעת אגירת הקרקעות על ידי קבלנים. קבלנים לעיתים דוחים את התחלת הבנייה בכמה שנים תוך המתנה לעלייה במחירי הדירות ואז מוכרים אותן ברווח משמעותי. התופעה מובילה למחסור בדירות ועקב כך לעלייה במחיריהן.

במטרה לקבוע כללים לביטול עסקאות, קיבלה מועצת מקרקעי ישראל החלטה לפיה יועבר אליה דיווח בדבר אי מימוש קרקעות שהוקצו עבור בנייה רוויה באמצעות מכרז או פטור ממכרז, לרבות מקרקעין ששווקו במכרזים משותפים עם משרד השיכון ושהוקצו לחברות ממשלתיות.

בחודש שעבר Bizportal פרסם ראיון עם עו"ד איציק חן אודות הסוגיה. חן אמר כי הוא לא מאמין שהצפת השוק במכרזים תגרום להורדת המחירים כל עוד הקבלנים ממשיכים לאגור קרקעות. "לקבלנים לעיתים עדיף לשמור על הקרקע מאשר לבנות". לדעתו צריך להגביל את זמן ההחזקה בקרקע לכ- 3 שנים ולהטיל קנסות על המתמהמהים, או לחילופין להעניק הטבות מס למי שיבנה תוך 3 שנים.

"מנהל מקרקעי ישראל צריך למכור קרקעות כפי שמחלקים רישיונות לחיפוש גז ונפט, מי שלא יעמוד בתוכנית מוגדרת מראש, קרי לא יבנה בזמן, יש לקחת לו את הקרקע, הקבלנים שומרים את הקרקע, מחכים להמשך זינוק המחירים ופועלים להגדלת זכויות הבנייה".

עוד החליטה המועצה על הפחתת דמי החכירה בישובים שלא נכללו בין אזורי העדיפות הלאומית בגליל ובצפון מ-91% ל-51%, בתנאי שגובה ההנחה לא יעלה על 50 אלף שקל. בנוסף, ישובים באזור עדיפות ב' ייהנו מדמי חכירה בשיעור של 31%, לעומת 51% כיום. שיעורי התשלום המופחתים יעמדו בתוקפם עד 31 במאי 2012.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה