סוחרים יקרים, ככה זלזלה בכם השבוע חברת פרולור
נתחיל בסיפור מקומם. בשבוע שעבר קיבלה חברת פרולור ביוטק בשורות חיוביות. החברה דיווחה למשקיעים כי היא מתחילה בניסוי קליני שלב II בהורמון הגדילה ארוך הטווח. פרולור, כחברה דואלית הנסחרת גם בבורסת ת"א וגם בנאסד"ק מחויבת לפרסם את המידע באותו הזמן גם למשקיעים בארה"ב וגם למשקיעים בתל אביב.
בפועל, בעוד הדיווח שוגר למערכות האמריקניות בשעה 14:30, הדיווח למשקיעים בתל אביב התבצע שעה וחצי מאוחר יותר, דהיינו בשעה 16:00. נכון, לא התרחשה בשעה הזאת התנהגות דרמטית במחיר המניה. עם זאת, למשקיעים בתל אביב היה במשך 90 דקות מחסור במידע רלוונטי ומהותי. לדעתי מדובר בזלזול של חברת ענק בבעלי המניות שלה.
אין זו הפעם הראשונה שבה אירוע שכזה קורה בבורסה המקומית. משקיעי ביוסל המחזיקה ב-18% מפרוטליקס כבר רגילים לכך שכאשר פרוטליקס הנסחרת בבורסת ניו יורק מוציאה הודעה לוקח הרבה זמן עד שהודעה מקבילה משוגרת למערכת המאיה.
עם זאת, פער של שעה וחצי במקרה של פרולור הוא יותר מדי, הרבה יותר מדי. לפעמים עשוי להיווצר פער של מספר דקות בין הדיווחים בשל עומס מצד החברות התל אביביות על מערכות התקשורת, אולם בהודעה של השבוע שעבר קיים כשל מערכתי, שרשות ני"ע חייבת להתערב בו.
פרולור הגיעה לתל אביב בסוף מאי בסערה, לאחר זינוק מרשים שרשמו מניותיה בנאסד"ק. מטבע הדברים, הרישום בתל אביב וכניסתה של החברה הוביל לחשיפה מוגברת לקהל הישראלי, דרך תעודות סל, קרנות הנאמנות וקרנות הפנסיה. וכשפרולור חשופה לשוק המקומי, היא מחויבת להתנהג כחברה ישראלית לכל דבר, על כל המשתמע מכך.
כיום, לרשות ני"ע אין שיניים לטפל בחברות הדואליות המדווחות גם בישראל וגם בארה"ב. אותן חברות ניהנות מתנאים מועדפים גם פה וגם שם. כמנפיקה זרה בבורסה האמריקנית היא נהנית מהקלות ברמת הדיווחים השוטפים כגון אי חובת דיווח על שיאני השכר ואילו גם בבורסה המקומית היא זוכה להקלות אילו ואחרות.
הגיע הזמן שרשות ני"ע תיכנס לעובי הקורה, לפחות בכל הקשור לרמת הדיווחים, וזאת על מנת שאותן חברות יראו בבורסה המקומית פלטפורמת מסחר לגיטימית לכל דבר. אחת ההצעות הפופולריות על ידי הרשות היא קנס. עם זאת, קנס שכזה רק פוגע בבעלי המניות אשר נאלצים לשלם על הטעויות של החברה.
אני מציע לרשות ני"ע לשקול אחת משתי אפשרויות במקרים שכאלו: הפתרון הראשון הוא להשהות את המסחר במניה בבורסה המקומית ל-24 שעות. החברה עצמה לא תיפגע כתוצאה מכך, אולם המשקיעים המקומיים אשר לא יוכלו לסחור בנייר במשך 24 שעות יפנימו כי החברה מזלזלת במשקיעים.
האפשרות השנייה הוא קנס אשר מי שישלמו אותו יהיו בכירי החברה, מכיסם. לצורך העניין, ניתן יהיה להגדיר כי מי שנושא באחריות הם סמנכ"ל הכספים ומנכ"ל החברה. קנס אישי של 250,000 שקל מכל אחד עשוי לעשות את העבודה ולהרתיע. כנראה שרק כאשר עשויה להיות פגיעה בכיס של בכירי החברה, רק אז הם יבינו כי המשקיעים בתל אביב הם אינם נחותים על פני מקביליהם האמריקנים.